Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ μπαίνει ο «κύκλος των ασφαλιστών» της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους εξετάζεται αν σχετίζονται με τον «κύκλο του ξεπλύματος χρήματος» της οργάνωσης... 
 
του ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
 
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι οικονομικές και οι διωκτικές αρχές, το «ταμείο» της Χρυσής Αυγής διαχειριζόταν ένας πρώην ασφαλιστής από την περιοχή της Καλλιθέας, που είχε μάλιστα συνεργασία και με τον βουλευτή και ήδη συλληφθέντα Ηλία Παναγιώταρο στις πωλήσεις ρούχων και αναμνηστικών της Χρυσής Αυγής. Οι πωλήσεις αυτές απέφεραν έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με διαδικασίες που ήδη ερευνώνται. Επιπλέον η σύλληψη το προηγούμενο Σάββατο του 34χρονου Γιώργου Στ., ο οποίος και αυτός έχει ασφαλιστικό γραφείο (στο Μοσχάτο) και... 
Επικοινωνούσε με υψηλόβαθμα στελέχη της Χρυσής Αυγής την ώρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, προσθέτει νέα στοιχεία για τους εμπλεκομένους στις οικονομικές συναλλαγές της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ανακύψει, η Χρυσή Αυγή είχε έσοδα (από τις κρατικές επιχορηγήσεις και τις κρατήσεις μισθοδοσίας των βουλευτών της) τους τελευταίους μήνες ύψους 2.260.000 ευρώ και τα έξοδά της υπολογίζονται σε 671.000 ευρώ. Οσοι όμως γνωρίζουν τα «μυστικά» της οργάνωσης σημειώνουν ότι η «μαύρη τρύπα» της Χρυσής Αυγής και οι ύποπτες συναλλαγές της ίσως σχετίζονται με τον κύκλο των αναμνηστικών και των ενδυμάτων με τα εμβλήματα της οργάνωσης που φέρεται να είχαν πρωτοφανή ζήτηση και δημιούργησαν έναν τεράστιο κύκλο κερδών.

Οι χειριστές του ταμείου
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, τον χειρισμό των οικονομικών της Χρυσής Αυγής είχε μια υπεύθυνη λογιστικού και επενδυτικού γραφείου με έδρα στο εμπορικό κέντρο Αμαρουσίου, που ανέλαβε και θέση επιστημονικού συμβούλου των βουλευτών της οργάνωσης. Η ένταξή της στη Χρυσή Αυγή φέρεται ότι έγινε μέσω άλλου ιδιοκτήτη καταστήματος στο Μαρούσι που είχε προγενέστερες σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Στο ίδιο κύκλωμα γνωριμιών ήταν και άλλος ασφαλιστής από την περιοχή των βορείων προαστίων. Η γυναίκα αυτή λοιπόν προώθησε στην οργάνωση και τον σύζυγό της που είχε παλαιότερα ασφαλιστική εταιρεία στην οδό Δαβάκη στην Καλλιθέα και για τον οποίο ερευνώνται πληροφορίες ότι είχε κατηγορηθεί για διάφορα αδικήματα οικονομικού τύπου. Το ζευγάρι αυτό άρχισε να χειρίζεται το ταμείο της Χρυσής Αυγής έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης. Μάλιστα φέρεται να χειρίζονταν και τις δωρεές και τις «χορηγίες» κάθε μορφής της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διερευνώνται, ο πρώην ασφαλιστής συνεργάστηκε με τον βουλευτή Ηλ. Παναγιώταρο που διατηρούσε βιοτεχνία ρούχων στην οδό Μαραθωνομάχων στον Κολωνό - στην ίδια διεύθυνση βρίσκονται και γραφεία της οργάνωσης - προκειμένου να προωθούνται στις τοπικές οργανώσεις αλλά και στο επονομαζόμενο «Κατάστημα της Χρυσής Αυγής» στο ισόγειο των γραφείων του κόμματος στην οδό Μεσογείων χιλιάδες μπλουζάκια και σουβενίρ της Χρυσής Αυγής. Τα τιμολόγια κόβονταν στο όνομα του ίδιου του πρώην ασφαλιστή και όχι σε εταιρεία που είχε συστήσει η Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο οι οικονομικές αρχές εξετάζουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εμπλεκόμενοι στο ταμείο του νεοναζιστικού μορφώματος χρησιμοποιούσαν ομόρρυθμη εταιρεία με έδρα στη Νέα Ερυθραία που ανήκε σε νεαρή κοπέλα. Για την εταιρεία αυτή ερευνάται αν χρησιμοποιούνταν ως «μέσον» για να αυξηθούν τα κέρδη τους με την υπερκοστολόγηση των προϊόντων και τη χρήση «αχρείαστων» μεσαζόντων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα μπλουζάκι που κόστιζε 0,5 ευρώ επωλείτο τις περισσότερες φορές χωρίς αποδείξεις από τις τοπικές οργανώσεις αντί 8 ή 10 ευρώ.

Η φάμπρικα με τα μπλουζάκια
Η εταιρεία της Νέας Ερυθραίας φέρεται στην ουσία να ανήκε σε πρώην συνεργάτη του ασφαλιστή, που ωστόσο φέρεται να είχε χρέη σε τράπεζες και δεν μπορούσε να εμφανισθεί ότι είχε εμπορική δράση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «αυτή η φάμπρικα με τα μαύρα μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής που σκορπίζονταν σε διάφορες εταιρείες είχε τα ευτράπελά της. Και αυτό γιατί σε μια παρτίδα από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν μπλουζάκια της οργάνωσης που έγραφαν "made in Pakistan", κάτι που προκάλεσε την οργή ή τη θυμηδία υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής».

Από την άλλη πλευρά, ο 34χρονος ασφαλιστής από το Μοσχάτο που συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα εξετάζεται αν είχε συνεργασία με τον πρώην ασφαλιστή από την Καλλιθέα που είχε κεντρικό ρόλο στο κόμμα. Ο 34χρονος διαπιστώθηκε ότι είχε τις κρίσιμες ώρες επικοινωνία με τον δράστη της δολοφονίας Γιώργο Ρουπακιά, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας Γιώργο Πατέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου