Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΣΑΜΠΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΒΡΕ ΑΧΡΗΣΤΕ... ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΕΣΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ???

«Βλέπουμε έξοδο από το τούνελ στην Ελλάδα» αλλά «δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην επίλυση της κρίσης» συνόψισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες... 

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι η Ελλάδα εξέρχεται από μια άνευ προηγουμένου κρίση και επισήμανε ότι υπάρχει μια αποφασιστικότητα «και των ευρωπαίων εταίρων» για κοινό μέλλον που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα και την ανάπτυξη. Την ίδια ώρα πάντως το κλίμα για την Ελλάδα στη Γερμανία βαραίνει όλο και περισσότερο. 

"Βλέπουμε έξοδο από το τούνελ στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι...
Εφόσον επιβεβαιωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο Μ. Σουλτς σημείωσε ότι με τον Αντώνη Σαμαρά συζήτησαν για την ελληνική Προεδρία, καθώς και τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και την ΕΕ. Για άλλη μια φορά εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Ευρωβουλής προς την Ελλάδα τόσο ενόψει της ελληνικής Προεδρίας, όσο και των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Η στήριξη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει ως στόχο την έξοδο της χώρας από τη κρίση παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμη κοντά σε λύση» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής τόνισε ότι συμφωνήθηκαν επίσης οι γενικές κατευθύνσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στη διάρκεια της Προεδρίας της και ειδικότερα για τους ελέγχους των συνόρων, τη μετανάστευση, αλλά και τον επιμερισμό του κόστους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Σουλτς τόσο τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας όσο και τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Όπως υπογράμμισε, η ελληνική Προεδρία είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί πολύ στενά και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς είναι δημοκρατική υποχρέωσή μας αλλά και σημάδι αλληλεγγύης για όλους μας, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, συμφωνήθηκε η ανάγκη για πολιτικές αναπτυξιακού χαρακτήρα, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης ως πρώτες προτεραιότητες, παράλληλα με περαιτέρω μέτρα ολοκλήρωσης αλλά και μέτρα και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κινητικότητας, τη μετανάστευση αλλά και μέτρα για τη θαλάσσια πολιτική. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωβουλής υπογράμμισε την ανάγκη για τη λήψη μέτρων προς όφελος της ανάπτυξης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζήτησε έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο Μπαρόζο δήλωσε πως στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και εξήρε «την αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά», για την οποία υποστήριξε πως αποτελεί το «κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως γνωρίζει ότι οι Έλληνες πολίτες βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, «όμως πλέον μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ». Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαρά σημείωσε μεταξύ άλλων πως «σήμερα δεν γίνεται καμία συζήτηση για το Grexit», ενώ επισήμανε πως η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη Ευρώπη.
 
Βαραίνει το κλίμα στη Γερμανία
Ο Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν που έχει ζητήσει στο παρελθόν την υποθήκη περιουσιακών της Ελλάδας, συγκρίνει τη χώρα με τη Μογγολία βρίσκοντας πολλά κοινά αλλά σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Μογγολία ζει από την εξαγωγή του ορυκτού της πλούτου, ενώ η Ελλάδα από την εξαγωγή των χρεογράφων της. Στο μεταξύ χθες ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) Μπερντ Λούκε ζητούσε τυλιγμένος με μια ελληνική σημαία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου