Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΠΑΛΛΗόφιλοι ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΛΛΗ

Όταν τον Μάρτιο του 2013 το Hot Doc είχε κυκλοφορήσει με θέμα «Ο λοχίας που έγινε εκδότης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε...
 
Όχι γιατί η έρευνα μας δεν ήταν όσο έπρεπε αποκαλυπτική, αλλά γιατί η αποκάλυψη (για μια ακόμη φορά) δεν μπορούσε να διαπεράσει την επιμελή σιωπή με την οποία οι πάντες κάλυπταν το θέμα του Αναστάσιου Πάλλη. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, γιατί κανένας δεν ήθελε να ασχοληθεί με ένα θέμα που αποδείκνυε πως στην πιο αθώα των περιπτώσεων ένας δήθεν δικηγόρος, δήθεν εφοπλιστής, δήθεν φίλος του προέδρου της Δημοκρατίας, κατάφερνε να...
Διανοίξει δρόμους που οδηγούσαν σε υπουργεία, εφοπλιστικά γραφεία, θησαυροφυλάκια μονών, ακόμη και εκδοτικά συγκροτήματα.

Ακόμη και όταν ένα ακόμη τεύχος, το οποίο αποκάλυπτε πως ο βρετανός Έντουαρντ Πρινγκλ Στέισι είχε καταθέσει ότι ο Πάλλης πιθανόν να έβαζε στην Ελλάδα όπλα που ενδεχομένως να κατέληγαν στη Χρυσή Αυγή, η θύελλα που ακολούθησε στα ΜΜΕ παρέλειπε τρία πράγματα. Το πρώτο ήταν ότι το Hot Doc μόνο του και εν τω μέσω επιθέσεων ήταν αυτό που έκανε την αποκάλυψη. Το δεύτερο πως ο Πάλλης ήταν ένα άτομο το οποίο σχετιζόταν με τις αρχές και όχι μόνο λόγω των φωτογραφιών που είχε με υπουργούς. Το τρίτο ήταν πως ο Αναστάσιος Πάλλης κατείχε το 40% της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Τον Ιανουάριο του 2011 ο Έντουαρντ Πρινγκλ Στέισι έφτασε στην Ελλάδα για να ξεκινήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα προστασίας πλοίων από πειρατείες με τον Αναστάσιο Πάλλη. Αυτό που του είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, όπως είπε στο Hot Doc, ήταν πως τα αυτοκίνητα του Πάλλη είχαν σειρήνες από αυτές που χρησιμοποιεί η Αστυνομία. Όταν ρώτησε τους συνοδούς του γιατί μετακινούνταν με αυτό τον τρόπο, του απάντησαν πως «ο κύριος Πάλλης είναι ένα πολύ σπουδαίο άτομο και γι' αυτό οι αρχές του παρέχουν ειδικές συνθήκες».

Ο ίδιος ο Πάλλης υποδέχθηκε τον μετέπειτα συνέταιρο του με ένα αυτόματο όπλο ΜΡ5 πάνω στο τραπέζι. Μία από τις συνήθειες του Πάλλη, ήταν να λέει με εξομολογητικό ύφος σε ανθρώπους που ήθελε να εντυπωσιάσει πως δουλεύει για μυστικές υπηρεσίες, έχει ειδικότητα σε βασανισμούς και ελέγχει μεγάλο κομμάτι των πολιτικών.
Σε όποιον έδειχνε να τον αμφισβητεί περιέγραφε πώς δώρισε συλλογή με όπλα σε κάποιον εν ενεργεία υπουργό.
 

Οι ισχυρισμοί του Πάλλη πιθανόν να μην είναι τίποτε άλλο από κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας και του επιδεικτικού χαρακτήρα του, αλλά η πορεία του αποδεικνύει πως η διαπλοκή του, πραγματικά ξεκινούσε από την Αστυνομία και έφτανε ως τα εκδοτικά συγκροτήματα.
Ο βρετανός Έντουαρντ Πρινγκλ Στέισι, στις καταθέσεις που έχει δώσει στην Αστυνομία, υποστηρίζει πως η ομάδα του Πάλλη τον απήγαγε μέσα από την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου. Η ανάλυση των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου δείχνει πραγματικά πως αυτοί που απαγάγουν τον Στέισι έχουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο και ένας από αυτούς πιθανόν είναι αστυνομικός.

Μετά τις αποκαλύψεις του Hot Doc, το τμήμα όπλων της Κρατικής Ασφάλειας έκανε έρευνα στο σπίτι και το μουσείο του Πάλλη. Περιέργως όσοι ερεύνησαν το σπίτι του δεν βρήκαν τα όπλα που βρήκε η δεύτερη έρευνα υπό την εποπτεία τριών εισαγγελέων. Δεν βρήκαν ούτε το δωμάτιο με τα ναζιστικά σύμβολα, τις στολές και τα αυτόγραφα του Χίμλερ. Παρότι σε αυτή την πρώτη έρευνα βρέθηκαν και πάλι όπλα χωρίς άδειες, αλλά και άδειες από τις οποίες έλειπαν τα όπλα, το αδίκημα του Πάλλη θεωρήθηκε πλημμέλημα και όχι κακούργημα, παρά τα όσα λέει ο νόμος.
Σε αυτή την έρευνα ελέγχθηκαν μόνο οι χώροι του μουσείου και όχι το προαύλιο και τα κοντέινερ γύρω από αυτό.

Επίσης δεν έγινε καμία έρευνα στα βαριά όπλα, για τα οποία η ΕΛΑΣ δεν είχε αρμοδιότητα ελέγχου. Ο έλεγχος των βαρέων όπλων (κανόνια, τανκς, τορπίλες κλπ.) έπρεπε να γίνει από πυροτεχνουργούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν έστειλε.
Στην πρώτη έρευνα, παρότι ο άγγλος μάρτυρας είχε υποστηρίξει πως στα κομπιούτερ του Πάλλη υπάρχει υλικό που αποδεικνύει πως πλαστογραφούσε πιστοποιητικά με τα οποία εμφάνιζε ενεργά όπλα ως ανενεργά, δεν έγιαν κατασχέσεις όλων των αρχείων. Τα κομπιούτερ κατασχέθηκαν στη δεύτερη έρευνα και, όπως αποκαλύπτεται, όλα τα αρχεία είναι κρυπτογραφημένα με αλγόριθμους του Στρατού. Στις πρόσφατες εκκαθαρίσεις στην Αστυνομία, μετά τις αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης Όπλων και Εκρηκτικών απομακρύνθηκε από την υπηρεσία.

Ο Αναστάσιος Πάλλης εξαφανίστηκε μόλις βγήκε ένταλμα σύλληψης του. Λίγες μέρες μετά, πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό που διοχετεύτηκε στην Αστυνομία και έδειχνε τα αυτοκίνητα του σε δρόμο της Βούλας δεν ελήφθησαν υπόψη απ' ό,τι φαίνεται. Οι διασυνδέσεις του Πάλλη φαίνεται πως έχουν αφετηρία παλιές σχέσεις με αξιωματικούς της Αστυνομίας. Ένας από αυτούς είχε επαφές με εφοπλιστές, στους οποίους σύστησε τον Πάλλη. Αυτός ο αξιωματικός, ο οποίος υπηρέτησε σε καίριες θέσεις, όπως τα ΕΚΑΜ, πριν από μερικά χρόνια κατηγορήθηκε για σχέσεις με κυκλώματα της νύχτας, εκβιασμούς και κυκλώματα ροζ αγγελιών, αλλά κατάφερε να συνεχίσει να υπηρετεί.

Οι μετοχές του Πάλλη ανέβηκαν όταν γνώρισε τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και κατάφερε να συστήνεται ως συνέταιρος του. Ο Πάλλης φαίνεται να έχει σχέση με αρκετές off shore εταιρίες του εφοπλιστή και να εμπλέκεται στις υποθέσεις για τις οποίες είναι προφυλακισμένος. Το περιβάλλον του Ρέστη ωστόσο, υποστηρίζει πως στην πραγματικότητα ο Πάλλης τον εξαπάτησε. 0 σχέσεις μάλιστα μεταξύ Ρέστη και Πάλλη χάλασαν όταν ο Ρέστης ανακάλυψε πως κάποια ακίνητα, τα οποία διαχειριζόταν ο Πάλλης, τα είχε μεταβιβάσει στο όνομα του.

Σε μια ακόμη εταιρία, τη IMS, η οποία είχε δημιουργηθεί με το βρετανό 'Εντουαρντ Πρινγκλ Στέισι για τη φύλαξη των πλοίων από πειρατεία, ο Πάλλης φαίνεται να έχει εισπράξει απ τον Ρέστη 6,5 εκατ. δολάρια, τα οποί εμφάνιζε ως μισθώματα της εταιρία φύλαξης. Στην πραγματικότητα η εταιρία είχε πάρει μόνο 250.000 ευρώ. Αυτή η ανακάλυψη ήταν που οδήγησε στη απαγωγή του Στέισι όταν έφτασε στη Ελλάδα για να αποκαλύψει στον Ρέστη τις πραγματικές τιμές των μισθωμάτων.

Στην υπηρεσία του Πάλλη υπήρξα όχι μόνο αστυνομικοί, αλλά και αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία. Ο κύκλος αυτός λειτουργούσε εκτός των άλλων και ως άλλοθι του Πάλλη, αφού ήταν οι καλύτεροι διαφημιστές του πατριωτικού έργου στο μουσείο του Πάλλη.
Η μεγαλύτερη βεβαίως επιτυχία αλλά και μαύρη τρύπα είναι η συμμετοχή του Πάλλη στην ιδιοκτησία της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Οι δύο μέτοχοι τη εφημερίδας, Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος Καραμήτσος, έδωσαν 500 μετοχές, δηλαδή το 40%, στην εταιρία PT MEDIA του Πάλλη.
Σύμφωνα με πρώην συνεργάτη του Πάλλη, τα ΡΤ στο όνομα της εταιρίας σημαίνουν Pallis Tasos. Η σκοτεινή ιστορία του Αναστάσιου Πάλλη προεκτάθηκε με τον τρόπο αυτό και στη μεγαλύτερη έως πρότινος εφημερίδα της χώρας. Μια offshore εταιρία και ένας κρυμμένος μέτοχος ορίζουν τη ανεξαρτησία και την αλήθεια της.
 
Όλως τυχαίως, βέβαια, η εφημερίδα που αποτέλεσε το πλυντήριο της Χρυσής Αυγής, συστήνοντας την στο κοινό ως μια οργάνωση ακτιβιστών, είχε ως συνιδιοκτήτη έναν άνθρωπο που φύλαγε στο σπίτι το όλα τα σύμβολα του ναζισμού.

HOTDOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου