Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΡΩΣΙΑ - Ο ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΡΩΜΙΑ

Η ΕΕ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΒΡΩΜΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΣΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ - ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ...

της ΓΙΩΤΑΣ ΜΗΛΙΩΝΗ
 
Κάποτε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ξεκινούσαν «ενωμένες» και με τυμπανοκρουσίες τους βρώμικους πολέμους τους. Ποιοι δεν θυμούνται τα παραληρήματα και τις ιαχές στους πολέμους κατά της Σερβίας και του Ιράκ; Οι «ένδοξες» αυτές μέρες ανήκουν και μάλλον οριστικά, στο παρελθόν. Η εικόνα άλλαξε ριζικά τώρα με το σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά της Συρίας.
Παντού, από την Ουάσιγκτον μέχρι το Βερολίνο και από το Λονδίνο ως το Παρίσι, έχει πέσει αμηχανία και φόβος απέναντι στον πόλεμο. Οι φιλειρηνικές διαθέσεις μέσα στους πολίτες δυναμώνουν, ενώ οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών ελίτ δίνουν και παίρνουν.

Ο νέος πολεμοκάπηλος Ομπάμα έχει περιέλθει σε δεινή πολιτική θέση. Από τη μια δεν...
Νοιώθει και τόσο ευχάριστα εντός του ιμπεριαλιστικού μορφώματος των G-20, παρ' ότι η ΕΕ έσπευσε, με μια κατάπτυστη δήλωση καταδίκης της Συρίας, να του προσφέρει ανάσες, ενώ από την άλλη βλέπει να γίνεται δύσκολη η συγκρότηση πλειοψηφίας για τον πόλεμο στο ίδιο το αμερικάνικο Κογκρέσο.
Κατά περίεργο τρόπο, η «δεξιά της δεξιάς» των ρεπουμπλικάνων στο αμερικάνικο Κογκρέσο έχει συμπήξει στην πράξη μέτωπο με την κατ’ ευφημισμό «αριστερά» των δημοκρατικών εναντίον της στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία.

Πολλοί είναι εκείνοι στον αμερικάνικο και διεθνή Τύπο που φτάνουν, πλέον, στο σημείο να αναρωτούνται αν και κατά πόσο ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορέσει να εξαπολύσει τις βόμβες και τους πυραύλους των αμερικανικών εταιριών του πολέμου κατά της Συρίας.
Στην άλλη πλευρά, μόνο η Χεζμπολάχ του Λιβάνου φαίνεται να είναι σίγουρα αποφασισμένη να βοηθήσει τη Συρία και φαίνεται να το κάνει πράξη αν και είναι πολύ πιθανό τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσει, ίσως ακολουθεί ήδη, και το Ιράν.
Ζωηρότατες, όμως, αμφιβολίες υπάρχουν για το κατά πόσον η Ρωσία του Βλ. Πούτιν θα επιδιώξει, ήδη έπρεπε να το έχει κάνει, έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στη Συρία του Άσαντ.
Και αυτή η έμπρακτη αλληλεγγύη από πλευράς Ρωσίας θα σήμαινε πρώτα απ’ όλα τη συνδρομή της Συρίας με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ικανά να προασπίσουν αποτελεσματικά τη Συρία από βόμβες και πυραύλους, οπλικά συστήματα τα οποία ως είναι γνωστόν διαθέτει η Ρωσία.

Ας μην μας ξεγελούν οι θεατρικές παραστάσεις και κόντρες του Βλ. Πούτιν με τις οποίες επιχειρεί να εμφανίσει μια εικόνα σφοδρής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.
Αυτό που μετράει σε τούτη τη φάση δεν είναι τα παχιά Ρώσικα λόγια αλλά οι αθόρυβες και αποτελεσματικές πράξεις υπέρ της απειλούμενης Συρίας.
Η δηλωμένη δημόσια απόφαση του Βλ. Πούτιν να αναστείλει την αποστολή των εξαιρετικά σύγχρονων και αποτελεσματικών πυραύλων S-300 στη Συρία παρά το υπάρχον μεταξύ τους συμβόλαιο, δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά για τη ρωσική στάση.
Μπορεί τις προσεχείς μέρες να υπάρχει επί αυτού πληρέστερη εικόνα και κυρίως σαφέστερη εικόνα για τις κινήσεις των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η βούληση των λαών και κυρίως τα φιλειρηνικά κινήματά τους θα παίξουν, ίσως, καθοριστικότερο ρόλο για τις διαγραφόμενες εξελίξεις από τη διεθνή διπλωματία των κορυφών.
Σε κάθε περίπτωση, η παλιά αδιαφιλονίκητη ισχύς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, των προθύμων «δορυφόρων» του αλλά και των παραδομένων υποτελών του, όπως η Ελλάδα, μοιάζει να ανήκει σε άλλες εποχές.

Οι εξελίξεις με τη Συρία μπορεί να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις. Δύσκολο μεν αλλά όχι απίθανο. Αυτές τις εκπλήξεις ας τις υποβοηθήσουμε με τον φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου