Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΙΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΒΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ???

4,3 δις ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες - 2,1 δις κοινοτικά κονδύλια στο συρτάρι - 700 εκατομμύρια φόροι αγύριστοι - 420 εκατομμύρια πολυτεκνικά επιδόματα βερεσέ...

Αυτό είναι ένα μόνο μέρος της ακτινογραφίας του πολυδιαφημισμένου "πρωτογενούς" πλεονάσματος, το οποίο επικαλούνται οι απατεώνες της πολιτικής και εντεταλμένοι δολοφόνοι του έθνους μας.

Στοιχεία που καταρρίπτουν τον κυβερνητικό μύθο του πρωτογενούς πλεονάσματος παραθέτουν οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι...
Ακόμη και αν ευσταθεί η θεωρία του πλεονασματικού προϋπολογισμού προβάλλει ως σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις απαιτήσεις που διαμορφώνει το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δις σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο 8μηνο του 2013, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δις την ίδια περίοδο. Το συγκεκριμένο «επίτευγμα» αποτελούσε διακαή πόθο της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να οικοδομηθεί το περιβόητο ελληνικό success story.

Όμως, ο τρόπος με τον οποίο προκύπτει αυτό το στατιστικό εύρημα καταδεικνύει ότι προσεγγίζεται ως επικοινωνιακός αυτοσκοπός από το οικονομικό επιτελείο και την τρόικα, κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνουν η εκτίναξη της ανεργίας, η κατάρρευση του ΑΕΠ και φυσικά η αέναη αύξηση του χρέους.
 
Η αναγγελία πρωτογενούς πλεονάσματος σκοπίμως δεν λαμβάνει υπόψη της τα ακόλουθα ποσά:

 
-2 δις προέκυψαν από περικοπή πρωτογενών δαπανών με συνέπειες στην κρατική λειτουργία
-1,5 δις κέρδη των ομολόγων που επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες προσμετρήθηκαν στον προϋπολογισμό (κανονικά δεν υπολογίζονται)
-1,3 δις αναπτυξιακά κονδύλια δεν έχουν αποδοθεί
-800 εκατ. έσοδα του ΕΣΠΑ εμφανίζονται ως κέρδος για το ελληνικό δημόσιο
-700 εκατ. φόροι δεν έχουν επιστραφεί σε πολίτες και επιχειρήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου