Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΤΑΝΤΙΑ - ΜΕ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

Εκ πρώτης όψεως, το πραξικόπημα της κατάργησης της ΕΡΤ και η πρόσφατη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν έχουν καμιά ομοιότητα... 

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Το μαύρο στην δημόσια τηλεόραση φαίνεται να μην έχει καμιά σχέση με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της κοινωνίας, να σταματήσει επιτέλους η ατιμωρησία των εγκλημάτων των νεοναζί. Και οι δύο όμως κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν ένα κοινό γνώρισμα: αποτελούν καθαρά επικοινωνιακά τεχνάσματα, που επιδιώκουν εντελώς άλλους σκοπούς από τους διακηρυγμένους. Και οι δύο εξυπηρετούν μία...
Μικροκομματική σκοπιμότητα, να εμφανισθεί ο πρωθυπουργός ότι «σπάει αυγά», ως εγγυητής της σταθερότητας τώρα, ως μεταρρυθμιστής (μαζί με τον αντι-διαφθορέα κ. Κεδίκογλου) στην περίπτωση της ΕΡΤ. Η αδιαφορία για το Σύνταγμα και είναι κοινή και στους δύο τυχοδιωκτισμούς: η παραβίαση του άρθρου 15, ως προς την δημόσια ραδιοτηλεόραση πάει χέρι χέρι με την περιγραφή του άρθρου 62, στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής.

Εξηγούμαι: Με την μεθόδευση Σαμαρά-Δένδια-Αθανασίου, εξαιρέθηκαν από την ποινική δίωξη η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι άλλοι φόνοι, οι απόπειρες φόνου, όλα τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής εκτός από αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, του μόνου που θεωρείται κατά τον Ποινικό Κώδικα διαρκές έγκλημα. Είναι το μόνο που ικανοποιεί, έστω και οριακά, την απαίτηση του άρθρου 62 του Συντάγματος να επιτρέπεται η ποινική δίωξη σε βάρος βουλευτών μόνο μετά από άρση της βουλευτικής ασυλίας, εκτός από την περίπτωση των αυτοφώρων αδικημάτων.
Για να μπορέσει ο κύριος Σαμαράς να κοκορευτεί στη Αμερική ότι τσάκισε τη Χρυσή Αυγή, το κατηγορητήριο έμεινε φτωχό και άνοιξαν οι πόρτες της φυλακής για τους μισούς από τους Χρυσαυγίτες βουλευτές. 

Η επικοινωνιακή βόμβα της κυβέρνησης ουσιαστικά έσκασε στο πρόσωπο της. Δυστυχώς όμως, οι τυχοδιωκτισμοί αυτοί έχουν συνέπειες, πολύ ευρύτερες από το στραπατσάρισμα των τυχοδιωκτών: συνέπειες ως προς την ποινική διερεύνηση του θέματος και ως προς την ανάγκη να τιμωρηθεί το φίδι του φασισμού. Τα παιχνίδια όμως αυτά βλάπτουν σοβαρά και τους θεσμούς: την Βουλή που παραμερίσθηκε, την Δικαιοσύνη που εκβιάσθηκε σε δύο μέρες να πράξει κουτσά στραβά ότι (και με δική της ευθύνη) δεν είχε πράξει σε δύο χρόνια.

Υ.Γ: Μια ευκαιρία να μην αφήσουμε τον κ. Σαμαρά να παίζει πόκερ για τη Χρυσή Αυγή, αλλά συλλογικά να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δίνεται με την πανευρωπαϊκή αντιφασιστική πρωτοβουλία (www.antifascismeuropa-ellada.gr) που παρουσιάζει στις 10 Οκτωβρίου, στις 12.00 μμ στην ΕΣΗΕΑ τις πρώτες της προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου