Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ... Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ... ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

H αναστάτωση στο χώρο της παιδείας είναι πάντα μια επικίνδυνη κατάσταση για κάθε κυβέρνηση, ειδικά όταν υπάρχει ο κίνδυνος να εμπλακούν στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών οι μαθητές ή των πανεπιστημιακών οι φοιτητές... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι η συμμετοχή στην απεργία διαρκείας που αποφάσισαν οι καθηγητές θα είναι χαμηλή, κυρίως γιατί οι εργαζόμενοι έχουν εξουθενωθεί οικονομικά και δεν αντέχουν τα χαμένα μεροκάματα. Παρόλα αυτά, η διάχυση της αναταραχής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τα δημοτικά μέχρι τα πανεπιστήμια, προβληματίζει τα κόμματα της συμπολίτευσης που διαπιστώνουν ότι η ευημερία των αριθμών, όπως αποτυπώνεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δια της δημιουργικής λογιστικής, δεν αρκεί ως αντίδοτο για τη δυστυχία των ανθρώπων. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει...
Να πείσει ότι οι κινητοποιήσεις των ημερών δεν είναι προϊόν αυθόρμητης διαμαρτυρίας του κόσμου της εργασίας, αλλά υποδαυλίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζουν απλώς την επιθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πέσει η κυβέρνηση και να διολισθήσει η χώρα στο χάος. Ήδη, αναζητούνται δηλώσεις στελεχών, όσο το δυνατόν πιο ακραίες υπέρ των απεργιών και των διαδηλώσεων, προκειμένου να φτιαχτεί η εικόνα ενός κόμματος που επενδύει στην αναταραχή και στο μπάχαλο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα επενδύσει στον κοινωνικό αυτοματισμό ελπίζοντας ότι η μέση οικογένεια θα θυμώσει με τα κλειστά σχολεία και θα απευθυνθεί στους νοικοκυραίους φοβίζοντάς τους με τον μπαμπούλα ενός ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει την ευταξία και την ομαλότητα.

Το πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται ακυρώνει τη θεωρία του success story και διαλύει την ψευδαίσθηση ότι έμειναν λίγοι δύσκολοι μήνες ακόμη μέχρι να έρθουν οι καλύτερες μέρες. Πολύ περισσότεροι όταν ακόμη και βουλευτές της ΝΔ (πρόσφατα ο Νικήτας Κακλαμάνης) αμφιβάλλουν δημοσίως. Οι 15 βουλευτές της ΝΔ που με ερώτησή τους στη Βουλή ζητούν από τον Γ. Στουρνάρα να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του πετρελαίου θέρμανσης  ήταν ένα ισχυρό προμήνυμα των διαθέσεων που υπάρχουν και θα εκδηλωθούν στο εσωτερικό των Κ.Ο των κομμάτων που συγκυβερνούν.
 
Ο Α. Σαμαράς έσπευσε να χαρακτηρίσει προκαταβολικά «δολιοφθορέα»
όποιον βουλευτή διανοηθεί να κινηθεί εκτός κομματικής γραμμής σε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή και άρα να συμβάλει στην πρόκληση πολιτικού ατυχήματος. Στο περιβάλλον του κάποιοι το εννοούν, ότι υπάρχουν κέντρα που απεργάζονται πολιτική αποσταθεροποίηση ή επιδιώκουν σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με άλλον πρωθυπουργό. Όσο μάλιστα η ΔΗΜΑΡ ενθαρρύνει το δεύτερο σενάριο, τόσο βρίσκονται επιχειρήματα για να επινοηθούν συνωμότες που περιμένουν πίσω από την κουρτίνα. Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πιστεύουν ότι οι κοινωνικές και οι εσωκομματικές εντάσεις παράγονται από την ακολουθούμενη πολιτική - βλέπουν υποκινητές και υπονομευτές στην αθέατη πλευρά.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, στις 17 Σεπτεμβρίου, για να προλάβει τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας πριν επιστρέψουν στην Αθήνα στις 21 Σεπτεμβρίου. Γνωρίζει ότι θα ζητήσουν μέτρα ύψους τουλάχιστον 4 δισ ευρώ για τα έτη 2015-2016 και ενδεχομένως άλλα για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ετών 2013-2014, που οφείλονται κυρίως στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Γνωρίζει επίσης ότι θα πιέσουν για απολύσεις και κλείσιμο οργανισμών/υπηρεσιών του Δημοσίου, για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.


Επομένως, ο κ. Σαμαράς θέλει να κάνει μια διαπραγμάτευση κορυφής και να ζητήσει χρόνο και καταλαγή προκειμένου να μην διακινδυνευθεί η επιβίωση της κυβέρνησής του. Θα συναντηθεί με τους Μπαρόζο, Σουλτς και Ρομπέι εν αναμονή της συνομιλίας του με τη Μέρκελ, αφού επανεκλεγεί καγκελάριος. Ακόμη και αν επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για παράδειγμα τη μη εξειδίκευση των μέτρων της διετίας 2015-2016, αυτό δεν θα σημαίνει κάτι στην πράξη για την πλειοψηφία των πολιτών που δοκιμάζονται άγρια από την κρίση. Και αν φανεί ότι δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικά είναι αυτά που κατάφερε, τότε θα φταίει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου