Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ - ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Παγκόσμιος σάλος: Όλοι γνώριζαν για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος - Επιβεβαίωση Ρουμελιώτη για τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου - Η Wall Street Journal αποκαλύπτει το δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε στο καταστροφικό Μνημόνιο το 2010...

Παγκόσμιος σάλος: Όλοι γνώριζαν για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος - Επιβεβαίωση Ρουμελιώτη για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΠαπανδρέουΚατά την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 9 Μαΐου 2010, που ενέκρινε το πρόγραμμα για την Ελλάδα, αρκετές χώρες- μέλη του Ταμείου εξέφρασαν την άποψη της ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από την πρώτη στιγμή της ένταξης της χώρας μας σε πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Οι εκπρόσωποι από Βραζιλία, Ινδία, Αίγυπτο, Ιράν, Αργεντινή, ακόμα και της Ελβετίας, έδειξαν από την αρχή τον σκεπτικισμό τους στις αποφάσεις της Ευρωζώνης για την εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν θα περιελάμβανε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ορισμένοι, δε, δεν δίστασαν να επισημάνουν ότι...
Η έλλειψη προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θα επηρέαζε τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας, εξυπηρετεί κυρίως τους ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που κατέχουν το ελληνικό χρέος και όχι την ίδια την χώρα.

Η δεύτερη μεγάλη ανησυχία που εκφράστηκε σε εκείνο το ιστορικό διοικητικό συμβούλιο ήταν το κατά πόσο οι προβλέψεις που είχαν γίνει για την πορεία της οικονομίας και εν γένει των μεγεθών της, ήταν ρεαλιστικές.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κίνας είχε δηλώσει τότε πως «τα ρίσκα του προγράμματος είναι σημαντικά… Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι αισιόδοξη».

Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και με δεδομένη τη στάση του Ταμείου υπέρ ενός «κουρέματος» των δανείων που κατέχει ο επίσημος τομέας η εφημερίδα Wall Street Journal αποκαλύπτει τι είχε ειπωθεί σε εκείνη τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Στελέχη που είχαν γνώσει των συζητήσεων και συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις εκείνης της περιόδου αναφέρουν στο kathimerini.gr ότι όλοι γνωρίζαμε ότι πολλοί στο Ταμείο πίεζαν προς μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για αυτό τότε είχε θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία το ότι τελικά το ΔΝΤ συμφώνησε να στηρίξει την Ελλάδα χωρίς να υπάρξει τελικά αναδιάρθρωση χρέους σε εκείνη την φάση.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η WSJ, ο Αργεντίνος – τότε - εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, κ, Andres Pereira είχε δηλώσει ότι «η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί στο τραπέζι» και πως το Ταμείο ρισκάρει απλώς την «αναβολή και ίσως την επιδείνωση του αναπόφευκτου» μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

«Τα ρίσκα του προγράμματος είναι τεράστια» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας, κ. Nogueira Batista. Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία είναι η χώρα που ανέκαθεν είχε τις περισσότερες αντιρρήσεις για τους χειρισμούς του Ταμείου όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας. Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι το πρόγραμμα μπορεί να αποδειχθεί «κακοσχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο» ή απλώς «μια διάσωση των κατόχων ελληνικών ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Αξιωματούχος που συμμετείχε σε εκείνη τη συνεδρίαση ανέφερε σύμφωνα με την WSJ ότι «η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη».

Θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είχε πάρει και ο εκπρόσωπος της Ελβετίας. Δηλαδή μίας ευρωπαϊκής χώρας, διερωτώμενος «γιατί δεν έχουν εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο ταμείο διάσωσης;».

Ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος – Καν, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση του Μαΐου του 2010 ότι το Ταμείο «δεν είχε αμφιβολία» πως η διάσωση θα είχε αποτέλεσμα. Στελέχη που γνώριζαν τις διαβουλεύσεις εκείνης της περιόδου αναφέρουν πως ο ρόλος του κ. Στρος – Καν ήταν καταλυτικός για να εγκριθεί το ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει σήμερα πως η αναδιάρθρωση χρέους απλώς δεν ήταν εφικτή το 2010 διότι ο κίνδυνος να επεκταθεί η οικονομική κρίση της Ελλάδας και σε άλλες χώρες, ήταν πολύ υψηλή.

Πάντως, οι αντιρρήσεις ήταν πολλές και δεν αφορούσαν μόνο στη μη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο πρώην διευθυντής της Ινδίας, κ. Arvind Virmani είχε επισημάνει πως η κλίμακα των δημοσιονομικών προσαρμογών που θα απαιτούνταν από την Ελλάδα θα ήταν ένα «φορτίο-μαμούθ που η οικονομία μετά βίας θα μπορούσε να επωμιστεί».

Οι αποκαλύψεις Ρουμελιώτη
Ο κ. Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος στης Ελλάδας στο ΔΝΤ είχε δηλώσει ότι «ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα», εστιάζοντας στο γεγονός πως η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία και εντέλει η οικονομία οδηγήθηκε σε μεγάλη ύφεση.

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης με το βιβλίο του, Το Άγνωστο Παρασκήνιο της Προσφυγής στο ΔΝΤ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη και αποτελεί μια προσωπική μαρτυρία λόγω της θέσης του στο ΔΝΤ την κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο από το Μάρτιο του 2010 έως το Δεκέμβριο του 2011, προχώρησε σε μια αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν τη χώρα μας στο μνημόνιο.
    

Αποδεχόμενη τους όρους που έθεσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ, η Ελλάδα παραχώρησε σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική, και όχι μόνο, κυριαρχία της στους δανειστές της. Ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν ενημερωθεί για τη δυσκολία εφαρμογής του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου