Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ

Την πιο δύσκολη εκλογική δοκιμασία στην ιστορία του καλείται να διεξαγά­γει το ΠΑΣΟΚ σε συνθήκες αποσύνθε­σης και αυτοδιάλυσης και με τον Ευ­άγγελο Βενιζέλο να επιμένει ότι θα ανασυστή­σει το κόμμα μόνος του με μια γραμματέα. 

Η σπουδή με την οποία ο πρόεδρος του κόμμα­τος φρόντισε να σαρώσει όλα τα εναπομείνα­ντα όργανα πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση ή όχι κυβέρνησης, έχει δημιουργήσει πολλές συζητήσεις και πολ­λές γκρίνιες.

Όλοι βρίσκονται με το «όπλο παρά πόδα», αλλά μεταθέτουν την οργή τους για μετά τις εκλογές, αφού προέχει τώρα η πολιτική επιβί­ωση του κόμματος. Ωστόσο πολλά στελέχη εκ­φράζουν πολύ σοβαρές διαφωνίες με την τα­κτική και την πολιτική του Βενιζέλου θεωρώ­ντας ότι η εμμονή του στο να προβάλλει εαυτόν ως τον… μοναδικό «επιζώντα» του κόμματος δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης αποσύνθε­σης και όχι συσπείρωσης.

Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι η φράση «το ΠΑΣΟΚ σάπισε» που εκστόμισε στη συνεδρί­αση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμέ­νη Πέμπτη θα ακολουθεί το κόμμα στην προ­εκλογική περίοδο. Επίσης τονίζεται ότι μετά το εκλογικό χαστούκι της 6ης Μαΐου...


Ο Βενιζέλος εξέπεμψε το μήνυμα ότι θα τα αλλάξει όλα και θα απομακρύνει τους στενούς του συνεργάτες που συνέβαλαν στο πολύ κακό αποτέλεσμα. Ωστόσο σιγά - σιγά άρχισαν ξανά οι κλειστές συσκέψεις με τα ίδια πρόσωπα και το σολάρισμα.

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ηγετι­κά στελέχη έχουν μείνει ως παγοκολόνες από το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού πολλούς τους έβγαλε εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Από την απερχόμενη φρουρά του κόμματος οι μόνοι που διασώθηκαν και παραμένουν ενεργά στο παιχνίδι είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχά­λης Χρυσοχοΐδης, που φαίνεται ότι θα επιχει­ρήσουν να συμπτύξουν μέτωπο και να εμφανι­στούν ως αντίπαλο δέος του Βενιζέλου. Ακόμα όμως δεν μπορούν να βγουν μπροστά, αφού ο Βενιζέλος δεν έχει δώσει πολιτικό και ιδεολο­γικό στίγμα στην προσπάθεια αναγέννησης και αναδημιουργίας του κόμματος. Μια σειρά από ηγετικά στελέχη που έμειναν εκτός Βουλής, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι, οφείλουν να επαναπροσδι­ορίσουν τη στάση τους, αλλά η αμηχανία του αποκλεισμού τους φαίνεται να τους έχει βυθί­σει στη σιωπή. Δεκάδες είναι οι πρώην βουλευ­τές πια που επιθυμούν να επιστρέψουν με μια θέση στην κομματική μηχανή, σε μια προσπά­θεια να επιβιώσουν πολιτικά.
Στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέ­λου δεν είδαν με καλό μάτι τη σπουδή του να διαλύσει όλα τα όργανα, θεωρώντας ότι η με­τάβαση θα έπρεπε να είναι πιο ομαλή και, στην πορεία για το συνέδριο, θα έπρεπε να παρα­μείνει έστω ένα Πολιτικό Συμβούλιο. Ερώτημα προκαλεί και η τύχη του Εθνικού Συμβουλίου που έχει προκύψει από το προηγούμενο συνέ­δριο και δεν έχει κανένα δικαίωμα ο πρόεδρος του κόμματος να το διαλύσει. Βεβαίως, μπορεί και να μην το συγκαλέσει καν κατά την προε­κλογική περίοδο, επιλέγοντας να μην ακούσει τις κριτικές φωνές μελών του οργάνου.
Τις επόμενες εβδομάδες λοιπόν ο αγώνας εί­ναι διμέτωπος, αφού, από τη μια, η προεκλο­γική καμπάνια θα τρέχει, ενώ, απ’ την άλλη, θα πρέπει το κόμμα να προετοιμάζεται για την ανασύνταξή του.
Στο επίπεδο των εκλογών τα προβλήματα εί­ναι πολλά, αφού το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει:
-Να καταθέσει μια νέα στρατηγική για τη χώ­ρα μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου.
-Να αντέξει το πρεσάρισμα του διπολικού αγώνα Κεντροδεξιάς του Σαμαρά και Αρι­στεράς του ΣΥΡΙΖΑ.
♦  Να σταματήσει τις διαρροές προς ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά την πλήρη απομάκρυν­σή του από την εξουσία ως τρίτο κόμμα.
♦  Να προκαλέσει συνθήκες, οριακής έστω, συσπείρωσης των οπαδών του, ώστε να τον ξαναψηφίσουν και να κινητοποιήσει κάποιους από τους 300 χιλιάδες παλιούς ψηφοφόρους του, που δεν προσήλθαν καν στις κάλπες της 6 Μαΐου.

«Ως μουτζαχεντίν»
Αν ο Βενιζέλος συνεχίσει να δίνει με τις πα­ρεμβάσεις του «διαλέξεις πολιτειακού τύπου», χωρίς ιδεολογικό στίγμα και πολιτική απήχηση, θα δυσκολευτεί πολύ να επανασυσπειρώσει ακόμα κι αυτούς που ως «μουτζαχεντίν» ψή­φισαν ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές. «Είναι ανάγκη να προσδιορίσει πλήρως τις πο­λιτικές προτεραιότητες και το διακύβευμα των εκλογών, όπως και να καταθέσει πρώτος έναν σαφή ρεαλιστικό οδικό χάρτη προς την απεξάρτηση από το μνημόνιο» επισημαίνουν έμπειρα στελέχη και προσθέτουν:
«Θα πρέπει ο πρόεδρος του κόμματος να κα­λέσει σε μια επίπονη και επίμονη διαβούλευση όλους όσοι είχαν κυβερνητικές ευθύνες, χει­ρίστηκαν θέματα και διαπραγματεύτηκαν με την τρόικα προκειμένου να συνεργαστούν για ένα ρεαλιστικό, τολμηρό και διαπραγματεύσι­μο σχέδιο, ώστε να φύγουμε από τις πολιτικές της ύφεσης που οδηγούν σε ανθρωπιστική κα­ταστροφή».
Θα πρέπει, συμπληρώνουν πολλά στελέχη του κόμματος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, το ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι αν δεν του προσφέρει άμε­σα πολιτικά οφέλη, να πει έγκαιρα και ίσως πρώτο απ’ όλα (τις επόμενες μέρες) ποιες διαρ­θρωτικές αλλαγές θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, ακόμα κι αν θίγονται κοινωνικές ομά­δες, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι συμπαρασύ­ρεται από ένα κύμα λαϊκισμού, που επιχειρεί να αφήσει αλώβητες όλες τις στρεβλώσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, ιδιαίτερα στη δι­άρθρωση του κράτους.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να “χτυπηθεί” διπλά από τους άλλους για να πείσει για τις ειλικρινείς προθέσεις του, αλλά και την υπεύθυνη στάση του, γιατί έχει δώσει πολύ πρόσφατα αρνητι­κά κυβερνητικά δείγματα γραφής. Λέγαμε ότι δεν θα βάλουμε χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τον Ιούλιο, και τον Σεπτέμβριο το βά­ζαμε» επισημαίνει ηγετικό στέλεχος, που ήταν πάντα υπέρ ενός καθαρού, ειλικρινούς λόγου του κόμματος απέναντι στα προβλήματα που έχει να χειριστεί.
Το σίγουρο είναι ότι μετά το εκλογικό απο­τέλεσμα το κόμμα αναγκάζεται «να στρίψει το καράβι» της στρατηγικής του, από την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας, στην ανάγκη συγκροτημένης και σοβαρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με κόκκινη γραμ­μή σε άρνηση περαιτέρω συρρίκνωσης των ει­σοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.
Το πρόβλημα της εκλογικής στρατηγικής εί­ναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πιεστεί εκλογικά μό­νο από τη σκληρή κόντρα Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά, αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ που μπορεί πιο… απενοχοποιημένα να αποτελέσει καταφύγιο σε απελπισμένους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό πολλοί επιμένουν ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ενταθεί το πο­λιτικό φλερτ μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ από την πλευρά του Βενιζέλου προκειμένου να δημι­ουργηθεί ένα κεντροαριστερό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο ευθύνης και προοπτικής.
Στην παρούσα φάση η ΔΗΜΑΡ δεν έχει κα­νέναν λόγο να ανταποκριθεί στο φλερτ αυτό, επισημαίνουν στην Ιπποκράτους. Όμως αυτή η επίθεση φιλίας από το ΠΑΣΟΚ θα αποδείξει ότι το κόμμα δεν είναι πολιτικά αποδυναμωμένο και δεν κινδυνεύει να «ποδοπατηθεί» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.
Τα έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβά­νονται ότι ενώ ο κατακερματισμός της Κεντρο­δεξιάς δίνει δυνατότητες στη Ν.Δ. να παίξει για άλλη μια φορά τη δυνατότητα του «σημείου αναφοράς», για το ΠΑΣΟΚ η δυνατότητα αυτή έχει χαθεί. Η διετία που προηγήθηκε και κυ­ρίως η πολιτική τακτική του κόμματος το έχει ενοχοποιήσει στη συνείδηση της κοινής γνώ­μης και γι’ αυτό θα χρειαστεί πολλή προσπά­θεια στα επόμενα χρόνια, πολλά λάθη από την ανερχόμενη πολιτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και ξεφούσκωμα της ΔΗΜΑΡ. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ελπίζουν ότι οι πολλές και διαφορετικές πολι­τικές και ιδεολογικές αντιλήψεις εντός του ΣΥ-ΡΙΖΑ θα έρθουν πολύ σύντομα στην επιφάνεια, ειδικά αν αυτός αναλάβει κυβερνητικές ευθύ­νες και επιχειρήσει να θέσει σε εφαρμογή τις προγραμματικές του θέσεις και διαπραγματευ­τεί με τους εταίρους, τις διεθνείς αγορές και τις κερδοσκοπικές δυνάμεις που καραδοκούν. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να υπάρχει για να προβάλει ξανά ως «σημείο αναφοράς», αν οι πολίτες απογοητευτούν από τη στάση και τη δράση της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου