Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου όταν κατασκευάστηκε στη Βρετανία, και αργότερα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Αστρονομίας στην Ελλάδα, επαναλειτουργεί στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη...

Το τηλεσκόπιο παρέμενε εκτός λειτουργίας εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ο μηχανισμός του, ο θόλος που το περιβάλλει, αλλά και όλο το κτίριο του Κέντρου Επισκεπτών. «Ήταν θέμα προτεραιότητας για εμάς να μπει ξανά το τηλεσκόπιο στη «μάχη» της παρατήρησης» αναφέρει ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κανάρης Τσίγκανος. Έπειτα από ένα χρόνο συντήρησης του τηλεσκοπίου και ανακαίνισης του κτηρίου, το Newall επαναλειτουργεί εδώ και δύο μήνες. Το τηλεσκόπιο οφείλει το όνομά του...
Στον Ρόμπερτ Στέρλινγκ Νιούαλ (Robert Stirling Newall, 1812-1889), ο οποίος ξεκίνησε ως ερασιτέχνης. Το 1862 ανακάλυψε τυχαία δύο κρύσταλλα μεγάλων διαστάσεων από στεφανύαλο και πυριτύαλο, οπότε ανέθεσε στο πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ισημερινών τηλεσκοπίων στη Μεγάλη Βρετανία να κατασκευάσει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της εποχής, με διάμετρο φακού 62 εκατοστά.

Παρά τη σημασία που είχε η κατασκευή ενός τόσο σημαντικού για την εποχή του αστρονομικού οργάνου, για διάστημα περίπου 20 ετών το τηλεσκόπιο παρέμεινε σε αχρηστία στο κτήμα του Νιούαλ. Τελικά το 1891 έγινε δεκτό από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ύστερα από τη μεσολάβηση του γιου του Ρόμπερτ Στέρλινγκ, ο οποίος πρότεινε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου όχι μόνο να αναλάβει την κάλυψη των εξόδων για τη μεταφορά του, αλλά και να εργαστεί αμισθί για πέντε χρόνια ως κύριος παρατηρητής και υπεύθυνος του τηλεσκοπίου.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε και το τηλεσκόπιο μεταφέρθηκε στο Κέμπριτζ στα τέλη του 1891, δύο χρόνια μετά το θάνατο του εμπνευστή του, που δεν πρόλαβε να δει την πλήρη αξιοποίησή του. Στο Κέμπριτζ το τηλεσκόπιο χρησιμοποιήθηκε για πλήθος σημαντικών αστρονομικών ανακαλύψεων, όπως η παρατήρηση των ακτινικών ταχυτήτων των αστέρων, και ο μηχανισμός του αναβαθμίστηκε.
Το 1955 το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δωρίζει το τηλεσκόπιο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την κατασκευή του διαμέτρου 14 μέτρων θόλου και το 1959 το τηλεσκόπιο εγκαθίσταται στην Πεντέλη.
Παράλληλα το τηλεσκόπιο εξοπλίζεται με επιστημονικά όργανα, τα οποία αγοράστηκαν για αστροφυσικές παρατηρήσεις, όπως φωτογραφική κάμερα, φασματογράφος, πολωσίμετρο και φωτόμετρο. Η χρήση του εισήγαγε ουσιαστικά τους έλληνες αστρονόμους στη σύγχρονη επιστήμη της παρατηρησιακής αστροφυσικής.

Σήμερα το τηλεσκόπιο Newall χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ η ερευνητική παρατήρηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών γίνεται στο κατοπτρικό τηλεσκόπιο Αρίσταρχος του Χελμού. 
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου