Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ 50 ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κινήσεις με στόχο τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, που αισθάνονται ορφανοί λόγω της απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ, της πτωτικής πορείας και των αντιφάσεων της ΔΗΜΑΡ, θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα... 

Ήδη αυτή την εβδομάδα, θα δοθεί στην δημοσιότητα το κείμενο 50 προσωπικοτήτων και στελεχών της κεντροαριστεράς, το οποίο θα καλεί για συνένωση των δυνάμεων του χώρου.

Τη συγγραφή του κειμένου έχει αναλάβει ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, ο οποίος αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή του αναμένεται -όπως τουλάχιστον έχει ο ίδιος δηλώσει- να...
Αποχωρήσει από την προσπάθεια. Στο παρασκήνιο τα νήματα της προσπάθειας κινούν ο Νίκος Μπίστης, που έχει πάρει αποστάσεις από τη ΔΗΜΑΡ καθώς και άλλα στελέχη που βρίσκονται σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος υποστηρίζει την όλη κίνηση.
Οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές και γι' αυτό, σε συνομιλία του Τvxs με τον κ. Μπίστη, ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει παραπάνω στοιχεία. Στο ερώτημα αν και γιατί ο κ. Βούλγαρης θα αποχωρήσει μετά την σύνταξη του κειμένου, απάντησε πως «δεν έχω καμία τέτοια πληροφόρηση». Όσο για το περιεχόμενο και τα ονόματα όσων υπογράφουν το κείμενο «θα πρέπει να περιμένετε να δημοσιοποιηθεί».

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει διακριτικά την πρωτοβουλία, καθώς βλέπει τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν ενώ το ίδιο να παραμένει πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις χωρίς να καρπώνεται κάτι από «δημοφιλείς» στο δημοκρατικό χώρο ενέργειες της κυβέρνησης, όπως οι διώξεις των νεοναζί. Μάλιστα σε συνέντευξη του την προηγούμενη Κυριακή στο «Βήμα», ο Ευ. Βενιζέλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα διεκδικούσε την θέση του επικεφαλής, στην περίπτωση δημιουργίας ενός «μετωπικού» εκλογικού σχήματος.

Αντίθετα ο Φ. Κουβέλης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, έστω και μέσω της κίνησης των 50, ενώ προσανατολίζεται στην «διεύρυνση» της ΔΗΜΑΡ με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συνεργαστεί με την ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές. Το κείμενο των 50 αναμένεται όμως να υπογράψουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ που έχουν διαφωνήσει με την αποχώρηση από την κυβέρνηση και την «μοναχική πορεία» που έχει χαράξει ο κ. Κουβέλης. Το βέβαιο είναι ότι στην ΔΗΜΑΡ θα υπάρξουν σίγουρα εξελίξεις και πιθανώς αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών, ίσως και πριν από το Συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο.

Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει προσεγγίσει κόμματα όπως η “Κοινωνική Συμφωνία” της Λ. Κατσέλη, ένα κομμάτι των Οικολόγων, την Αριστερή Προοπτική που αποτελείται από στελέχη που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ(Νεφελούδης, Μπαγιώργος) , την Κοινωνία Πρώτα των Οδ. Βουδούρη, Π. Μουτσινά και Θ. Παραστατίδη καθώς και ανεξάρτητες προσωπικότητες. «Τώρα, οργανωτικά πως θα γίνει είναι κάτι που θα δούμε», δήλωσε, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα η Λούκα Κατσέλη, για την συνεργασία που έχει ήδη συμφωνηθεί, παρά τις αντιδράσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» στην Κουμουνδούρου.

Βουδούρης: δικομματισμός με πολλά κόμματα
Σε επικοινωνία του Τvxs με τον ανεξάρτητο βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, ο ίδιος δήλωσε πως «δεν μας αφορά το κείμενο των 50. Δεν το ξέρω βέβαια, ωστόσο αφορά τις δυνάμεις που θεωρούνται εκσυγχρονιστικές και μόνο αυτό δεν είναι». «Δεν έχω προσωπικά κάνει καμία συζήτηση με την κυρία Κατσέλη», προσθέτει ο κ. Βουδούρης μιλώντας για τις συμμαχίες στο υπόλοιπο χώρο της κεντροαριστεράς. «Ωστόσο πιστεύω στις πραγματικά προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις, στην ανατροπή την μνημονιακής πολιτικής και στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί...
..Σε αυτά τα επίπεδα, καλό θα είναι αυτές οι δυνάμεις να βρούμε γραμμές σύγκλισης και να προχωρήσουμε. Τη ΔΗΜΑΡ δεν τη βγάζουμε απ έξω. Ο Φ. Κουβέλης είναι αυτός που δεν επιθυμεί συνεργασία των αριστερών δυνάμεων. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον απομεινάρι του παλιού ΠΑΣΟΚ, δεκανίκι της ΝΔ.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Δεν προβάλλει πλέον απλά θέσεις αρχής, αλλά δρα ως μελλοντικό κόμμα εξουσίας. Έχει κάνει άλματα. Και μόνο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτίζει γέφυρες με Ευρωπαίους ηγέτες και ανοίγει διάλογο με τους εταίρους και τους δανειστές είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη».
Το κείμενο των 50 δεν πρόκειται να προκαλέσει πολιτικές ανακατατάξεις, καταλήγει ο κ. Βουδούρης. «Η επόμενη αναμέτρηση θα είναι διπολική, αλλά ο παλιός δικομματισμός έχει τελειώσει. Οι δύο πόλοι αποτελούνται πλέον από πολλά κόμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου