Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΠΑΖΑΡΙΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ ΜΕ ΞΕΦΩΝΗΜΕΝΟΥΣ... ΞΕΠΕΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την ενότητα της δεξιάς παράταξης ενώπιον της νέας εκλογικής αναμέτρησης και μετά την έκκληση του κ. Αντώνη Σαμαρά για πανστρατιά και προσχώρηση όλων των παραγόντων και των μικρών κομμάτων στη ΝΔ.

Στην επικοινωνία που είχε ο κ. Σαμαράς με την πρόεδρο της ΔΗΣΥ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη την Δευτέρα το απόγευμα υπήρξε καταρχήν συμφωνία για την επιστροφή της στη ΝΔ.

Σαμαράς και Μπακογιάννη συζητάνε για τον τρόπο και υπό ποίους όρους και προυποθέσεις θα γίνει. Η κ. Μπακογιάννη έχει ήδη κάνει συμφωνία με τον κ. Στέφανο Μάνο και η όποια συμφωνία θα αφορά και εκείνον.

Το ερώτημα είναι πόσους βουλευτές θα πάρει μαζί της η κ. Μπακογιάννη που θα έχουν εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στην προσεχή αναμέτρηση που θα γίνει με λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητά να είναι και οι κ.κ. Δημήτρης Ζαφειριάδης, Γιάννης Οικονομου, Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Κοντογιάννης.

Οι συζητήσεις με Καρατζαφέρη
: Παράλληλες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Αν και έκανε δήλωση ότι θα ανατάξει μόνος του το κόμμα του σύμφωνα με πληροφορίες...


 συζητά το ενδεχόμενο προσχώρησης. Φυσικά και εκείνος θα ζητήσει να μπουν στις λίστες σε εκλόγιμες θέσεις ορισμένοι βουλευτές του κόμματός του. Για να μην μείνουν όμως εκτός βουλευτές της ΝΔ θα πρέπει το κόμμα να αυξήσει τα ποσοστά του και κυρίως να διατηρήσει την πρώτη θέση.

Εκτός από τον κ. Σαμαρά στις συζητήσεις εμπλέκεται ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος –κυρίως με τον κ. Καρατζαφέρη- ενώ έχει ζητήσει μόνος του να παίξει ρόλο ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Θετικά παρεμβαίνει υπέρ της ενότητας της παράταξης ο κ. Κυριάκος Μητστοτάκης ενώ ενεπλάκη

και ο υιός της κ. Μπακογιάννη κ. Κώστα Μπακογιάννης ο οποίος συνέφαγε με τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Το παζλ με τις εκλόγιμες θέσεις
Η κ. Μπακογιάννη συζητά να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που σημαίνει ότι θα μείνει εκτός ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης που έχει προκαλέσει την κριτική εντός και εκτός ΝΔ για το κακό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών και για την εν γένει συμπεριφορά του . Σε διαφορετική περίπτωση ζητά την πρώτη θέση στην Α΄ Αθήνας που σημαίνει ότι θα μείνει εκτός ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης. Εάν μπει κι άλλο δικό της στέλεχος τότε στην ίδια περιφέρεια ή ο κ. Μάνος τότε μένει εκτός βουλής και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αφού ακόμη κι αν αυξήσει τα ποσοστά της η ΝΔ δεν θα βγάλει περισσότερους από οκτώ βουλευτές που έχει τώρα.

Συζήτηση όμως υπάρχει και για το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο θα γίνει η επιστροφή της κ. Μπακογιάννη. Ο γραμματέας της ΔΗΣΥ κ. Γιάννης Οικονόμου δήλωσε προχθές ότι «η ανάγκη να ηττηθεί πολιτικά και αξιακά ο ΣΥΝ ταυτίζεται  με το εθνικό συμφέρον και ξεπερνά όλα τα άλλα». Πέραν αυτού όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα κόμματα που θα προσχωρήσουν θα διαλυθούν και μείνουν σαν τάσεις μέσα στη ΝΔ ή αν θα δώσουν μόνο στελέχη τους διατηρώντας την ανεξαρτησία τους.

 Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και να αλλάξει το όνομα της ΝΔ –με κάποιο προσδιορισμό- που να δείχνει την συμπαράταξη των δεξιών δυνάμεων.

Όπως είναι αναμενόμενο υπάρχουν αντιδράσεις στην προσχώρηση της κ. Μπακογιάννη και στα δύο κόμματα. Στην ΔΗΣΥ εκείνος που αντιδρά πιο έντονα είναι ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ επιφυλάξεις που μεταφράζονται σε όρους προς τον κ. Σαμαρά διατηρεί ο εκπρόσωπος κ. Ζαφειριάδης.

Αντιδρούν βουλευτές της ΝΔ

Στη ΝΔ τώρα αντιδρούν όλοι οι βουλευτές που θίγονται. Άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήθελαν καν εκλογές πολύ περισσότερο να διακινδυνεύσουν την έδρα τους για να μπουν στις λίστες εκείνοι που στην τελευταία εκλογή συνέβαλαν στο χαμηλό ποσοστό του κόμματος.

Αντιδράσεις υπάρχουν στη ΝΔ κυρίως από τους «σαμαρικούς» που δεν ξεχνούν την προαιώνια έχθρα με την κ. Μπακογιάννη και τον πατέρα της. Πέρα όμως από τα προσωπικά υπάρχουν και πολιτικές ενστάσεις. Η αντιαριστερή υστερία στην οποία συμφωνεί ασμένως η κ. Μπακογιάννη δεν μπορεί να υπερκαλύψει τα εσωκομματικά προβλήματα.

Εκείνοι που διατηρούν επιφυλάξεις λένε ότι «από τη μία ο κ. Σαμαράς επαναφέρει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου στην ατζέντα για να προσεγγίσει τα λαικά στρώματα και από την άλλη προσδίδει καθαρά νεοφιλελεύθερο και μνημονιακό χαρακτήρα στο κόμμα με την ένταξη της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Μάνου. Στέλνει έτσι συγκεχυμένο μήνυμα και κινδυνεύει η πολιτική αριθμητική να έχει στο τέλος αρνητικό και όχι θετικό πρόσημο».

Οι ίδιοι παράγοντες λένε ότι ο σκληρός τρόπος με τον οποίο επισείεται από στελέχη όπως ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ο κίνδυνος του κομμουνισμού για να αντιμετωπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός είναι αναχρονιστικός και αναβιώνει έναν διχασμό με όρους του 1950 και αφετέρου αναγκάζει το κόμμα να στηρίζεται υπερβολικά στα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου