Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΣΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΧΟΤΖΑ ΔΙΟΛΙΣΘΑΙΝΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Κι ακόμη δεν είμαστε παρά μονάχα στην αρχή...

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Παρ όλα αυτά, μια κατ άλλους περίεργη και κατ άλλους αναμενόμενη πορεία φθίνουσας αποφασιστικότητας, φαίνεται πως είναι αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, και της χαλαρής σχέσης του με την πολιτική συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και τις πολιτικές πρακτικές.

Μέσα σε δύο μόλις ημέρες, η "τρομερή και βροντερή" θέση για μονομερή "καταγγελία" του μνημονίου, τροποποιήθηκε δραματικά, και έτσι στην επιστολή Τσίπρα προς τους ευρωπαίους εταίρους, μετεξελλίχθηκε σε "επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου της ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ πολιτικής".

Σήμερα, μια μόλις μέρα μετά, και μπροστά στην επικείμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει αρχίσει να γίνεται της μοδός το επικοινωνιακό ερώτημα με αποδέκτες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο συνοψίζεται στην εξής διατύπωση:...


"Θα εφαρμόσετε ή όχι τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει ή σχεδιάστηκε να ψηφιστούν??? Θα προχωρήσετε στην κατάργηση της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας??? Θα μειώσετε κι άλλο τον κατώτατο μισθό κλπ???"

Μιλάμε λοιπόν για την κατάντια ενός πολιτικού αιτήματος, που βιάζεται δραματικά από το κόμμα που το έκανε επικοινωνιακή παντιέρα, και στο βαθμό που αυτή η κατάντια επισημοποιηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και οδηγήσει σε κυβέρνηση πολιτικού και πρωτίστως αντιλαϊκού συμβιβασμού, δε θα συνιστά παρά την απόλυτη κατάντια, τον ξεπεσμό και την ολέθρια αποκάλυψη της πολιτικής λαθροχειρίας.

Το βέβαιο είναι πως αν αυτα τα τσαλίμια γίνονται τώρα που ακόμη τυπικά τουλάχιστον τίποτε δεν έχει κριθεί, τα προμηνύματα δεν είναι καθόλου μα καθόλου αισιόδοξα για την πολιτική που πρόκειται να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα. 

Σήμερα που ακόμη κρατούν οι αλαλαγμοί της νίκης, κανείς δε δίνει σημασία σ αυτές τις αποκαλυπτικές των προθέσεων λεπτομέρειες. Η διάψευση των προσδοκιών πάντως δε θα αργήσει να έρθει. 

Και όλα δείχνουν πως η απόλυτη πολιτική διάψευση, θα έρθει πολύ πιο γρήγορα απ όσο την περιμένουν ακόμη και οι αυστηρότεροι πολιτικοί σχολιάστες. Κυριακή κοντή γιορτή...

Με βάση λοιπόν το ρεπορτάζ...
Το μόνο δεδομένο που άφησε πίσω της η περασμένη εβδομάδα – εκτός του κυβερνητικού αδιεξόδου – είναι ότι τα όποια περιθώρια εξεύρεσης λύσης απομένουν θα συζητηθούν μεταξύ των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Φώτη Κουβέλη και του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Υπο αυτά τα δεδομένα αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον το περιεχόμενο της ατζέντας με την οποία οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί θα παραστούν στην διάσκεψη.

Με τα έως τώρα δεδομένα οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης φαίνεται να έχουν κάνει μια επί της αρχής συμφωνία για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο και με χρονικό ορίζοντα το 2014.

Στην ουσία της η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ο οποίος όμως έχει θέσει ως προαπαιτούμενο την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κουβέλης έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «χωρίς την συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας αρνείται κάθε υποστήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση εξηγώντας ότι δεν αποτελεί οικουμενική λύση αλλά «κυβέρνηση οικουμενικής εφαρμογής του Μνημονίου».

Επιπροσθέτως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσουν «τα παιχνίδια με τις λέξεις περί επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων του μνημονίου, απεμπλοκή σε κάμποσα χρόνια και σταδιακή απαγκίστρωση.  να αφήσουν τα επικοινωνιακά τερτίπια και να μιλήσουνε για την ουσία, για την ταμπακιέρα».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα καλέσει εκ νέου, μπροστά στον Πρόεδρο, τους κυρίους Σαμαρά – Βενιζέλο να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό αν θα εφαρμόσουν ή όχι τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει ή σχεδιάζουν να ψηφίσουν, αν θα προχωρήσουν στην κατάργηση της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αν θα μειώσουν κι άλλο τον κατώτατο μισθό κ.α.

Απέναντι σε όλα αυτά η απάντηση του κ. Βενιζέλου, αλλά και των υπολοίπων πρωταγωνιστών της σύσκεψης αναμένεται να αναφέρει ότι  επιβάλλεται να σχηματιστεί πρώτα κυβέρνηση και η χώρα να κυβερνηθεί για να υπάρξει διαπραγμάτευση, αφού η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου