Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ 60% ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Χριστιανοί κάτοικοι της Μαλούλα που είναι από τα πιο παλιά χριστιανικά χωριά της Συρίας, εκφράζουν την μεγάλη τους θλίψη όταν βλέπουν μουσουλμάνους γείτονες τους να έρχονται ¨κρατώντας στο ένα χέρι καλάσνικοφ και στο άλλο σπαθί¨. Το 60% των χριστιανών της Συρίας φέρεται να έχουν εγκαταλείψει την χώρα...
 

Ο Ρόμπερτ Φισκ από την εφημερίδα Ιντεπέντεντ συναντήθηκε με κατοίκους της Μαλούλα, που είναι ένα από πιο παλιά χριστιανικά χωριά του κόσμου, στο οποίο οι κάτοικοι μιλούνε την γλώσσα που μιλούσε ο Χριστός τα αραμαϊκά. Το χωριό αυτό έχει καταληφθεί από μαχητές της οργάνωσης Μέτωπο Ελ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
 

Μα πως κατάντησαν έτσι οι γείτονες μας ;
Ο καταγόμενος από την Μαλούλα καθολικός χριστιανός ονόματι Γεώργιος αναφέρει πως...
Δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε μέλη της μουσουλμανικής οικογένειας Ντιγιάμπ που κατάγονται από την Μαλούλα, να περπατάνε ανάμεσα σε άτομα με αφγανικά-πακιστανικά ρούχα, κρατώντας μάλιστα στο ένα χέρι καλάσνικοφ και στο άλλο σπαθί.
Ο Γεώργιος δηλώνει “ναι ξέραμε πως η οικογένεια Ντιγιάμπ είναι ακραίοι, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε πως θα μας πρόδιδαν. Μαζί τους έχουμε φάει. Εμείς είμαστε ένας λαός”, προσθέτοντας πως οι άντρες της οικογένειας Ντιγιάμπ πριν από μερικούς μήνες έφυγαν από το χωριό, αλλά τα γυναικόπαιδα συνέχισαν να ζούνε μαζί τους.

Ο Γεώργιος λέει πως δύο μέρες πριν από την επίθεση της Νούσρα, τα γυναικόπαιδα αυτά αποχώρησαν από το χωριό, και προσθέτει πως στην αρχή δεν το κατάλαβαν, αλλά οι γείτονες τους ήταν που έφεραν την Νούσρα στο ίδιο το χωριό τους.

 

Χωριό φάντασμα η Μαλούλα
Ο Ρόμπερτ Φισκ λέει πως χριστιανοί και μουσουλμάνοι έφυγαν από το χωριό και ότι μαχητές του Μετώπου Νούσρα κρυμμένοι μέσα σε σπηλιές περιφερειακά του χωριού, το χτυπάνε με όλμους και ελεύθερους σκοπευτές. Μάλιστα αναφέρει πως την ώρα που και ο ίδιος ήταν εκεί, όλμος που πιθανότητα εκτοξεύτηκε από την Νούσρα, χτύπησε τρούλο εκκλησίας προκαλώντας του μια τρύπα.

Αναφέρει επίσης πως ο στρατός έβγαλε τους μαχητές της Νούσρα έξω από το χωριό κάτι που καταγράφει ως “τεχνικά σωστό” και προσθέτει πως ο ίδιος για να αποχωρήσει από την Μαλούλα, αναγκάστηκε να ανέβει σε θωρακισμένο όχημα.

Ο Φισκ λέει πως στο χωριό έμειναν ο Γεώργιος, η Άννα και μερικού χριστιανοί φίλοι τους οι οποίοι για να υπερασπιστούν την Μαλούλα εντάχθηκαν στις ¨Εθνικές Δυνάμεις Άμυνας¨. Αυτοί του περιέγραψαν πως κάποιοι χριστιανοί που δεν δέχτηκαν να γίνουν μουσουλμάνοι δολοφονήθηκαν και σε κάποιος τους έκοψαν το λαιμό. Ο Φισκ λέει πως αυτό αποτελεί μια ιστορική και τρομερή ειρωνεία καθώς στο χωριό υπάρχει μοναστήρι προς τιμήν του Ρωμαίου στρατιώτη Σέργιου που εκτελέστηκε πριν από 2000 χρόνια, επειδή ήταν χριστιανός.

 

“Δεν ήμασταν έτσι”
Η Άννα λέει πως πριν αν φτάσει ο πόλεμος στην Μαλούλα, χριστιανοί και μουσουλμάνοι είχαν συμφωνήσει να παραμείνει το χωριό τους ως “ναός ειρήνης” και συνεχίζει λέγοντας :

“Μεταξύ μας είχαμε έναν τρόπο συμβίωσης. Οι σχέσεις μας ήταν υπέροχες. Δεν μας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό πως οι μουσουλμάνοι γείτονες μας θα μας πρόδιδαν. Το μόνο που λέγαμε ήταν ¨Παρακαλώ επιτρέψτε να ζούμε εν μέσω ειρήνης σε αυτό το χωριό. Δεν υπάρχει ανάγκη να αλληλοσκοτωνόμαστε¨. Τώρα όμως υπάρχει έχθρα. Αυτοί κάλεσαν την Νούσρα για να πετάξουν έξω από το χωριό τους χριστιανούς και για να απαλλαγούν από εμάς. Κάποιοι από τους μουσουλμάνους που ζούσαμε μαζί είναι καλοί άνθρωποι, αλλά πλέον δεν εμπιστεύομαι το 90% εξ αυτών”.

Ο Φισκ από τα λόγια της Άννας εξάγει το συμπέρασμα πως επιτεύχθηκε ο στόχος της Νούσρα που ήταν η υποδαύλιση του θρησκευτικού μίσους, και αναφέρει πως τώρα οι χριστιανοί πολεμούν μαζί με τις μονάδες του στρατού. Η μονάδα που πολεμά στο χωριό είναι η 3η θωρακισμένη μεραρχία.

 
Η κατάσταση των εκκλησιών
Ο Φισκ γράφει πως όταν πριν από πέντε μήνες είχε πάει στην Μαλούλα, είχε δει ένα κορίτσι να προσεύχεται στην εκκλησία Mar Takla, αλλά τώρα δεν έχει μείνει κανείς να προσευχηθεί. Η λίστα των ζημιών που εμφανίζουν οι παραμένοντες στο χωριό, αναφέρει πως η εκκλησία Mar Takla υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ έχει σπάσει το πίσω μέρος από το θυσιαστήριο και οι βυζαντινές ζωγραφιές εξαφανίστηκαν.
Ο Φισκ αναφέρει πως τα μέλη της Νούσρα δεν σκότωσαν μόνο χριστιανούς αλλά και μουσουλμάνους. Ο Φισκ γράφει πως από την αρχή του πολέμου ως τώρα, υπολογίζεται πως το 60% των χριστιανών εγκατέλειψαν τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου