Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Ψεύτικες οι διαρροές από την Τουρκία για δήθεν επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης Πηγή: Ψεύτικες οι διαρροές από την Τουρκία για δήθεν επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης...

Η προχθεσινή «Χουριέτ» σε μια από τις κατευθυνόμενες διαρροές της δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο υποτίθεται ότι οι τουρκικές αρχές εξετάζουν , κατόπιν εντολής Ερντογάν, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Τα δημοσιεύματα αυτά διαψεύστηκαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αριντς και του έδωσαν την ευκαιρία να επιτεθεί στην Ελλάδα. Επικαλούμενος τις υποτιθέμενες κινήσεις για επαναλειτουργία της Σχολής ο κ. Αριντς εξέφρασε ανησυχία για «τα περιοριστικά μέτρα σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι... 


«Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε αυτό στο οποίο υποβάλλεται η τουρική μειονότητα της Θράκης. Εκείνοι που απαιτούν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να κοιτάξουν και την άλλη πλευρά (την μειονότητα της Θράκης). Τότε μόνο θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά τις απαιτήσεις τους» κατέληξε ο κ. Αριντς.
Πάντως τα σενάρια για επαναλειτουργία της Χάλκης είχαν ψυχρή υποδοχή και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο δεν αποδέχεται τη λειτουργία της Σχολής ως παράρτημα ξένου πανεπιστημίου ή την υπαγωγή της σε τουρκικό πανεπιστήμιο. Το Φανάρι θα μπορούσε να αποδεχθεί την επαναλειτουργία της Σχολής ως Ανωτάτης Επαγγελματικής Σχολής ή ως βακουφικής πανεπιστημιακής σχολής, κάτι που δεν απαγορεύει το τουρκικό σύνταγμα.

Ας σημειωθεί ότι το 2004 ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε δηλώσει ότι η Τουρκία έχει δρομολογήσει την υπέρβαση των εμποδίων ώστε να επαναλειτουργήσει η Χάλκη προκειμένου να εξασφαλίσει την ανοχή της τότε κυβέρνησης για να πραγματοποιήσει την πρώτη έπειτα από δεκαετίες περιοδεία Τούρκου Πρωθυπουργού στη Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου