Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Η Αίγυπτος ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Τουρκία για διαβουλεύσεις, ανέφερε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τις τουρκικές επικρίσεις σχετικά με τις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποίησε το Κάιρο κατά των υποστηρικτών του έκπτωτου αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, στις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις...

«Ο Ναμπίλ Φάχμι, ο υπουργός Εξωτερικών, αποφάσισε να αποσύρει τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Άγκυρα, Αμπντέλ Ραχμάν Σαλάχ, για διαβουλεύσεις», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, μη παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες.

638 οι νεκροί
Ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, ξεπέρασε τους 600, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.  Η κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων εμβάθυνε την πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία... 


Προκλήθηκε από την ανατροπή του Μόρσι από το στρατό. Πράσινο φως δόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά όσων διαδηλωτών επιτίθονταν σε κυβερνητικά κτίρια, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες της που έχουν επισκεφτεί την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της για διαβουλεύσεις και η Αίγυπτος έκανε το ίδιο με τον πρεσβευτής της στην Άγκυρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και κάλεσε όλες τις πλευρές επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 638, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 4.000.

Η Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν σε νέες διαδηλώσεις Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους υποστηρικτές της να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή «πορεία εκατομμυρίων» προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Παρά τον πόνο και τη θλίψη για την απώλεια τόσων ζωών, οι πρόσφατες εγκληματικές πράξεις έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να δοθεί ένα τέλος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισλαμιστική ομάδα. Περισσότεροι από 500 υποστηρικτές της Αδελφότητας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αιματηρών επεισοδίων.

Κατά Ομπάμα το Κάϊρο
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα, δεν βασίζονται σε «γεγονότα» αλλά ενθαρρύνουν τις ομάδες που σπέρνουν τη βία, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με «τρομοκρατικές πράξεις» -τις πρόσφατες επιθέσεις σε εκκλησίες και κυβερνητικά κτίρια- για τις οποίες η Αίγυπτος κατηγορεί τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Την Τετάρτη, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι κατά τη διάρκεια καταστολής των διαδηλώσεων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου