Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗ "ΣΩΤΗΡΙΑ" ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ακούμε επίμονα εδώ και τρία χρόνια, την συνταγή των κριτηρίων για την εφαρμογή όσων έχουν φέρει τους πολίτες αυτής της χώρας σε πραγματικό αδιέξοδο... 

Το ακούσαμε για πρώτη φορά στο Καστελόριζο: Κριτήριο μας η σωτηρία της χώρας. Αυτό ισχυρίστηκε ο αχυράνθρωπος με το πατσαβουρόχαρτο στο χέρι.

Το ακούμε με μεγαλύτερη συχνότητα από τον εθνικό ύμνο. Στα Ζάππεια, σε διαγγέλματα (με δόση αυτοκριτικής που κατέγραψε λάθρα και η κάμερα στο Μαξίμου), σε συνεντεύξεις αποστειρωμένου περιβάλλοντος. Σε κάθε ευκαιρία που δίνεται ή αρπάζεται στο δημόσιο διάλογο.

Από τότε και μέχρι σήμερα, αυτό το κριτήριο και αυτή η χώρα, έγινε το ανάχωμα και το επιχείρημα για να σώζεται κάτι ασαφές που προσδιορίζεται ως χώρα, ως πατρίδα, αλλά χωρίς τους πολίτες της. Δεν φαίνεται να αφορά τους ανθρώπους  αυτού του τόπου.  Γιατί οι πολίτες της... 


Δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη από την ερασιτεχνική, αναποτελεσματική και ξεκάθαρα ύποπτη σήμερα, εφαρμογή των κριτηρίων τους.
Θα μπορούσε αυτό το «κριτήριο» να ήταν και αληθινό. Αν προέκυπτε από συνειδητή πολιτική στάση που κατά την Αριστοτελική εκδοχή της πολιτικής προϋποθέτει την  έννοια του καθήκοντος και του παιδευτικού ρόλους της.
Στην περίπτωση μας όμως αποδεικνύεται το ακριβώς αντίθετο. Παραμένει η διαχείριση της εξουσίας, λάφυρο και εργαλείο για την διάσωση προσώπων και κομμάτων που έκλεισαν τον κύκλο ζωής τους αλλά δεν λένε να το καταλάβουν ακόμη. Εφευρίσκουν διλλήματα και επίπλαστα αδιέξοδα για να κρατούν ζωντανό το φόβο.

Ένα μόνο κριτήριο δεν θεσπίστηκε ως βασικό κριτήριο για την πορεία αυτού του τόπου τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Βασική προϋπόθεση για την σωτηρία της χώρας είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι της. Αυτός ο πόλεμος που σηματοδοτεί η οικονομική κρίση δεν μπορεί να θεωρεί λογικές και παράπλευρες απώλειες, την εξόντωση ζωών και ψυχών.
Θα ήμουν ο τελευταίος που δεν θα αναγνώριζε ότι η ορθολογική, η αξιολογική και αξιοκρατική, ή καθαρή και άδολη θέσπιση κριτηρίων αποτελεί προέκταση μίας δημοκρατικής διακυβέρνησης. Συνέβη όμως αυτό;
 
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Μπαίνω κάθε τόσο στην σελίδα του υπουργείου Οικονομικών και βλέπω εδώ και ενάμισι χρόνο, να μου απαντά ότι ακόμη δεν ελέγχθηκαν ή δεν βρέθηκαν τα τιμολόγια αγοράς καυσίμων για να επιστραφεί ο ειδικός φόρος. Με βάση τα κριτήρια και εγώ και χιλιάδες άλλοι πολίτες το δικαιούμαστε. Οι «κριτηριούχοι» όμως δεν κατάφεραν ακόμη να εντοπίσουν το τιμολόγιο αγοράς του πετρελαίου που ήδη πλήρωσα για να επιστραφεί ο φόρος. Εδώ και ενάμισι χρόνο.
 
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Μπορεί κάποτε να μας απαντήσει το υπουργείο Εργασίας, πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει το επίδομα ανεργίας που διαφήμιζε ο κύριος Σαμαράς με πολιτικό σεγόντο του Ευάγγελου Βενιζέλου; Θυμάστε, εκείνο το επίδομα που διαφημιζόταν στην προεκλογική καμπάνια του Αντώνη Σαμαρά και στην τελική του εκδοχή δεν αφορούσε σχεδόν κανέναν ελεύθερο επαγγελματία που έκλεισε το μαγαζί του. Έπρεπε να μην χρωστά πουθενά, να έχει κάνει εξετάσεις αίματος και να μην έχει χοληστερίνη πάνω από το φυσιολογικό όριο, να έχει άσπρο τσουλούφι στο αριστερό μέρος του τριχωτού της κεφαλής και τα τελευταία δέκα χρόνια να έχει ταξιδεύσει έστω μία φορά στην Βόρεια Κορέα.
 
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Άκουγα πρόσφατα τον Υπουργό Υγείας (δεν χρειάζεται περισσότερες συστάσεις) να περιγράφει γιατί και τα 25 ευρώ είναι λίγα για να πηγαίνεις με κομμένο χέρι στο νοσοκομείο και να πρέπει με το άλλο σου χέρι να ψάχνεις στην τσέπη σου αν έχεις το αντίτιμο. Επειδή πήγε κάποτε έναν φίλο του σε Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και του ζήτησαν 240 δολάρια για να τον αφήσουν να μπει. Σταματώ εδώ. Δεν αντέχω να συνεχίσω επί του συγκεκριμένου.
 
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Θεσπίστηκαν κριτήρια για να περιοριστεί η κατάχρηση των επιδομάτων αναπηρίας. Και πολύ σωστά. Πως όμως γίνεται, αυτών των κριτηρίων να μην εξαιρούνται ακόμη οι ακρωτηριασμένοι και οι παραπληγικοί; Και να είναι υποχρεωμένοι να περνούν και να ξαναπερνούν από επιτροπές, στημένοι για ώρες σε ατελείωτες ουρές, για να διαπιστώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα αν «φύτρωσε» το χέρι ή το πόδι τους.
 
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
Και μπαίνουμε στην συζήτηση των τελευταίων ημερών. Ανακάλυψαν ότι πρέπει να μπούνε κριτήρια για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, γιατί κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα. Για να είμαστε ακριβείς, κινδυνεύει η προφυλαγμένη ομάδα των ελλήνων τραπεζιτών. Ανακάλυψαν ότι προστατεύονται δανειολήπτες που έχουν μεγάλη περιουσία και εισοδήματα. Και τώρα το ανακάλυψαν; Από το 2009 δεν υπήρχε η δυνατότητα να ξεχωρίσουν όσους ανήκουν σε αυτή την κατά γενική παραδοχή παρελκυστική κατηγορία δανειοληπτών; Αμφιβάλει κανείς ότι αυτοί που κρύφτηκαν πίσω από το μέτρο του παγώματος των πλειστηριασμών και διαθέτουν χρήματα και περιουσία, θα καταφέρουν και πάλι να αποφύγουν τις συνέπειες; Ενώ αντίθετα αυτοί που πραγματικά τους αφορά το μέτρο, θα μπλέξουν στις ασάφειες και τα κενά των νέων κριτηρίων για να βρεθούν στο δρόμο. Αυτό έδειξε και δείχνει ο τρόπος με τον οποίο θεσμοθετούνται και εφαρμόζονται τα «κριτήρια» σε πλείστες όσες περιπτώσεις χρειάστηκε να εφαρμοστούν.
 
Στο τέλος με την λογική του πανικού και ανικανότητας που οδηγεί στην επιβολή μη ουσιαστικά κριτηρίων στο κάθε τι, θα καταλήξουμε να συζητάμε για την ανάγκη «κουρέματος» του πληθυσμού. Με κριτήρια όμως. Όταν θα έχουν αποτύχει όλα τα υπόλοιπα οριζόντια και κάθετα μέτρα. Όταν όλα τα «κουρέματα» και τα «χτενίσματα» θα έχουν φέρει τα ίδια μηδενικά αποτελέσματα με τα προηγούμενα, τότε κάποιος θα ρίξει στο τραπέζι την ιδέα να «κουρέψουμε» και τον πληθυσμό. Με ποιο τρόπο; Θα βρεθεί… Είμαστε ένδεκα εκατομμύρια; Για να γίνει βιώσιμο το χρέος πρέπει να μείνουμε επτά ή οκτώ εκατομμύρια. Θα εφεύρουμε κριτήρια και ο στόχος θα μπει σε τροχιά υλοποίησης. Με αφετηρία το υπέρτατο κριτήριο. Σώζουμε την χώρα…. Για τους ανθρώπους της; Έχει ο θεός, υπάρχει και ο παράδεισος…

ΥΓ: Α και να μην το ξεχάσω ως μεταρρυθμισμένος δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Κριτήρια έβαλε και ο κύριος Καψής για το μεταβατικό μόρφωμα της ΔΤ. Με βάση αυτά τα κριτήρια το κεντρικό δελτίο ειδήσεων θα μπορούσε να το παρουσιάζει η Ταυγέτη (για τους παλιότερους) ή η Γεωργία Βασιλειάδου.(με πολύ σεβασμό στη μνήμη των πλούσιων σε υποκριτικά χαρίσματα αείμνηστων ηθοποιών).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου