Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΦΩΤΙΑ - ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ

Μπερδεύει το κουβάρι με Κυπριακό και ΑΟΖ - Συνέντευξη Τύπου για τις συνομιλίες, που είχε στην έδρα του ΟΗΕ, έδωσε χτες ο Ευ. Βενιζέλος...

Τη δρομολόγηση εξελίξεων στο Κυπριακό, στη βάση της συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας για απευθείας επαφές των δύο χωρών με εκπροσώπους της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, αντίστοιχα, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ, «φωτογράφισε» την επιλογή της κυβέρνησης να...
Προχωρήσει παράλληλα τις συνομιλίες για το Κυπριακό με τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.

Ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη «δεν ετέθη καν η πρόταση της τετραμερούς, με την οποία η Ελλάδα δεν συμφωνεί». Ωστόσο, οι ίδιες οι συμφωνίες διαμορφώνουν συνθήκες «τετραμερούς διαπραγμάτευσης», καθώς εμπλέκουν άμεσα και ενεργά την Ελλάδα και την Τουρκία στις διαβουλεύσεις και τους αποδίδουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Η ενεργός συμμετοχή Ελλάδας - Τουρκίας στις συζητήσεις για το Κυπριακό, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προωθείται με τη συναίνεση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και «προκάλεσε τη δημόσια έκφραση ικανοποίησης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν». Είπε ακόμα ότι «το Κυπριακό είναι ένα μείζον διεθνές ζήτημα, το οποίο επηρεάζει την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Σε άλλο σημείο, ο Ευ. Βενιζέλος συνέδεσε ευθέως τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό των μονοπωλίων.
«Η ενεργειακή διπλωματία και οι ενεργειακοί πόροι στη Μεσόγειο μπορούν να λειτουργήσουν πράγματι ως καταλύτης για να βρεθούν ειρηνικές λύσεις, λύσεις με προοπτική, γιατί η ευμάρεια όλων των λαών είναι ένας κοινός παρονομαστής που δεν μπορεί να υποτιμηθεί από κανένα», ισχυρίστηκε. Ουσιαστικά, προσπάθησε να παρουσιάσει τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων και της ελληνικής αστικής τάξης από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, σαν παράγοντα «ευημερίας» για τα λαϊκά στρώματα.

Αναφερόμενος στο θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες. Οπως είπε, ήδη με το Ισραήλ υπάρχει οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα «και θέλουμε να επεκταθεί η συμφωνία στο επίπεδο της ΑΟΖ», ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Αίγυπτο, τη Μάλτα, την Ιταλία και τη Λιβύη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να επαγρυπνά ο λαός για τις επικίνδυνες εξελίξεις
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο για τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι δρομολογούνται άμεσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Το γεγονός ότι αυτές οι εξελίξεις συμπεριλαμβάνουν την άμεση εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας, με απευθείας επαφές των δύο χωρών με εκπροσώπους της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς αλλάζει το μέχρι σήμερα πλαίσιο των συνομιλιών στο Κυπριακό και προετοιμάζει ένα νέο "σχέδιο Ανάν". Χρειάζεται λαϊκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση, γιατί το Κυπριακό είναι ένας κρίκος στο κουβάρι των εξελίξεων και των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών χώρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που εγκυμονούν νέους κινδύνους για τους λαούς».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου