Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ

Το διπλωματικό θρίλερ γύρω από τη Συρία κορυφώνεται καθώς εκπρόσωποι των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία - συναντήθηκαν σήμερα,τα ξημερώματα για να συζητήσουν το προσχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τα χημικά όπλα της Δαμασκού... 

Ωστόσο οι διαφωνίες είναι έντονες με διακύβευμα το άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ που προβλέπει τη χρήση στρατιωτικών μέτρων, ως κυρώσεων σε περίπτωση απειλής για την παγκόσμια ειρήνη. Ρωσία και Γαλλία διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αφορμή την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου στη Δαμασκό που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, δείχνοντας ότι ο δρόμος για την εύρεση κοινής γλώσσας δεν θα είναι εύκολος. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση...
Για τη χρήση χημικών όπλων στον συριακό εμφύλιο ήρθε την Δευτέρα 16/9 από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι πάντως δεν απάντησαν στο ερώτημα ποιος πραγματοποίησε την επίθεση. «Τα περιβαλλοντικά, χημικά και ιατρικά δείγματα που συλλέξαμε παρέχουν ξεκάθαρα και πειστικά στοιχεία ότι ρουκέτες εδάφους - εδάφους που περιείχαν την ουσία σαρίν χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή Γκούτα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου», ανέφερε στην έκθεσή του ο επικεφαλής των επιθεωρητών Ακε Σέλστρομ. Οι επιθεωρητές ερευνούν και άλλες 14 πιθανές επιθέσεις με χημικά στη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια.  
ΜΠΛΟΚ ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑΣ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ Νωρίτερα τη Δευτέρα, Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία μέσω των υπουργών Εξωτερικών τους που συναντήθηκαν στο Παρίσι εμφάνισαν κοινό μέτωπο υποστηρίζοντας τη συμφωνία της Γενεύης και προειδοποίησαν τον σύρο Πρόεδρο Ασαντ ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν δεν συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας. Οι υπουργοί των τριών χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσαν ότι θα ζητήσουν ένα σκληρό ψήφισμα που θα περιέχει πολλούς αυστηρούς όρους.  

ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ Σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, στη Μόσχα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δίπλα από τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η έκθεση, που διαπίστωσε τη χρήση σαρίν με ρουκέτες εδάφους-εδάφους, δεν περιλαμβάνει καμία απόδειξη ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τα κυβερνητικά στρατεύματα και ότι η Μόσχα πιστεύει ακόμα πως την ευθύνη έχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες. «Εχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι υπήρξε προβοκάτσια», τόνισε ο Λαβρόφ δίνοντας τον τόνο για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το τελικό κείμενο του ψηφίσματος. Στη συνέχεια ο Λοράν Φαμπιούς, η χώρα του οποίου στήριξε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, αμφισβήτησε τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων. «Αμα κοιτάξει κάποιος τις ποσότητες σαρίν που χρησιμοποιήθηκαν, τις ρουκέτες, τις τεχνικές και άλλα στοιχεία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω κρύβεται το καθεστώς Ασαντ», είπε. Ο ρώσος υπουργός τόνισε ακόμη πως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων δεν πρόκειται να τεθεί υπό το κεφάλαιο 7" του χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει προσφυγή στη βία.  

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επέκριναν την Τρίτη έντονα τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε εκ νέου ότι η επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού στην Συρία δεν έγινε από το καθεστώς της Δαμασκού, αλλά ότι ήταν «προβοκάτσια». «Βεβαίως και έχουμε δει τα σχόλια του υπουργού Λαβρόφ. Κολυμπάει αντίθετα στο ρεύμα της διεθνούς κοινής γνώμης και ακόμη σημαντικότερο, αντίθετα στο ρεύμα των γεγονότων» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκι. Η ίδια στηρίχθηκε στην έκθεση του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε την Δευτέρα στην δημοσιότητα και η οποία, όπως δήλωσε η Ψάκι, «επιβεβαιώνει άνευ αμφιβολίας ότι χημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου αερίου σαρίν, χρησιμοποιήθηκαν στην Συρία».Και, πρόσθεσε η Ψάκι, «αν στηριχθεί κανείς στις δικές μας πληροφορίες που περιέχονται στην έκθεση, πολλές ουσιαστικές λεπτομέρειες επιβεβαιώνουν την ενοχή του καθεστώτος (του σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ) Άσαντ στην επίθεση αυτή» της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τον θάνατο 1.429 ανθρώπων.  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ Στο μεταξύ, αξιωματούχος της κυβέρνησης της Συρίας κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να εκμηδενίσουν τις πιθανότητες να υπάρξει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων της εμφύλιας σύρραξης επιβάλλοντας προαπαιτούμενα στην ειρηνευτική διαδικασία και υποστηρίζοντας τους αντάρτες. Οι δηλώσεις, που υπογραμμίζουν την αβεβαιότητα της όποιας απόπειρας διεθνούς μεσολάβησης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γαλλίας και της Βρετανίας. 

Σε αυτήν, οι τρεις ΥΠΕΞ —Τζον Κέρι, Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ (αντιστοίχως)— προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν το καθεστώς του Άσαντ δεν παραδώσει τα χημικά όπλα της Συρίας. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε, επικαλούμενο ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο δεν κατονόμασε, ότι οι τοποθετήσεις των δυτικών χωρών «αποκαλύπτουν την αλήθεια για τους σκοπούς τους στη Συρία» και την επιθυμία τους να επιβάλουν την θέλησή τους στον συριακό λαό. «Η συζήτηση περί πολιτικής και συνταγματικής νομιμοποίησης στη Συρία είναι αποκλειστικό δικαίωμα του συριακού λαού», μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο το στέλεχος αυτό της συριακής διπλωματίας. Η συμφωνία των διεθνών δυνάμεων για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας ως τα μέσα του 2014 θεωρήθηκε διπλωματική επιτυχία η οποία θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις προσπάθειες να προχωρήσουν οι συνομιλίες που έχουν γίνει γνωστές ως «Γενεύη 2». Η συριακή αντιπολίτευση και δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν την ευθύνη για την επίθεση αυτή στις δυνάμεις του Άσαντ. Εξάλλου, η αντιπολίτευση αρνείται να λάβει μέρος στις όποιες συνομιλίες εάν αυτές δεν διεξαχθούν με την προϋπόθεση ότι η τελική συμφωνία θα προβλέπει την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία. 

Σύμφωνα με το SANA, ο ίδιος μη κατονομαζόμενος διπλωμάτης κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση και πρόσθεσε ότι η επίσημη δέσμευσή τους σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων «έρχεται σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να προκαταλάβουν την πολιτική διαδικασία και να επιβάλουν τετελεσμένα σε αυτή, καθώς και με τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς ομάδες οι οποίες ασκούν βία και τρομοκρατία στη Συρία». Ακόμη, το στέλεχος αυτό της συριακής κυβέρνησης είπε ότι ο Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία «όσο το θέλει ο (συριακός) λαός», απορρίπτοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει την εξουσία. «Όποιος δεν είναι ευχαριστημένος από αυτήν την πραγματικότητα ας μην πάει στην διάσκεψη της Γενεύης», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Ασαντ, όπως μετέδωσε το SANA. Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία για τη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, όταν συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στα τέλη του μήνα. Ο διεθνής μεσολαβητής Λακντάρ Μπραχίμι προσπαθεί να πείσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συναντηθούν περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.  

Η ΚΙΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Μια άλλη χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα που μέχρι τώρα συμπαρατάσσεται με τη Ρωσία έχοντας ασκήσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Ασαντ, ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της ότι θα εξετάσει «σοβαρά την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ», αλλά δεν διευκρίνισε ποια στάση θα κρατήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κυρίως σε σχέση με το άρθρο 7 και την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Δαμασκού.  

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στον διπλωματικό δρόμο, τόνισε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εγκρίνει το αμερικανορωσικό σχέδιο για την εξάλειψη των χημικών όπλων της Συρίας θα πρέπει να μπορεί να επιβληθεί και υπογράμμισε ότι ο «πιο αποτελεσματικός» τρόπος είναι το άρθρο 7.  

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Με μια κίνηση που αλλάζει την έως τώρα πολιτική της, η κυβέρνηση του Ισραήλ μέσω του πρεσβευτή της στις ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι επιθυμεί την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία. Ο Μάικλ Ορεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτιμά τη νίκη των ανταρτών στις τάξεις των οποίων περιλαμβάνονται ισλαμιστές που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, παρά την παραμονή του Ασαντ λόγω της συμμαχίας του με το Ιράν. Τα σχόλια αυτά στο πλαίσιο συνέντευξης στην εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ» ανατρέπουν την προσέγγιση στις σχέσεις των δύο χωρών που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αποφύγει δημόσια να ζητήσει την ανατροπή του Ασαντ καθώς ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και καιρό για τον κίνδυνοι οι ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί αντάρτες να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον του Ισραήλ, αν νικήσουν τον Ασαντ. 

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο συριακός Στρατός κατηγόρησε την Τουρκία για κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα των δύο χωρών με την κατάρριψη του συριακού ελικοπτέρου τη Δευτέρα και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου