Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΥΦΕΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ

Το νέο Μεσοπρόθεσμο 2013- 2017 γράφεται πυρετωδώς για να αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Το βασικό διακύβευμα είναι, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, αν θα ζητηθούν νέα μέτρα από τώρα...

της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Μόνο που η εγκύκλιος για την διαμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μέσα στην 5ετία, αποκαλύπτει ότι τουλάχιστο για το... σύνηθες «θύμα» κάθε δημοσιονομικής απόκλισης, τα νέα μέτρα έχουν ήδη έρθει. Και μάλιστα μπορεί να μην είναι καν τα τελευταία...
Ο λόγος για το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και για το μοναδικό αντιστάθμισμα στην "αδυναμία" των τραπεζών...
Να παράγουν ρευστότητα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (χρηματοδοτεί συμμετοχή στο ΕΣΠΑ και τα εθνικά έργα):
* Σύμφωνα με την εγκύκλιο για την διαμόρφωση του νέου Μεσοπροθέσμου, το 2013 τα λεφτά για το ΠΔΕ θα είναι κατά 200 εκατ. ευρώ λιγότερα. Διαμορφώνονται στα 6,65 δισ. ευρώ έναντι 6,85 δισ. ευρώ που αναφέρονται στα μηνιαία δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού με βάση το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο (Φεβρουάριος 2013).
* Για το 2014 η περικοπή φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ. Από τα 6,7 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Φεβρουαρίου το ΠΔΕ «κόβεται» στα 6,4 δισ. ευρώ και μάλιστα σε μία περίοδο που πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση στο ΕΣΠΑ αλλά και εκκίνηση στο νέο πακέτο.
* Για το 2015 προβλέπεται «αυγάτισμα» από 6,7 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα στα 7 δισ. ευρώ, αλλά μόνο για μία χρονιά. Και τούτο διότι τόσο το 2016 όσο και το 2017 (για το οποίο υπάρχουν για πρώτη φορά εκτιμήσεις), διαμορφώνεται στα 6,7 δισ. ευρώ.

Το ΠΔΕ είναι το σύνηθες «θύμα» όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Όταν ο λογαριασμός δεν «έβγαινε» και για να μην ανακοινώσουν άλλες – κοινωνικά και πολιτικά επώδυνες – περικοπές, μείωναν τον ετήσιο προϋπολογισμό των Δημοσίων Επενδύσεων.

Έτσι, από ένα ΠΔΕ στα 10,2 δισ. ευρώ το 2010 και μετά από διαδοχικές, πάνω από 10 τον αριθμό, περικοπές φτάσαμε φέτος σε ένα ΠΔΕ που θα πρέπει να στηρίξει την ανάκαμψη- ανάπτυξη και να αντισταθμίσει την απουσία ρευστότητας στην αγορά ύψους μόλις 6,85 δισ. ευρώ επισήμως ή 6,65 δισ. ευρώ σύμφωνα με το υπό διαμόρφωση νέο Μεσοπρόθεσμο. Από το ποσό αυτό ενώ αρχικά το εθνικό ΠΔΕ ήταν κοντά στα 3 δισ.. ευρώ, πλέον αναλογούν για έργα μεταξύ των οποίων ένα μέρος είναι οι χρηματοδοτήσεις του αναπτυξιακού λιγότερο από 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι υπάρχουν και πάλι «βλέψεις» για περικοπή του καθώς τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι υποχρηματοδοτείται κατά 1,3 δισ. ευρώ στο 7μηνο φέροντας έτσι το πιο μεγάλο «βάρος» της δημιουργίας πλεονασμάτων. Αρμόδια στελέχη θυμίζουν ότι το 2012 αντίστοιχες... υποχρηματοδοτήσεις οδήγησαν τελικά σε ετήσια δαπάνη ΠΔΕ μόνο 6,1 δισ. ευρώ...

Άλλωστε, και το ίδιο το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα καταγράφει την «συμβολή» των περιορισμένων επενδυτικών δαπανών στην συγκράτηση του ελλείμματος επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι επενδυτικές δαπάνες παγιώθηκαν πλέον σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα, στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου