Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του «Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» για αναστολή του μέτρου της επίταξης. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή κατά της επίταξης και να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις...

Η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά μόνο την επίταξη των εργαζόμενων, αλλά και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και της «ΣΤΑΣΥ ΑΕ» που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό υποστηρίζουν ότι... 


Η επίταξη τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβούλιου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος (λόγω απουσίας στο εξωτερικό του πρόεδρου Κ. Μενουδάκου) απέρριψε το αίτημα.

Παράνομη κρίθηκε η απεργία σε τρόλεϊ και λεωφορεία...

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργία στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία που έχει εξαγγελθεί μέχρι και την Τρίτη. Η συζήτηση διεξήχθη χωρίς την παρουσία μέλλων του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους η κοινοποίηση για την προσφυγή της διοίκησης ανακοινώθηκε στα Σωματεία αργά το βράδυ του Σαββάτου.Σε νέα συνεδρίαση προχωρούν σήμερα το απόγευμα οι εργαζόμενοι σε τρόλει και αστικά λεωφορεία, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κρίνει την απεργία παράνομη.Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) καλεί τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στην εργασία τους επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τον νόμο, η επίδοση της προσφυγής πρέπει να γίνει έως τις 7 το βράδυ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε αργότερα, με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλεται από την πλευρά των εργαζομένων να μην είναι παρόντες οι δικηγόροι τους και η συζήτηση να διεξαχθεί ερήμην τους.


Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, η διοίκηση της ΟΣΥ είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους για όλα τα ζητήματα, εκτός φυσικά από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο».
Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών, δηλώνουν πως «η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω, επισημαίνοντας πως η τακτική των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι επιζήμια για τους πολίτες και τους εργαζόμενους».
Λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν θα πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» - «Αεροδρόμιο» έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά, ενώ οι εργαζόμενοι στο Μετρό έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης της κυβέρνησης για το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Σχετικά με την απόφαση του Πρωτοδικείου να κηρήξει παράνομη την απεργία το γραφείο τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει τον αυταρχισμό σε βάρος των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και του δικαιώματός τους στην απεργία. Δεν κρατάει κανένα πρόσχημα. Κυριακάτικα βρήκε δικαστήριο να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση που έκρινε την απεργία νόμιμη.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες να μην υποκύψουν στον ωμό εκβιασμό και τις απειλές της κυβέρνησης. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και πρέπει δίπλα τους να σταθούν αποφασιστικά όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που δοκιμάζονται από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης- ΕΕ. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου