Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΡΙΜΩΞΕ ΑΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Φεύγοντας από το Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη το βράδυ ο πρωθυπουργός, μετά τη δίωρη περίπου συνάντησή του με τον κυβερνητικό του εταίρο, θέλησε να αποδραματοποιήσει τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα την οποία είχε προηγουμένως δραματοποιήσει η ίδια η κυβέρνηση με διαρροές για επερχόμενες μετωπικές συγκρούσεις... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

"Κάνουμε διαπραγμάτευση, όχι πόλεμο" είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε εμφατικά στη σημασία που έχει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013, ώστε, εφόσον επικυρωθεί από την Eurostat τον Απρίλιο, να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, στην οποία έχουν δεσμευτεί εταίροι και πιστωτές. Το νέο χρονοδιάγραμμα που έθεσε εμμέσως ο πρωθυπουργός ερμηνεύεται και ως αποδοχή της μετάθεσης που έχει αποφασίσει η Τρόικα των αποφάσεων σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για μετά τις ευρωεκλογές του Μαίου. Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς ήταν να ληφθεί πολιτική απόφαση ως το τέλος του έτους ώστε να ξεκινήσει η ελληνική προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο μέσα σε μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που θα είχε, ενδεχομένως, και πολιτικό αποτύπωμα.  
Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση αποδέχεται πλέον...
Τους σκληρούς κανόνες που βάζουν στο παιχνίδι οι πιστωτές και ειδικά το Βερολίνο το οποίο διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν αποδέχεται καμία χαλάρωση στο πρόγραμμα προσαρμογής και δεν υπόσχεται καμία διευκόλυνση για τη βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας που ασφυκτιά.
 
Οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα έχουν νέα συνάντηση σήμερα με αντικείμενο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την αναδιάρθρωση σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ και την εκταμίευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ αύριο αναμένται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Η πυκνότητα των κυβερνητικών συσκέψεων δείχνει την αγωνία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου εν αναμονή των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της άφιξής τους, αφού έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την επιστροφή τους την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ. 
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, παρόλο που διαφημίστηκε από το υπουργείο Εργασίας ως πανάκεια για την εξεύρεση 500 εκ ευρώ από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Η Τρόικα δεν έχει δώσει την έγκρισή της στις ρυθμίσεις που προωθούνταν και η φιλοδοξία της κυβέρνησης να αποφύγει τώρα τις επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό μπορεί πολύ σύντομα να αποδειχθεί ανεδαφική.

Μέχρι την Κυριακή οι βουλευτές της ΝΔ που διαμαρτύρονται για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα πρέπει να στείλουν στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις τους, προκειμένου να καταταθεί στη Βουλή τη Δευτέρα ο νόμος για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Παρόλο που με παρέμβαση του πρωθυπουργού εξαιρέθηκαν από τη φορολόγηση αποθήκες, στάνες, στάβλοι, θερμοκήπια, εκφράζονται και άλλες ενστάσεις από γαλάζιους βουλευτές επαρχίας, κάποιοι από τους οποίους, στη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ με τον Γ. Στουρνάρα τάχθηκαν υπέρ της παράτασης ισχύος για το 2014 του γνωστού χαρατσιού που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ, προκειμένου να απαλλαγούν τα χωράφια. 
Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ποιες ακριβώς αλλαγές θα γίνουν τελικά στο νομοσχέδιο όσο τα κίνητρα και η ποιότητα της πολιτικής συζήτησης που εξελίσσεται σχετικά. Βουλευτές περιφέρειας κλείνουν το μάτι στο εκλογικό τους ακροατήριο, βουλευτές των μεγάλων αστικών κέντρων εκνευρίζονται που δίνεται προτεραιότητα στα αγροτεμάχια έναντι των αστικών ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να βρει κώδικα συνεννόησης με ένα κόμμα στο οποίο δεν ανήκει αλλά στο οποίο βρίσκεται πολύ κοντά πια, τα περίφημα ισοδύναμα παραμένουν μαγική εικόνα, οι σχετικές αντιπαραθέσεις προσφέρουν τηλεοπτική ύλη και άφθονα παραπολιτικά, οι πιστωτές απλώς θα μετρήσουν την εισπραξιμότητα του νέου φόρου και, αν δεν βγαίνει, θα ζητήσουν πρόσθετα μέτρα. Η γνωστή ρουτίνα, δηλαδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου