Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΩΝ - ΚΡΥΦΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΒΟΜΒΑ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Νέο χτύπημα θα υποστούν οι συνταξιούχοι, καθώς, ένα κρυφό έλλειμμα στις επικουρικές συντάξεις και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης από εισφορές που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί σε άλλα Ταμεία έρχεται να προκαλέσει ανησυχία στους ασφαλισμένους...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το ΕΤΕΑ χρωστά τις εισφορές στα ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενοποιηθεί στο ΤΑΠΙΤ και αν δεν αποδοθούν, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνουν μειώσεις στα εφάπαξ 600.000 ασφαλισμένων. Αν πληρωθούν τα 300 εκατ. ευρώ, όπως...
Είναι το σωστό να γίνει τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στις επικουρικές συντάξεις καθώς θα υπάρξει άμεσο ταμειακό πρόβλημα που θα φέρει πιο γρήγορα μειώσεις της τάξης του 25%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το πρόβλημα προέκυψε καθώς οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), που δικαιούνται εφάπαξ από τα ταμεία πρόνοιας των εμποροϋπαλλήλων, των φαρμακοϋπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ.α. Πλήρωναν επί χρόνια την εισφορά της επικουρικής τους ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑΜ και νυν ΕΤΕΑ.

Οι εισφορές αποδίδονταν με ενιαία πληρωμή από τους εργοδότες. Στη συνέχεια όμως οι εισφορές για εφάπαξ έπρεπε να διαχωριστούν και να αποδοθούν στα επιμέρους Ταμεία. Αυτό όμως δεν γινόταν για χρόνια και δεν γίνεται ούτε σήμερα. Το ΕΤΕΑ χρησιμοποιούσε τις εισφορές του εφάπαξ για να πληρώσει τις επικουρικές. Ταυτόχρονα το ΙΚΑ χρωστά στο ΕΤΡΑ ποσά από εισφορές του παρελθόντος, ενώ κάθε μήνα δανείζεται από το ενιαίο επικουρικό ταμείο για να πληρώνει συντάξεις.

Το πρόβλημα έχει οξυνθεί καθώς, τα 300 εκατ. ευρώ αν φύγουν από το ΕΤΕΑ θα προκαλέσουν αυτόματα μείωση συντάξεων, ενώ αν δεν αποδοθούν στο ΤΑΠΙΤ θα προκαλέσουν μείωση στο εφάπαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου