Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ερωτήματα εγείρονται από την υπόθεση της συμφωνίας για έκδοση τριών βιβλίων από τις εκδοτικές της Real News, του Πρώτου Θέματος και του Έθνους... 

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Παιδείας αναφερόταν στο συνολικό ποσό της συμφωνίας και ζητούσε απαντήσεις τόσο για το ύψος της σύμβασης, όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε (αν έγινε κάποιος διαγωνισμός) και αν ποτέ εκδόθηκαν αυτά τα βιβλία και που βρίσκονται. «Η απάντηση του υπουργού Παιδείας ήταν ελλιπέστατη», δηλώνει η κ. Ξουλίδου.

Στην ουσία το υπουργείο δεν απάντησε ποτέ για το αν εκδόθηκαν τα βιβλία, που βρίσκονται, ούτε και αν έγινε κάποιος...
Διαγωνισμός για την επιλογή των συγκεκριμένων εταιρειών. «Όταν αυτές οι συμβάσεις υπογράφονται λίγο μετά τις εκλογές το μυαλό μας πάει σε πολλά», σημειώνει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων μιλώντας στο tvxs.gr.


Τα ερωτήματα

Η συμφωνία με τις τρεις εκδοτικές έγινε  τον Οκτώβριο του 2009 λίγες ημέρες μετά τις εκλογές. Ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) συμφωνεί με τις εκδοτικές «Πρώτο Θέμα ΑΕ», «Πήγασος Εκδοτική ΑΕ», «Real Media AΕ» για την έκδοση τριών βιβλίων «Πάπισσα Ιωάννα», «Υπέροχη Ελλάδα» και «Αθήνα 60 Μορφές στο Φως», αντίστοιχα. Τα τρία βιβλία θα τυπώνονταν για να διανεμηθούν σε σχολικές βιβλιοθήκες.
 
«Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από δημοσίευση στο «Διαύγεια» σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να δοθούν αυτά τα χρήματα στις συγκεκριμένες εταιρείες. Μια εβδομάδα μετά καταθέτω ερώτηση. Πέρα από το οικονομικό κομμάτι ρώτησα και αν έχουν εκδοθεί αυτά τα βιβλία και που έχουν διανεμηθεί», αναφέρει στο tvxs.gr

Ειδικότερα στην ερώτησή της  προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας αναφέρει: «Κύριοι υπουργοί στις 19/6/2013 έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια οι παρακάτω αποφάσεις που αφορούν στην έγκριση δαπάνης για την προμήθεια βιβλίων για λογαριασμό του καταργηθέντος ΟΕΔΒ από συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους (...) Με αποφάσεις της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων Ομάδας Εργασίας του ΟΕΔΒ εγκρίνονται δαπάνες ύψους 156.750 ευρώ, 644.761 και 127.894 ευρώ αντίστοιχα σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Φορέα 19-110 και ΚΑΕ 9113 οικ. Έτους 2013 καθώς και για τις εκδόσεις χρηματικών ενταλμάτων στα ονόματα των εξής δικαιούχων αντίστοιχα:
  • «Εκδόσεις Πρώτο Θέμα ΑΕ» για την εκκαθάριση ανειλημμέων υποχρεώσεων (Προμήθεια βιβλίου «Πάπισσα Ιωάννα») του καταργηθέντος ΟΕΔΒ
  • «Πήγασος Εκδοτική ΑΕ» για την εκκαθάριση ανειλημμένων υποχρεώσεων (Προμήθεια Βιβλίου «Υπέροχη Ελλάδα») του καταργηθέντος ΟΕΔΒ και
  • «Real Media ΑΕ» για την Εκκαθάριση Ανειλημμένων Υποχρεώσεων (Προμήθεια βιβλίου «Αθήνα 60 μορφές στο Φως») του καταργηθέντος ΟΕΔΒ αντίστοιχα».
Βάσει των παραπάνω στοιχείων το συνολικό ποσό είναι 929.405 ευρώ, όπως εξάλλου αναφέρει και το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο η Σταυρούλα Ξουλίδου υπογραμμίζει πως βάσει των αποφάσεων ανάληψης υποχρέωσης της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, υπηρεσία που κάνει τον δημοσιονομικό έλεγχο όπως σημειώνει στο tvxs.gr, με τις οποίες εγκρίνονται οι δεσμεύσεις πιστώσεων με τα παραπάνω ποσά, παρουσιάζονται «υπόλοιπα προς ανάληψη»:
  • 650.355 ευρώ από Εκδόσεις Πρώτο Θέμα για το βιβλίο «Πάπισσα Ιωάννα», δηλαδή συνολικό ποσό 807.105,75 ευρώ
  • 5.594,09 ευρώ από Πήγασος Εκδοτική ΑΕ για το βιβλίο «Υπέροχη Ελλάδα», δηλαδή το συνολικό ποσό 650.355,75 ευρώ
  • 807.105,75 ευρώ από τον δικαιούχο Real Media ΑΕ για το βιβλίο «Αθήνα 60 Μορφές στο Φως» δηλαδή συνολικό ποσό 935.00,00 ευρώ
Όπως σημειώνει «το αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα φαντάζουν υπέρογκα αυτά ποσά για την έκδοση των παραπάνω βιβλίων, παραβλέποντας προβλήματα που αφορούν άμεσα τη μαθητική κοινότητα, όπως τα έξοδα για τις μετακινήσεις μαθητών και τα έξοδα θέρμανσης».

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ρωτούσε τους Κ. Αρβανιτόπουλο και Γ. Στουρνάρα:
  • Βάση ποιου εκπαιδευτικού προγράμματος, στα πλαίσια ποιων μαθημάτων, σε πόσους σπουδαστές και σε ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα επιδόθηκαν τα παραπάνω βιβλία;
  • Ποια είναι τα οφέλη στην εκπαιδευτική διαδικασία από την προμήθεια των εν λόγω βιβλίων που να δικαιολογούν το υπέρογκο ποσό των 2.392.461,50 ευρώ που καλείται να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στους συγκεκριμένους εκδότες;
  • Υπάρχουν στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας παραπάνω βιβλίων τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε και με ποιον τρόπο;
  • Διενεργήθηκε ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για την επιλογή των συγκεκριμένων προμηθευτών (Εκδόσεις Πρώτο Θέμα, Πήγασος Εκδοτική και Real Media) του ελληνικού δημοσίου; Παρακαλώ αναφέρατε τις συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Μια απάντηση... ελλιπέστατη

Το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε πως την απάντηση θα τη δώσει το «συνερωτώμενο υπουργείο Παιδείας», όμως ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Σχετικά με τα ποσά που δόθηκαν στις τρεις εκδοτικές εταιρείες ανέφερε πως «ο ΟΕΔΒ προμηθεύτηκε το βιβλίο Πάπισσα Ιωάννα του Ε. Ροϊδη από τον εκδοτικό οίκο «Πρώτο Θέμα ΑΕ» έναντι 156.750 ευρώ, το 12τομο λεύκωμα «Υπέροχη Ελλάδα» από την «εκδοτική Πηγασος ΑΕ» τελικής δαπάνης 644.761 και το λεύκωμα με τίτλο «Αθήνα 60 μορφές στο φως» των εκδόσεων «Realmedia A.E.» τελικής δαπάνης 127.894,25 με ΦΠΑ».
 
«Η συνολική δαπάνη και των τριών βιβλίων με ΦΠΑ είναι 929.405,91 ευρώ και όχι 2.392.461,50 ευρώ διότι τα ‘υπόλοιπα προς ανάληψη’ αφορούν τα χρηματικά διαθέσιμα του ΚΑΕ 9113 (Ειδικός Φορέας 19-110) και όχι υποχρέωση προς τους παραπάνω εκδοτικούς οίκους».

Στη συνέχεια ο Κ. Αρβανιτόπουλος στην απάντησή του αναφέρθηκε και στα περιουσιακά στοιχεία του καταργηθέντα ΟΕΔΒ, τα οποία παραδόθηκαν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ». «Μου απάντησε δίνοντας μου ένα πακέτο 167 σελίδων στις οποίες γίνεται απολογισμός για ντουλάπες, για γραφεία και πίνακες. Δεν ζήτησα να μου πει τι έχει στις αποθήκες. Ζήτησα απάντηση για το αν υπάρχουν τα τρία βιβλία, πόσα εκδόθηκαν και που βρίσκονται», τονίζει η Σταυρούλα Ξουλίδου στο tvxs.gr.

Εκτός από το συνολικό ποσό, το οποίο και διέψευσε, σε κανένα σημείο της απάντησης του υπουργού Παιδείας δεν γίνεται αναφορά ούτε στο ερώτημα «σε ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα επιδόθηκαν τα παραπάνω βιβλία», ούτε στο αν το υπουργείο τα έχει στη διάθεσή του, ούτε στο αν διενεργήθηκε κάποιος διαγωνισμός και πως επελέγησαν οι συγκεκριμένες τρεις εκδοτικές.
 
«Η απάντηση του υπουργού προφανώς δεν μας καλύπτει», δηλώνει στο tvxs.gr η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Η αρμόδια υπηρεσία μιλάει για υπόλοιπο προς ανάληψη», προσθέτει, ενώ για την αντίδραση του Ν. Χατζηνικολάου (διαβάστε στη συνέχεια) μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος σημειώνει: «Δεν είπα ψέματα. Δεν κατήγγειλα κανένα. Έκανα μια ερώτηση στον υπουργό. Ο κ. Χατζηνικολάου έγραψε στο διαδίκτυο πως μετά από τέσσερα χρόνια πήρα τα λεφτά που μου χρωστούσαν... Και αυτό γεννά ερωτήματα». Γιατί δεν είχε πάρει τότε λεφτά; Γιατί τα παίρνει τώρα; Υπάρχει αυτό το βιβλίο, έχει εκδοθεί και σε ποιες βιβλιοθήκες βρίσκεται; διερωτάται. «Ζήτησα απάντηση από τον υπουργό σχετικά με τον αριθμό των αντιτύπων και δεν έλαβα καμία και δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται διφορούμενη απάντηση».
 
«Επίσης ζητάω να μου πει ο κ. Υπουργός πως γίνεται να έχω στα χέρια μου έγγραφο που αναφέρεται σε απόφαση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων Ομάδα Εργασίας ΟΕΔΒ όταν ο Οργανισμός έχει καταργηθεί με ΦΕΚ από τις 09/05/2013. Πως γίνεται να υπάρχει ακόμη Ομάδα Εργασίας που παίρνει λεφτά από το υπουργείο Παιδείας;». Σχετικά με το βιβλίο «Αθήνα 60 Μορφές στο Φως» την έκδοση του οποίου είχε αναλάβει η Real Media ΑΕ, η κ. Ξουλίδου αναφέρει στο tvxs.gr πως έψαξε να βρει το βιβλίο και «δεν το βρήκα σε έντυπη μορφή». «Το βρήκα μόνο στο internet σε ηλεκτρονική μορφή και μάλιστα μόνο στην σελίδα της Real. Αν έχει εκδοθεί και έχει καταχωνιαστεί κάπου να μας το πουν. Αυτό ζητάω να μάθω».
 

Η ανάρτηση στη Real

Την Κυριακή (20 Οκτωβρίου) στην ιστοσελίδα της Real δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο «Η αλήθεια για την ερώτηση της Ξουλίδου». Σε αυτό αναφέρεται πως η Τομεάρχης Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου «διαψεύδει τα δημοσίευματα στο διαδίκτυο που έκαναν λόγο για σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με την «Realmedia A.E.» ύψους 935.000 ευρώ και ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για 127.894,25 ευρώ». Η δήλωση της Σταυρούλας Ξουλίδου, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αναδημοσιεύτηκε στο enikos και το Real ανέφερε:
 
«Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη τομέα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταυρούλα Ξουλίδου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: Μετά από ερώτηση που κατατέθηκε στο υπουργείο Παιδείας για σύμβαση με τον εκδοτικό οίκο «Realmedia A.E.» για την έκδοση συγκεκριμένου λευκώματος, η απάντηση που δόθηκε από τον υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο ήταν η εξής:

Σύμφωνα με την αριθ. 121107/Γ7/1-10-09 Υπουργική Απόφαση, ο ΟΕΔΒ προμηθεύτηκε το λεύκωμα με τίτλο «ΑΘΗΝΑ, 60 ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ» των εκδόσεων «Realmedia A.E.» τελικής δαπάνης 127.894,25 με ΦΠΑ, που προορίζονταν για τον εμπλουτισμό των σχολικών βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η συνολική δαπάνη είναι επομένως 127.894,25 ευρώ και όχι 935.000,00 διότι τα «υπόλοιπα προς ανάληψη» αφορούν τα χρηματικά διαθέσιμα του ΚΑΕ 9113 (Ειδικός Φορέας 19-110) και όχι υποχρέωση προς τον παραπάνω εκδοτικό οίκο. Επομένως η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για 935.000 ευρώ όπως κακώς γράφτηκε στον τύπο αλλά για 127.894,25 ευρώ».
«Σημειώνεται ότι το ποσό των 127.894,25 ευρώ αφορά σε ολόκληρη την παραγωγή της έκδοσης (φωτογράφιση, κείμενα και ό,τι άλλο απαιτείται για την παραγωγή της έκδοσης) και εμπεριέχει το ΦΠΑ, ενώ επισημαίνεται ότι τα χρήματα δόθηκαν με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση», σημειώνεται στο δημοσίευμα της Real.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου