Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ 400 ΧΛΜ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα 400 χλμ, που περνούσε μέσα από πόλεις και αγροτικές εκτάσεις, ζητώντας την ανεξαρτησία της Καταλονίας... 

Οι διαδηλωτές ένωσαν τα χέρια και φώναξαν στην κυβέρνηση της Ισπανίας για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος. «Θέλουμε ένα δημοψήφισμα για να δούμε αν η πλειοψηφία των Καταλανών επιθυμεί την ανεξαρτησία. Το πρόβλημα είναι ότι η Ισπανία δεν ακούει. Μόνη μας ελπίδα είναι η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος να ασκήσει πίεση στην ισπανική κυβέρνηση», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Οι Καταλανοί διαμαρτύρονται για την «άδικη μεταχείριση σχετικά με τους φόρους και τα πολιτιστικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα με την καταλανική γλώσσα»», σύμφωνα με το Reuters, στο δημοσίευμα του οποίου επισημαίνεται επίσης πως η Καταλονία είναι...
Μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας καθώς η παραγωγή της αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας.

Η βαθιά ύφεση και οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των Καταλανών για την ισπανική κυβέρνηση. Δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση του ποσοστού που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Μάλιστα τελευταίες δημοσκοπήσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό πλέον στο 50%.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι αποσχιστικές τάσεις που επικρατούν στην Καταλονία, των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, προκαλούν πονοκέφαλο στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, το όνομα του οποίου το τελευταίο διάστημα έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και η κυβέρνηση προωθεί αντιλαϊκά μέτρα και περικοπές δαπανών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Καταλονίας θα ήταν αντισυνταγματική και ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει πως θα μπλοκάρει με προσφυγή στα δικαστήρια μια τέτοια προσπάθεια. «Αν δεν γίνει δημοψήφισμα απλά θα έχουμε ένα λαό ακόμη περισσότερο απογοητευμένο», δηλώνει χαρακτηριστικά ένας Καταλανός γλύπτης, ο Bernat Cabero.

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Αρτούρ Μας, έχει ταχθεί υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα στο 2014, εξάλλου αυτό αποτελούσε και μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ο ίδιος έχει απειλήσει με πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ως δημοψήφισμα, σε περίπτωση που ο Ραχόι προσφύγει στα ανώτατα δικαστήρια για να εμποδίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.


Οι Καταλανοί, όπως σημειώνει το Reuters, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για το δημοψήφισμα στη Σκωτία, που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2014, με την ελπίδα πως αυτό θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και να προωθήσει την ιδέα της αυτοδιάθεσης στις περιφέρειες των χωρών μελών της ΕΕ.

Η κινητοποίηση της Τετάρτης στην Καταλονία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο κατάκτησης της Καταλονίας από τον Ισπανό βασιλιά Φίλιππο Ε’ το 1714. Η «ανθρώπινη αλυσίδα» ήταν εμπνευσμένη από παρόμοιες δράσεις που καταγράφονταν στα τέλη της δεκαετίες του ‘80 στην Εστονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία για την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου