Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Τέσσερις πρώην υπάλληλοι της διαβόητης ιδιωτικής εταιρίας «σεκιούριτι», Blackwater, που αποδείχθηκε ότι παρείχε μισθοφόρους, κατηγορούνται εκ νέου για ανθρωποκτονία από αμερικανικό δικαστήριο... 

Οι κατηγορίες αφορούν υπόθεση που είχε λάβει χώρα το 2007 στην Βαγδάτη. Οι αρχικές κατηγορίες είχαν εκπέσει το 2009 – ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη δίκη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι τέσσερις φρουροί Πολ Σλαφ, Νίκολας Σλάτεν, Έβαν Λίμπερτι και Ντάστιν Χερντ, είχαν χρησιμοποιήσει ένα διοπτροφόρο όπλο, αυτόματα και χειροβομβίδες κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην πλατεία Νισουρ στην Βαγδάτη τον Σεπτέμβριο του 2007. Το μακελειό άφησε 14 άοπλους πολίτες νεκρούς και τουλάχιστον 18 τραυματίες.

Η υπόθεση άνοιξε ξανά το 2011 με τους εισαγγελείς να προσπαθούν να δουν...
Τι κατηγορίες μπορούν να στηρίξουν στο δικαστήριο. Το πόρισμά τους περιελάμβανε 33 κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες ήταν η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η απόπειρα ανθρωποκτονίας και η χρήση πυροβόλου όπλου σε βίαιο έγκλημα.

Οι τέσσερις φρουροί, είχαν δηλώσει αθώοι στις αρχικές κατηγορίες που τους είχαν προσαφθεί το 2008.  Εκείνες οι κατηγορίες είχαν εκπέσει όταν ο δικαστής έκρινε πως οι εισαγγελείς είχαν βασιστεί σε δηλώσεις ότι οι φρουροί είχαν ενδώσει στο έγκλημα κατόπιν απειλών ότι θα χάσουν την δουλειά τους.

Οι υπάλληλοι της Blackwater υποστήριξαν ότι είχαν δεχθεί επίθεση από παραστρατιωτικούς και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν βία για να προστατέψουν ένα κονβόι των ΗΠΑ. Είπαν ακόμη ότι οι θάνατοι των αμάχων ήταν παράπλευρη απώλεια. Το περιστατικό κλιμάκωσε τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράκ και προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την αυξημένη χρήση ιδιωτών στρατιωτών μισθοφόρων από την αμερικανική κυβέρνηση.
 
«Η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανών μισθοφόρων που υπηρέτησαν στο Ιράκ, το έκανε με τιμή και ακεραιότητα, αλλά όπως αποδεικνύεται σήμερα, οι κατηγορούμενοι καταχράστηκαν την δύναμή τους εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε αμάχους που ξεπερνά το όποιο όριο αιτιολόγησης», είπε ο εισαγγελέας Ρον Μάχεν, επικεφαλής της εισαγγελίας της Ουάσιγκτον.

Η υπεράσπιση εξέφρασε την απογοήτευσή της προς την εξέλιξη, μιλώντας για «άνευ αξίας υπόθεση». Η ακρόαση στο δικαστήριο θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου ενώ δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Blackwater μετά το 2008 και τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις περί χρήσης βίας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ όπως και περί εμπορίας όπλων, άλλαξε πολλά στοιχεία λειτουργίας και οργάνωσής της.  Σήμερα, ονομάζεται Academi.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου