Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

"ΒΟΗΘΗΣΑΝ" ΤΟΥΣ "ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ" ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ 41 ΔΙΣ

Τεράστιο είναι το έμμεσο οικονομικό όφελος της Γερμανίας από την ευρωκρίση. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού απέφεραν στο Βερολίνο επιπλέον έσοδα ύψους 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ...

Λόγω των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία αλλά και της μεγάλης ζήτησης που έχουν τα γερμανικά ομόλογα εν μέσω κρίσης, το γερμανικό κράτος θα έχει μεταξύ 2010 και 2014 επιπλέον έσοδα ύψους 40,9 δισ. ευρώ. Έτσι η Γερμανία ωφελείται έμμεσα από την κρίση η οποία απομάκρυνε τους επενδυτές από τα ομόλογα των χωρών της κρίσης, στρέφοντάς τους σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου που θεωρούνται ασφαλές λιμάνι. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και τα οποία παρουσιάζει το Spiegel.

Το όφελος που προκύπτει από τα χαμηλά επιτόκια αλλά και τα απροσδόκητα υψηλά φορολογικά έσοδα του γερμανικού δημοσίου είχαν επίσης ως αποτέλεσμα... 


Να προχωρήσει η Γερμανία σε μικρότερο δανεισμό από ότι υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο. Έτσι μεταξύ 2010 και 2012 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δανείστηκε συνολικά 73 δισ. ευρώ λιγότερα από ότι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Το δε κόστος της ευρωκρίσης ανέρχεται μέχρι στιγμής και σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μόλις στα 599 εκατομμύρια ευρώ. Την εικόνα θα μπορούσε όμως να αλλάξει άρδην ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Ηχηρό και υπερκομματικό "όχι"
Aναπόφευκτο χαρακτηρίζουν ένα ελληνικό κούρεμα οι Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς
Μετά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που χρησιμοποίησε ξανά τη διατύπωση ότι “δεν βλέπει νέο κούρεμα για την Ελλάδα” αλλά και τον υποψήφιο καγκελάριο των σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ ο οποίος προειδοποίησε για το ρίσκο ενός haircut, σειρά έχει σήμερα ο βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ.
Σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη Welt διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα για την Ελλάδα.
Σχολιάζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού και τις εκτιμήσεις για το τέλος της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη, ο κ. Ζέεχοφερ υποστηρίζει ότι αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και μιας “υγιούς” δημοσιονομικής πολιτικής.
 
Προετοιμάζουν το έδαφος για μελλοντική συνεργασία;
Συμφωνούν στο θέμα ενός νέου κουρέματος
Αντιθέτως, αναπόφευκτο χαρακτηρίζουν ένα ελληνικό κούρεμα οι Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς. Η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ κάνει λόγο για “κωλυσιεργία στην πτώχευση” της Ελλάδας η οποία καλύπτεται με “δραστικές νοθεύσεις ισολογισμού”.
Κατά την άποψη της κυρίας Βάγκενκνεχτ, με τις δηλώσεις τους η κα. Μέρκελ και ο κ. Στάινμπρουκ προετοιμάζουν την κυβερνητική συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πάντως, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα BILD, επικαλούμενη κυβερνητικούς πολιτικούς, επιμένει ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα επέλθει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Ό,τι στοίχημα θέλετε κ. Σόιμπλε, μετά τις εκλογές θα έρθει το κούρεμα», εκτιμά η εφημερίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μήνυμα από το Βερολίνο να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο θέμα μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Στη συνέχεια μπορεί να συζητηθεί το θέμα του κουρέματος με πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα πάντα με την Bild, μια νέα μείωση των επιτοκίων αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου