Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΚΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΡΕΛΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΚΟΤΕΣ

Και αυτή τη φορά, στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής, υπήρξε επίδειξη ανυπακοής από βουλευτή της συμπολίτευσης, τον Δ. Κυριαζίδη, πρώην συνδικαλιστή των αστυνομικών, που εξελέγη στη Δράμα με τη ΝΔ και δεν πείστηκε ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία ενός από τους έξι... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Υπήρξαν επίσης πολλοί απόντες, ανάμεσά τους και υπουργοί, αλλά επειδή το σύμπτωμα ήταν διακομματικό δεν προσφέρεται για εξαγωγή εύκολου πολιτικού συμπεράσματος. Το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει στην ψηφοφορία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και πηγαινοέρχεται μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και Χαριλάου Τρικούπη. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι αυτό το νομοσχέδιο...
Aν δεν είναι πολύ διαφορετικό από την αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ - επειδή έχει εκ των πραγμάτων ιδεολογική/αξιακή φόρτιση, επειδή μέχρι πρόσφατα η ΝΔ το αποκήρυττε με πάθος - θα πυροδοτήσει αντιδράσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου άλλωστε υπάρχει μεγάλη νευρικότητα. Πως να εξηγήσει κανείς διαφορετικά τη σπουδή 32 βουλευτών της ΝΔ να καταθέσουν ερώτηση προς τον αρμόδιο για τη δημόσια τηλεόραση υφυπουργό Π. Καψή ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να γίνει “ντου” στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής για να εκκενωθεί το κτίριο. Ηταν αυθόρμητη πρωτοβουλία; Δόθηκε κάποια ενθάρρυνση προκειμένου να τρέξουν οι εξελίξεις; Θα φανεί στην πράξη και μάλιστα σύντομα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν ή δεν θα αναληφθούν.

Μια άλλη ομάδα, 60 βουλευτών της ΝΔ, ανάμεσά τους η Ντόρα Μπακογιάννη, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υπερφορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων. Αυτά ενώ το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων έχει σταλεί στην Τρόικα και έχει οριστικοποιηθεί. Και την ώρα που, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο εισπρακτικός στόχος είναι δεδομένος, δηλαδή αν γλιτώσουν τα αγροτεμάχια θα επιβαρυνθούν τα αστικά ακίνητα, οπότε τότε ενδεχομένως θα καταθέσει άλλου περιεχομένου ερώτηση άλλη ομάδα βουλευτών.

Λύση στο θέμα του επιδόματος ανεργίας των εποχικών υπαλλήλων ζήτησαν με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή 34 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εχουν προηγηθεί παρεμβάσεις βουλευτών της συμπολίτευσης για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης εις ώτα μη ακουόντων, αφού η Τρόικα δεν θέλει και το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί, ούτε αυτή τη φορά, να αντιπροτείνει ισοδύναμο μέτρο.
 
Χωρίς αμφιβολία, τελευταία, τα ξεσπάσματα μελών των Κ.Ο των συγκυβερνώντων κομμάτων είναι όλο και πιο έντονα. Λογικό. Τη μια ακούν τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι νέα μέτρα αποκλείονται, μετά μαθαίνουν από τον Ασμουσεν της ΕΚΤ ότι λείπουν 2 δισ μέτρα για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2014, ύστερα ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι αποκλείονται νέα οριζόντια μέτρα και μπερδεύονται γιατί, για παράδειγμα, οι απολύσεις δεν είναι οριζόντιο μέτρο, αλλά ανήκει στα απεχθέστερα.

Και ξαφνικά ακούν τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει (Σκάι) ότι αν υπάρξει αδιαλλαξία από την πλευρά των πιστωτών για τα μέτρα, ο άλλος δρόμος είναι οι εκλογές. Επειδή ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν είναι ένας υπουργός αλλά ο εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίμου και πρωταγωνιστής στη μάχη της επικοινωνίας, είναι προφανές ότι οι περισσότεροι τον πήραν στα σοβαρά.

Το μόνο που είναι σαφές αυτή τη στιγμή είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2014 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2017 θα κλείσουν μαζί στο τέλος του χρόνου. Οι αποφάσεις για το χρέος μετατίθενται για τον Απρίλιο 2014, μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 2013, το ύψος του οποίου είναι ακόμη αδιευκρίνιστο και πάντως θα είναι περιορισμένο.

Οι εκτιμήσεις των δανειστών και της κυβέρνησης ως προς το δημοσιονομικό/χρηματοδοτικό κενό της επόμενης τριετίας διαφέρουν. Πρωτίστως, διαφέρει η κεντρική επιδίωξη. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει νέο δάνειο/νέο μνημόνιο, οι πιστωτές θεωρούν αδύνατη την έξοδο στις αγορές το 2014 και δεν έχουν τη διάθεση να οργανώσουν μία εγγυημένη έξοδο (δηλαδή με δέσμευση της ΕΚΤ και του ΕΣΜ ότι θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα). Επομένως; “Δύσκολη διαπραγμάτευση” προαναγγέλουν κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος ακόμη και για ρήξη. Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει, όπως επίσης είναι θέμα οπτικής αν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ετοιμάζεται είναι κάτι τελείως διαφορετικό από μνημόνιο ή αν απλώς ονομάζεται αλλιώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου