Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Όποτε ακούγεται ότι θα σημειωθούν εκτεταμένες εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, οι πρώτοι που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι κερδοσκόποι, που εντείνουν τη φημολογία της διαταραχής της ροής του πετρελαίου από την περιοχή... 

του Κ. ΜΠΕΤΙΝΑΚΗ

Συνήθως, όμως, οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται για λίγο διάστημα, επειδή παρεμβαίνει η Σαουδική Αραβία και αυξάνει την παραγωγή της, «για το καλό των αγορών».

Για την ώρα πάντως, η Σαουδική Αραβία, συμμετέχοντας στο παιχνίδι της τρομοκρατίας των αγορών, έχει περιορίσει την παραγωγή της στα 2.200.000 βαρέλια την ημέρα, από γύρω στα τρία εκατομμύρια το 2012. Κάτι που, όμως, για τα δεδομένα της αγοράς αποτελεί «μικρή διαφορά».

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent έπεσε σήμερα κατά ένα δολάριο και 15 σεντς, στα 114,01 $, τη στιγμή που η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια στη χώρα άγγιξε τα δύο ευρώ. Κι οι τρομοκράτες παπαγάλοι απειλούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 150$ το βαρέλι.


Η πραγματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου από τον περασμένο Απρίλιο είναι πλέον του 16%. Αυτό οφείλεται...
Στην παρατεινόμενη συριακή κρίση, υποστηρίζουν οι οικονομικοί αναλυτές.

Κι όμως, η πραγματικότητα είναι αλλού. Την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου προκαλεί το γεωπολιτικό χάος σε δύο μεγάλες χώρες-τροφοδότες: τη Λιβύη και τη Νιγηρία.

Στη Λιβύη μάλιστα, άγνωστοι οπλοφόροι (ποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούν;) κλείνουν κατά διαστήματα τους αγωγούς που μεταφέρουν 452.000 βαρέλια πετρέλαιο καθημερινά, από τα δυτικά διυλιστήρια που έχουν περάσει στα χέρια της ιταλικής Eni και της ισπανικής Repsol.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στη Λιβύη (αλήθεια, γιατί δεν μας πληροφορούν τι συμβαίνει εκεί;) έχει σημάνει την πτώση των εξαγωγών από τη χώρα αυτή, στο ένα πέμπτο, από την προ του 2011 εποχή και την ανατροπή και δολοφονία του Καντάφι.

Οι ένοπλοι Λίβυοι αντάρτες, που παρενοχλούν την ελεύθερη ροή πετρελαίου μέσω των αγωγών, εκβιάζουν ζητώντας μετρητά και οχήματα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Omar el-Shakmak.

Η Λιβύη σήμερα εξάγει από 200.000-300.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, από 1.600.000 τους πρώτους μήνες μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

Ωστόσο, οι αναλυτές, για να αποκρύψουν τι πραγματικά σημαίνει για τις παγκόσμιες αγορές η ΜΗ ΕΠΙΛΥΣΗ της κρίσης στη Λιβύη, έχουν στρέψει την προσοχή του κόσμου στα επακόλουθα του εμφυλίου στη Συρία. Και οι σπεκουλαδόροι τρίβουν τα χέρια τους με την «παρατεινόμενη αγωνία», του πότε θα πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα αμερικανο-γαλλική επίθεση. Κι ας μην υπάρχουν πετρελαιοπηγές στην περιοχή του νέου θεάτρου πολέμου.

Για να επηρεαστεί η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα πρέπει οι εχθροπραξίες να επεκταθούν στο Ιράκ (να βομβαρδιστεί, για παράδειγμα, ο αγωγός Κιρκούκ-Τσεϊχάν) ή να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ, απ' όπου περνούν καθημερινά 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Ή να προκληθεί κρίση από τους σιίτες στη Σαουδική Αραβία.

Και η Νιγηρία στο πρόβλημα
Ταυτόχρονα κορυφώνεται η κλοπή της πετρελαιοπαραγωγής στη Νιγηρία. Η παραγωγή πετρελαίου έχει πέσει στα 1.900.000 βαρέλια την ημέρα από τα περυσινά επίπεδα που ήταν 2.100.000 βαρέλια. Κι αυτό οφείλεται σε ορισμένους αξιωματούχους του καθεστώτος που παίζουν παιχνίδια με το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τα έσοδα από αυτό, που περνούν στα χέρια επιτήδειων αξιωματούχων του καθεστώτος, υπολογίζονται μόνον από το 2009 έως το 2011 σε 150.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, που μεταφράζονται σε $ 10,9 δισεκατομμύρια. Και η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται μέσα από υπολογισμούς που βασίζονται στην καθημερινή παραγωγή βαρελιών…

Το πολιτικο-στρατιωτικό χάος που έχει προκληθεί λόγω των γεγονότων στη Λιβύη, τη Συρία και την Αίγυπτο έχει σπρώξει προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου περισσότερο από 16$ στο διάστημα από το 2010-2012, κάνοντας ακριβότερη τη διαχείριση των διαφόρων επιχειρήσεων. Και στο τέλος την πληρώνει - όπως πάντα - ο καταναλωτής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου