Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΣΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Πολύ σοβαρή διαταρχή των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών φέρνει η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση τυχόν ευθυνών σχετικά με τη σύμβαση του 2010 για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έκρινε ότι δεν τον κάλυψε ο Δ. Αβραμόπουλος με την απάντησή του στον Αλ. Τσίπρα και εκδήλωσε την οργή του από το βήμα της Βουλής. πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δώσει εντολή στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Ανάπτυξης να λυθεί το θέμα από τον περασμένο Ιούνιο. Υπάρχει αδικαιολόγητη παράταση. Οι υπουργοί δεν είναι για να κάνουν διαπιστώσεις, ούτε τον καλό στην αντιπολίτευση αλλά για να λύνουν προβλήματα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής. Ακόμη, τον κατηγόρησε ότι διεκδικεί «την πατρότητα της διακοπής πληρωμών, που εγώ διέταξα». Κατήγγειλε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι...
Παρείχε κάλυψη στις αμαρτωλές συμβάσεις Τσοχατζόπουλου, «όπως έχει υιοθετήσει και τα αμαρτωλά στελέχη Τσοχατζόπουλου». Χαρακτήρισε «χυδαία» την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει σύμβαση 2010, υπάρχει νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή, στη βάση του οποίου λειτούργησε η τότε κυβέρνηση».  «Εδώ υπάρχει μια άλλη μορφή βίας, η κοινοβουλευτική με χυδαιολογίες. Είναι ύπουλη μορφή βίας, υπονομευτική για τη Δημοκρατία», είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αλλά, φυσικά, η είδηση δεν είναι η επίθεση του Ευ. Βενιζέλου εναντίον του Αλ. Τσίπρα αλλά η μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Αμυνας.  Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σήκωσε το γάντι και απάντησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. «Η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζονται οδηγίες. Προέχει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και αυτά μόνον υπηρετεί», ανέφεραν κύκλοι του υπουργού Εθνικής Άμυνας.


Πηγές της Χ. Τρικούπη σχολιάζουν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος είναι σταθερά εξαιρετικά γαλαντόμος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουν ότι ποτέ δεν έχει αντιπαρατεθεί ευθέως με την αξιωματική αντιπολίτευση και δηκτικά αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέδρασε δυναμική για την επιστροφή των αρμάτων μάχης στις παρελάσεις, όπως θα έπρεπε, λογικά, να συμβεί.
 
Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ο Αβραμόπουλος να κινήθηκε χωρίς την κάλυψη του Μαξιμου, οι ίδιες πηγές απαντούν ότι ο υπουργός Αμυνας μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και αυτό δείχνει κατά τη γνώμη τους ότι δεν υπάρχει οργανωμένο γαλάζιο σχέδιο αποδόμησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Η σπουδή του κ. Βενιζέλου να αναφερθεί σε οδηγίες που αυτός και ο πρωθυπουργός έχουν δώσει στους υπουργούς εκλαμβάνεται από πολλές πλευρές ως μήνυμα στον Α. Σαμαρά να σταθεί πλάι του σε αυτή τη δυσκολία ή, διαφορετικά, ότι δεν θα ανεχτεί άδειασμα σε ένα τέτοιο ζήτημα. 

Η κόντρα που προηγήθηκε ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον Αβραμόπουλο για την επιστροφή των αρμάτων και των μαχητικών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έληξε υπέρ του υπουργού Αμυνας που έκανε το δικό του ανακοινώνοντας με ενθουσιασμό ότι έχουν προσφερθεί όχι ένας αλλά πέντε χορηγοί να καλύψουν τα έξοδα. Στη Χ. Τρικούπη υπήρξε εκνευρισμός και όταν ο Αδ. Γεωργιάδης είπε "όχι νέα μέτρα, αλλιώς εκλογές" (στον Σκάι) γιατί θεώρησαν ότι ο υπουργός Υγείας δεν μιλήσε αυθόρμητα αλλά σε συνεννόηση με το Μαξίμου και στο ΠΑΣΟΚ δεν διανοούνται εκλογικά σενάρια για προφανείς λόγους.
 
Υπάρχουν και άλλα παράπονα που εκφράζονται στο επιτελείο Βενιζέλου, από έλλειμμα ενημέρωσης για κρίσιμα θέματα, μέχρι δυσκολία στην προώθηση των δικών τους θέσεων. Αλλά το τελευταίο θερμό επεισόδιο Βενιζέλου-Αβραμόπουλου, που δεν έχει προηγούμενο στην παρούσα κυβέρνηση, είναι κάτι περισσότερο από ενδοκυβερνητική γκρίνια ρουτίνας, παρόλο που το τι προηγήθηκε στην αθέατη πλευρά δεν είναι ακόμη προφανές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου