Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΕΤΡΑΜΕΡΟΥΣ

Τη συγκάλυψη της υπό διαμόρφωση πραγματικότητας γύρω από τη νέα διαδικασία μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση στο Κυπριακό επιδιώκει με όλα τα μέσα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης... 

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν ακολουθείται διαδικασία που αποσκοπεί στη σύγκληση Τετραμερούς Διάσκεψης. Αυτός ο ισχυρισμός είναι πολιτικά επιβεβλημένος, δεδομένου ότι στη συλλογική συνείδηση των Ελληνοκυπρίων η υποστήριξη Τετραμερούς Διάσκεψης Τουρκίας, Ελλάδας, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων συνιστά... πολιτικό έγκλημα καθοσιώσεως! Εγκλημα δηλαδή εσχάτης προδοσίας από πολιτική σκοπιά.

Κανένα απολύτως κυπριακό κόμμα, ούτε καν ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) του προέδρου Αναστασιάδη, δεν θα τολμούσε ποτέ να...
Βγει δημόσια και να πει ότι εγώ υποστηρίζω Τετραμερή Διάσκεψη, ακόμη και αν εκείνη την ώρα λάμβανε χώρα τέτοια διάσκεψη! Ο Κύπριος πρόεδρος, όμως, γνωρίζει ότι κανένα κυπριακό κόμμα δεν συμφωνεί με την «πραξικοπηματική» -υπό το πρίσμα του ότι δεν συζητήθηκε εκ των προτέρων στο Εθνικό Συμβούλιο των ηγετών όλων των κυπριακών κομμάτων παρά την τεράστια σημασία της- πρότασή του που υιοθέτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον Βαγγέλη Βενιζέλο: να γίνει δηλαδή επίσημα δεκτός από την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα για συνομιλίες ο Τουρκοκύπριος (!) διαπραγματευτής και να πάει στην Αγκυρα ο Ελληνοκύπριος ομόλογός του. Επειδή ο Νίκος Αναστασιάδης είναι πρακτικός άνθρωπος, επιδιώκει να πειθαναγκάσει τα υπόλοιπα κυπριακά κόμματα να σωπάσουν.

Σε πολιτικό επίπεδο, διόρισε ο ίδιος μια Ερευνητική Επιτροπή με επικεφαλής έναν πρώην δικαστικό, η οποία έβγαλε ένα πόρισμα κυριολεκτικά για τα πανηγύρια. «Πρώτος και κύριος υπαίτιος για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας στα πρόθυρα χρεοκοπίας είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας», αποφαίνεται περισπούδαστα. Αντιθέτως, για τον δεξιό νυν πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος διέλυσε εντελώς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και έτσι ολόκληρη την κυπριακή οικονομία με τη συμφωνία του στην απόφαση αρπαγής όλων των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ που υπήρχαν στις κυπριακές τράπεζες, το πόρισμα της επιτροπής σημειώνει δικαιολογώντας τον πλήρως: «Δεν απορρίπτουμε τη θέση του κ. Αναστασιάδη ότι πριν τη σύναψη της συμφωνίας βρέθηκε προ αδυσωπήτου διλήμματος να δεχθεί ή να μη δεχθεί τη σύναψη της εκβιαστικά τεθείσης συμφωνίας.

Πήρε το βάρος να δεχθεί, κρίνοντας ότι η άρνηση θα είχε δυσμενέστερες συνέπειες για τον τόπο». Μόνο... βραβείο δεν έδωσε στον καταστροφέα της κυπριακής οικονομίας νυν πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη! Ακάθεκτη η επιτροπή επιτίθεται εναντίον όλων των κομμάτων που αντιστέκονται στην πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό - των κομμάτων δηλαδή που υποστήριζαν το «Οχι» στο σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα του 2004, όταν ο Ν. Αναστασιάδης με τον δεξιό ΔΗΣΥ έδιναν λυσσώδη μάχη υπέρ του σχεδίου Ανάν που επιβράβευε την εισβολή του «Αττίλα». Πολιτική ευθύνη φέρει, λοιπόν, κατά την επιτροπή «πρωταρχικά το ΑΚΕΛ που ήταν αλληλένδετο με τον πρόεδρο Χριστόφια και παρείχε την υποστήριξή του στην κυβέρνησή του καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της». Φυσικά, δεν σταματάει στο ΑΚΕΛ.
«Πολιτική ευθύνη αποδίδεται κατά δεύτερο λόγο στο ΔΗΚΟ, το οποίο μετείχε στην κυβέρνηση για τριάμισι περίπου χρόνια». Το ΔΗΚΟ μάλιστα κατηγορείται ότι «δεν αποχώρησε λόγω διαφωνίας, έστω και καθυστερημένα, για τη διαχείριση των οικονομικών από την κυβέρνηση».

Η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ ακολουθεί. «Ευθύνη φέρει και η ΕΔΕΚ, η οποία μετείχε στην κυβέρνηση για δύο περίπου χρόνια... Η κατάρρευση της οικονομίας δρομολογήθηκε από το 2008 και επιτάθηκε το 2009, περίοδο κατά την οποία η ΕΔΕΚ μετείχε στην κυβέρνηση», γράφει η πολιτικά επαίσχυντη έκθεση. Οχι μόνο δηλαδή προσπαθεί να βγάλει λάδι τον Αναστασιάδη, αλλά επιχειρεί από πάνω να μετατρέψει σε... κατηγορούμενους τα πολιτικά κόμματα που αντιστάθηκαν στις ολέθριες για την Κύπρο απαιτήσεις της ΕΕ, στις οποίες υπέκυψε ενθουσιωδώς ο Αναστασιάδης! Απίστευτο πολιτικό θράσος. Πέρα από τη συντελεσθείσα οικονομική καταστροφή, η Κύπρος απειλείται να μπει και σε ανώμαλη πολιτική κατάσταση, αν συνεχιστεί η ίδια τακτική του προέδρου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου