Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ... ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ

Πυκνώνει η στρατιωτική παρουσία στη γειτονιά μας, εν μέσω έντονων ανταγωνισμών για τις πηγές και τους δρόμους ενέργειας... 

του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΖΗΛΑΚΟΥ

Ως ενιαίος γεωστρατηγικός χώρος αντιμετωπίζεται από το ΝΑΤΟ η Μεσόγειος και η ευρύτερη περιοχή της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μέχρι το Κέρας της Αφρικής στη Σομαλία και τον Περσικό Κόλπο, δείχνοντας πως αυτό το γεωστρατηγικά σημαντικό κομμάτι της υφηλίου, έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ενισχύεται η κινητικότητα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων στην Αν. Μεσόγειο και οι παρεμβάσεις τους αποκτούν πλέον μόνιμο χαρακτήρα.

Η έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, οι ανταγωνισμοί που οξύνονται για τις πηγές και τους δρόμους ενέργειας, τα σχέδια για τη Νέα Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, ο ρόλος του Ισραήλ στην περιοχή, η κατάσταση στις αραβικές χώρες, στο Ιράν και τη Β. Αφρική, περιπλέκουν τις εξελίξεις και καθιστούν απρόβλεπτες τις συνέπειες για τους λαούς.
Τους τελευταίους μόνο μήνες, καταγράφηκε πλήθος δραστηριοτήτων στο στρατιωτικό πεδίο, που δείχνουν ότι...


Το ΝΑΤΟ ζεσταίνει τις μηχανές του για μια όχι και τόσο μακρινή νέα επέμβαση στην περιοχή, εν μέσω κλιμακούμενων ανταγωνισμών με χώρες που διεκδικούν ρόλο και λόγο στον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των αγωγών. Αυτό μαρτυρούν οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται ειδικότερα από τις αρχές του 2012, με επίκεντρο τη Μεσόγειο, στις οποίες η Ελλάδα παίρνει ενεργά ρόλο, τόσο με τη διάθεση μέσων και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και τη χρήση της ελληνικής επικράτειας.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 12», το πρώτο μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-18 Μάη 2012 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρήτης. Πρόκειται για το ΝΑΤΟικό κέντρο εκπαίδευσης που ίδρυσε και συντηρεί η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμβολής της στο λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο. Πρόκειται για άσκηση εμπέδωσης της ΝΑΤΟικής στρατηγικής για διείσδυση στη Βόρεια Αφρική, ειδικά μετά την επιβολή ΝΑΤΟικού καθεστώτος στη Λιβύη.
Η άσκηση «Phoenix Express» είναι ετήσια ναυτική άσκηση που σχεδιάζεται και οργανώνεται από τις ΗΠΑ (Διοίκηση Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής) και συμμετέχουν μετά από πρόσκληση χώρες της Μεσογείου που είναι μέλη ή συνεργάζονται στα Νατοϊκά παραμάγαζα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» και «Μεσογειακός Διάλογος» (PfP, Mediterranean Dialogue). Στην άσκηση συμμετέχουν εκτός των ΗΠΑ και της Ελλάδας, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Λιβύη, η Μάλτα, το Μαρόκο, η Τουρκία και η Τυνησία.
Η εν πλω φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου από 21 έως 28 Μάη και θα περιλαμβάνει σενάρια που θα επιδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το θάλαμο επιχειρήσεων (Combined Maritime Operations Center - CMOC), που εδρεύει στο Οράν της Αλγερίας και διευθύνεται από Τυνήσιο πλοίαρχο, στοχεύοντας στην «επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των εν πλω ναυτικών Δυνάμεων». Η Ελλάδα συμμετέχει με μία φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο και μια Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων Ναυτικού.

Εντονη στρατιωτική παρουσία
Αντίστοιχα, από τις αρχές του 2012, έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα οι εξής ασκήσεις, τα σενάρια των οποίων παραπέμπουν σε πολεμική προετοιμασία για επιχειρήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας:

1. Το διάστημα 6-16 Φλεβάρη 2012 πραγματοποιήθηκε άσκηση συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στον κόλπο των Μεγάρων. Πήραν μέρος μία ελληνική μοίρα Υποβρυχίων Καταστροφών και αντίστοιχα μία αμερικανική. Η αμερικανική δύναμη 14 «βατράχων» και προσωπικό υποστήριξης με τα αντίστοιχα μέσα κατέφθασαν στις 4 Φλεβάρη στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου «C-9». Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Αμερικανοί ήταν μέλη των γνωστών «Seals», δύναμη η οποία αναλαμβάνει μυστικές επιχειρήσεις σε ξένα εδάφη, όπως αυτή της εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.
2. Χαρακτηριστικά πολεμικής προετοιμασίας για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προστασία νηοπομπών, είχε η ΝΑΤΟική άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου «PROUD MANTA», που διεξήχθη το διάστημα 14-26 Φλεβάρη 2012, νοτιοανατολικά της Σικελίας και στο Ιόνιο Πέλαγος (μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου), με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας.
Η άσκηση παραπέμπει σε πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία και στο Ιράν και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της Νατοϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης (ΝRF), τη διοίκηση της οποίας για το 2012 έχει αναλάβει η Ελλάδα, μέσω του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται πως το NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), έχει από το Γενάρη κινήσει τις διαδικασίες για συγκέντρωση και ναύλωση 24 εμπορικών πλοίων, που θα μεταφέρουν πολεμικό υλικό από Θεσσαλονίκη και Καβάλα για Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο.
Στην ίδια άσκηση πήραν μέρος δυνάμεις από το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 6 υποβρύχια (ένα ελληνικό), πλοία επιφανείας της μόνιμης δύναμης της Μεσογείου (ΝΑΤΟ Maritime Group 1) και άλλα πολεμικά πλοία, συνολικά 12. Επίσης, 15 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα πραγματοποίησαν 100 εξόδους.
Η άσκηση συντονίστηκε από το πολυεθνικό γενικό στρατηγείο της διοίκησης υποβρυχίων και τον αεροπορικό διοικητή του στρατηγείου της Νάπολης της Ιταλίας. Οπως αναφέρθηκε από ΝΑΤΟικές πηγές, στόχος της άσκησης ήταν να «επιδείξει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, επάρκεια και τη διαλειτουργικότητα σε συντονισμένες επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, πλοίων επιφάνειας και παράκτιες δραστηριότητες επιτήρησης». Οπως, μάλιστα, σημειώνεται, η άσκηση σκοπεύει «να παράσχει επιχειρησιακή εκπαίδευση στο δυναμικό της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), τα καθήκοντα, τους ρόλους και τις αποστολές».

3. Ανοιχτά του λιμανιού του Πειραιά κατέπλευσε τέλος Μάρτη για τέσσερις μέρες, το αμερικάνικο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Enterprise», συνοδεία άλλων πολεμικών πλοίων. Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε «εθιμοτυπική» ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική, ενώ η άφιξή του στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε σχεδόν δέκα μέρες μετά την αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά (15-19 Μάρτη) της ΝΑΤΟικής δύναμης κρούσης του Ατλαντικού Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1), η οποία και κινήθηκε στην Αν. Μεσόγειο και πέρα από το Σουέζ.
Η πολεμική αρμάδα των ΗΠΑ, με επικεφαλής το πρώτο στην ιστορία αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, σε πολεμική σύνθεση, απέπλευσε από τη βάση του στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια με αποστολή να βρίσκεται σε επιφυλακή στη Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο, ενόψει εξελίξεων με το Ιράν. Στη διάρκεια της πορείας του, πραγματοποίησε ασκήσεις. Η τελευταία έγινε στις 24-25 Μάρτη 2012, στην κεντρική Μεσόγειο και δυτικά της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή ακόμα 9 μεγάλων πολεμικών πλοίων Νατοϊκών χωρών και της Αυστραλίας.
Η άσκηση αυτή είχε χαρακτήρα προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα συστήματα αεράμυνας. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε προσομοίωση επίθεσης του Ιράν σε σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

4. Εναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της ιμπεριαλιστικής παρουσίας στη Μεσόγειο αλλά και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, με ενεργή συμμετοχή και της Ελλάδας, συνιστά η διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης με την επωνυμία «Noble Dina», με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η άσκηση διήρκεσε από τις 26 Μάρτη έως τις 5 Απρίλη 2012. Χώρος διεξαγωγής της άσκησης αυτής ολόκληρη η Ανατ. Μεσόγειος, αφού ξεκίνησε από τη βάση της Σούδας και περνώντας νότια του Καστελόριζου και νότια της Κύπρου κατέληξε στις ακτές του Ισραήλ και στη Χάιφα.
Στη συγκεκριμένη άσκηση μέχρι το 2010 συμμετείχαν μόνο το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, αλλά από πέρσι συμμετέχει και η Ελλάδα. Στα σενάρια της φετινής άσκησης περιλαμβάνονταν - όπως είδαν το φως της δημοσιότητας - και ασκήσεις απόκρουσης επιθέσεων κατά εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από «εχθρική δύναμη», ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις αεροπορικής απαγόρευσης. Από ελληνικής πλευράς πήραν μέρος τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη, μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.

Πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας
Η έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και η κλιμακούμενη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει την επικαιρότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ, όπως αναλύονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος την περασμένη Τέταρτη, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση σημειώνονταν:
«Είναι επίκαιρο και αναγκαίο το αίτημα της απεμπλοκής της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, της επιστροφής των σωμάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκονται στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, καθώς και της αποδέσμευσης της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, της πάλης των γειτονικών λαών για αποδέσμευση και αποδυνάμωση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, το να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις (όπως της Σούδας), σε γραμμή ρήξης και αντεπίθεσης, συνδέοντας πιο αποφασιστικά την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη σε κάθε χώρα, με την πάλη για τη λαϊκή εξουσία.
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας ακόμη περισσότερο να συμβάλουν στην αντιΝΑΤΟική πάλη. Καλεί κάθε αγωνιστή, κάθε προβληματισμένο ριζοσπάστη και αριστερό να δώσει ελπίδα στη ζωή του, στο μέλλον των παιδιών και των εγγονών του με την ψήφο του στις προσεχείς εκλογές στο ΚΚΕ, που αποδεδειγμένα αποτελεί στη χώρα μας το "βράχο" της πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ είναι κριτήριο για κάθε κόμμα, για τη θέση και την αξιοπιστία του απέναντι στο λαό. Η συνεπής πάλη για αποδέσμευση και η αποκάλυψη πλατιά στο λαό του ρόλου του ΝΑΤΟ και των άμεσων κινδύνων εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, τελικά σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πρέπει να μπουν στην ημερήσια διάταξη».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου