Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΟΥΛΙΩΤΟΠΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ

Εικόνα κατάρρευσης έχουν αρχίσει να δείχνουν τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε όλη την χώρα με τις "φιλικές" εταιρείες δημοσκοπήσεων να κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να δείξουν ότι κρατάει ακόμα η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις των καναλιών, αλλά αυτό είναι "μαγική εικόνα" και το αναγνωρίζουν σε κατ'ιδίαν συζητήσεις όλοι οι δημοσκόποι...


Κατά τα λοιπά η ...μετρολογια καλά κρατεί...
Ποια νέα μέτρα; Εδώ δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα παλιά. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης απείχε χθες βράδυ από την ψηφοφορία της διάταξης με βάση την οποία οι διοικητικοί υπάλληλοι που δεν θα απογραφούν (η προθεσμία λήγει το μεσημέρι), για να γίνει στη συνέχεια η επιλογή των 1.349 «διαθέσιμων», θα τιμωρηθούν με αναγκαστική αργία. Ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για....
Τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ ευρώ (Οκτώβριος) που εκκρεμεί: Δεν υπάρχει συμφωνία για την αναδιάρθρωση ΕΑΣ –ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ, δηλαδή για τον αριθμό των απολύσεων, ούτε φυσικά για τη λίστα των 4.000 υπαλλήλων που, με βάση τη μνημονιακή δέσμευση, θα πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Κι αν η λίστα της διαθεσιμότητας των 12.500 του Σεπτεμβρίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, τι θα γίνει με την επόμενη λίστα των άλλων 12.500 του Δεκεμβρίου;
 
Η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό - σοκ έχει ήδη ξεκινήσει με άτακτο και ασύντακτο τρόπο. Διαρροές επί διαρροών και διαψεύσεις επί διαψεύσεων δημιουργούν σύγχυση και καθιστούν σαφές ότι το 2014 θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για τους συνταξιούχους. Βέβαιο είναι το «μαχαίρι» στις επικουρικές και τα εφάπαξ, με βάση τη ρήτρα αυτόματης διόρθωσης των ελλειμμάτων των ταμείων χωρίς πρόσθετη κρατική επιχορήγηση. Βέβαιο είναι ότι θα «παγώσουν» οι πρόωρες συντάξεις και θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ αυτό που άφησε να εννοηθεί ο ΥΠΟΙΚΟ Γ. Στουρνάρας ότι θα πειραχτούν και οι κύριες συντάξεις των «ευγενών ταμείων» μαζεύτηκε στη συνέχεια με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, ακριβώς για να συνεννοηθούν στη «γραμμή» που διαμορφώθηκε τελικά ως προς τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Το μήνυμα είναι ότι δεν θα γίνει καμία μείωση εκτός από αυτές που έχουν ήδη συμφωνηθεί με το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά όλα αυτά δεν αφορούν όσους θα χάσουν κι άλλο εισόδημα, που προφανώς θα μεταφράσουν τη νέα περικοπή ως νέο και όχι ως παλιό μέτρο.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ αύριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς επαφές με εταίρους, πιθανώς και με την Α. Μέρκελ.
 
Οι κ.κ. Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, οριστικοποιώντας την προγραμματική συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, θα δεσμευτούν σε εξάντληση της τετραετίας και θα περιγράψουν ως κεντρική επιδίωξη την απόκρουση νέων μέτρων και την άμεση απομείωση του χρέους.
Ο πολιτικός εναγκαλισμός τους σφραγίστηκε με την πλήρη κάλυψη που παρείχε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω Σ. Κεδίκογλου, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων, παρόλο που η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει εκείνον το νόμο το 2010. Είναι σαφές ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θεωρούν πως δεν έχουν περιθώριο να καβγαδίζουν ή να ψυχρανθούν μεταξύ τους, παρόλο που η συγκατοίκησή τους στην εξουσία ενοχλεί όλο και περισσότερους βουλευτές της συμπολίτευσης. Στο ΠΑΣΟΚ επειδή διαπιστώνουν πως μόνο χάνουν δυνάμεις, στη ΝΔ επειδή δυσκολεύονται να αντέξουν τον γαλάζιο εξωραϊσμό του πράσινου κυβερνητικού παρελθόντος που προ 2012 πολεμούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου