Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν στην κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την αποκλιμάκωση της οργής και της αγανάκτησης που προκάλεσε ο θάνατος του 19χρονου μαθητή Θανάση Καναούτη με αφορμή ένα εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών...

«Αν αυτό το τραγικό συμβάν είχε συμβεί οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή, θα γινόμασταν μάρτυρες άγριων επεισοδίων, όπως αυτά που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008. Η άδεια Αθήνα, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή ραστώνη, λειτούργησε κατευναστικά», υποστηρίζουν ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η ΕΛ.ΑΣ., όμως, παραμένει σε επαγρύπνηση εν όψει ενός φθινοπώρου που... 

Προβλέπεται ιδιαίτερα «θερμό». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο του 2013 έγιναν 2.859 διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη τη χώρα, στις οποίες διατέθηκαν συνολικά 87.426 αστυνομικοί!
 
Ο «θερμός Σεπτέμβρης» του 2012, τον οποίο αρκετοί ξένοι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούσαν πως θα ακολουθούσε τη θεωρηθείσα ως βέβαιη χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, φαίνεται να... αναβλήθηκε για αργότερα. Ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στο κτήριο της λεωφόρου Κατεχάκη καταστρώνουν «σχέδια επί χάρτου» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενης «κοινωνικής έκρηξης».
 
Οι αφορμές, άλλωστε, που θα μπορούσαν να «ανάψουν το φυτίλι της οργής» είναι ουκ ολίγες.
♦ Στο μέτωπο της εκπαίδευσης η ηγεσία της ΟΛΜΕ έχει προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις με αφορμή τη διαθεσιμότητα, ενώ στον «χορό» των διαδηλώσεων δεν θα αργήσουν να μπουν και οι υπόλοιποι κλάδοι που θίγονται άμεσα από το «ψαλίδι» στο Δημόσιο, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην Υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
♦ Ως «βραδυφλεγής βόμβα» που θα μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτες αντιδράσεις από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θεωρούνται η «καυτή πατάτα» των πλειστηριασμών από τις τράπεζες σε υποθηκευμένα ακίνητα πρώτης κατοικίας, καθώς και το ενδεχόμενο κατάθεσης ενός νέου – τέταρτου κατά σειρά – μνημονίου.
♦ Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που το πιθανολογούμενο «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, το οποίο, παρά τις επίμονες διαψεύσεις από τη γερμανική πλευρά φαντάζει πολύ πιθανό, περιλαμβάνει και τις καταθέσεις στις τράπεζες.
Η... «διαγωγή κοσμιοτάτη» που έδειξαν οι Κύπριοι στον «τραπεζικό Αρμαγεδδώνα» του περασμένου Μαρτίου δεν φαίνεται πως θα βρει μιμητές στους Ελλαδίτες καταθέτες. Ειδικά από τη στιγμή που δεν αποκλείεται να υποστεί «κλυδωνισμούς» το... ψυχολογικό φράγμα των 100.000 ευρώ.

«Λεπτή κόκκινη γραμμή»
Από τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει και ο «αστάθμητος παράγοντας» που ίσως σπάσει τη «λεπτή κόκκινη γραμμή» της βίας. Γι’ αυτό οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τον επιχειρησιακό «βραχίονα» της ΕΛ.ΑΣ. και κυρίως τους διοικητές των ΜΑΤ είναι να παραμένουν εξαιρετικά προσεκτικοί στην άσκηση βίας και την αντιμετώπιση των «προκλήσεων».
 
Παράλληλα οι διωκτικές αρχές φροντίζουν να συντηρούν «τεχνηέντως» την απειλή ενός ενδεχόμενου αιματηρού τρομοκρατικού χτυπήματος. Εξ ου και η υπενθύμιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα της εμφάνισης σε μερίδα του ημερήσιου Τύπου δημοσιευμάτων που συνδέουν – με... «ανατριχιαστικά λεπτομερείς» περιγραφές – πρόσφατες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών στην επαρχία με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και τη Σέχτα Επαναστατών.
Παράλληλα δεν παύει να υφίσταται και η απειλή της πρωτοεμφανισθείσας «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών», που ανέλαβε την ευθύνη για το εντυπωσιακό χτύπημα στο κτήριο της Νέας Δημοκρατίας, τον περασμένο Ιανουάριο.
 
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχουν και πιο... αισιόδοξες (!) φωνές, οι οποίες κάνουν λόγο για αυτοσυγκράτηση, θεωρώντας πως η κοινωνική οργή θα αρχίσει να ξεθυμαίνει με τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όσο όμως οι δείκτες της ανεργίας – ειδικά στους νέους – συνεχίζουν ν’ ανεβαίνουν και το οικογενειακό εισόδημα διαρκώς να συρρικνώνεται, φαντάζει δύσκολο για τον «καρβουνιάρη» που λέγεται «Ελλάς» να μην «εκτροχιαστεί» από τις ούτως ή άλλως κακοσυντηρημένες «ράγες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου