Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

"ΕΥΡΩΠΗ 2020"... ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ"

Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» είναι το βασικό εργαλείο για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, διαβεβαιώνουν οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη...

Στην πλήρη εφαρμογή της «στρατηγικής Ευρώπη 2020», που αποσκοπεί στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης, ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την εξαθλίωση των λαών, ομονοούν πλήρως οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα κράτη - μέλη και μερίδες του κεφαλαίου για την κατανομή των ζημιών από την καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» περί «νέου ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάπτυξη», τύπου Μάρσαλ, ύψους 200 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε, μίλησε για «σπέκουλα» και «στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισημαίνοντας με νόημα ότι η ΕΕ διαθέτει ήδη σχέδιο για την ανάπτυξη στην ΕΕ, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», την οποία πρότεινε το 2010 και ενέκριναν τα κράτη - μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...


Συνεχίζοντας, η Αρενκίλντε παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του Ζοζέ Μπαρόζο, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε τονίσει ότι «δεν τίθεται ζήτημα είτε δημοσιονομική σταθερότητα ή ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε και τα δύο», επιβεβαιώνοντας ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο στο τσάκισμα του λαού, για τη σωτηρία των μονοπωλίων.
Αποσαφηνίζοντας τις θέσεις της Κομισιόν, επισήμανε ότι έχει προτείνει την κεφαλαιακή ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και τη δημιουργία ομολόγων έργων, ως μέσο μόχλευσης πόρων για την προσέλκυση επενδύσεων για ανάπτυξη, εκφράζοντας την ευχή «πολύ σύντομα να δούμε τα πρώτα ομόλογα έργων να γίνονται πραγματικότητα». Λένε δηλαδή ότι η ανάπτυξη θα έρθει με φτηνότερο χρήμα στις επιχειρήσεις και με την παραπέρα συντριβή των εργασιακών σχέσεων και των μισθών στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Χρήμα και προνόμια στα μονοπώλια
Σημειώνεται ότι η «Ελ Παΐς» την Κυριακή είχε αναφερθεί σε ένα είδος «Σχεδίου Μάρσαλ» σε ευρωπαϊκή κλίμακα, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις 200 δισ. ευρώ για προγράμματα υποδομής, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες αιχμής. Ανεξάρτητα από την εγκυρότητα των επιμέρους στοιχείων, το δημοσίευμα επαληθεύει ότι η «ανάπτυξη» που ετοιμάζουν στηρίζεται σε ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, που μπορούν να εξασφαλίσουν κερδοφορία στο κεφάλαιο.
Εννοείται ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες μπροστά σ' αυτές που χάνονται από την κρίση και βέβαια οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις θα είναι στα πρότυπα των άλλων ανταγωνιστριών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει ότι τίποτα καινούριο δε φέρνει η πρόταση για «σχέδιο ανάπτυξης», αφού συμπεριλαμβάνει όλα όσα ήδη συζητούνται εδώ και μήνες από τους Ευρωπαίους, όπως τα μεγάλα ευρωπαϊκά δάνεια υποδομών (τα «project bonds»), έναν αυξημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενός ταμείου το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασίζεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η όλη συζήτηση αποκαλύπτει και το πραγματικό περιεχόμενο των προεκλογικών δηλώσεων του υποψηφίου για την Προεδρία της Γαλλίας, Φ. Ολάντ, περί «ανάπτυξης» και «αναδιαπραγμάτευσης» του νέου δημοσιονομικού συμφώνου.
Η Ευρωζώνη πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις πολιτικές λιτότητας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες συζητήσεις για ανάπτυξη δεν πρέπει να εκληφθούν ως μια αλλαγή πορείας. «H πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρξει οικονομική και δημοσιονομική προσαρμογή. Αν τώρα μιλάμε για ανάπτυξη, δεν πρέπει να εκληφθεί ως αλλαγή κατεύθυνσης. Αυτό θα ήταν λάθος. Η προσήλωση στη λιτότητα πρέπει να διατηρηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του, Λουί ντε Γκουίντος, επιβεβαιώνοντας ότι την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα, η ΕΕ και τα μονοπώλια θα είναι παρόντα και πιο επιθετικά απέναντι στο λαό.

Στο ίδιο μήκος, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη έχει ανάγκη από ανάπτυξη, αλλά χωρίς να υπονομευτεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Με τη σειρά του τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, λέγοντας ότι είναι εφικτή μια κεφαλαιακή αύξηση κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ο. Ρεν πρότειναν την ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ.
Μεγαλώνουν οι κόντρες τους
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται και η κόντρα Γερμανίας - Γαλλίας για την αναβάθμιση της δεύτερης στους ανταγωνισμούς που σχετίζονται με το πόσα θα χάσει και πόσα θα κερδίσει η αστική τάξη κάθε χώρας από την κρίση και τη διαχείρισή της. Ο Γιούνκερ διαφώνησε με την πρόθεση του Ολάντ να επαναδιαπραγματευθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, λέγοντας: «Η ιδέα ότι μπορείς να επαναδιαπραγματευθείς το δημοσιονομικό σύμφωνο από την αρχή και να αφαιρέσεις ουσιαστικά στοιχεία από το κείμενο είναι ανεδαφική».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, δήλωσε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη «δεν είναι ούτε στα μισά της διαδρομής». Ο Κάμερον εξέφρασε ειδικότερα την άποψη ότι το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει, καθώς χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία δίνουν αγώνα για να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό πρόγραμμα της λιτότητας που τους έχει επιβληθεί.
Οι παρατηρήσεις του Ντ. Κάμερον «δεν βοηθούν» και «δεν συμφωνούμε μαζί του», ήταν η απάντηση των κύκλων της Κομισιόν. «Ολοι οι ηγέτες, εντός κι εκτός Ευρωζώνης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην προκαλούν αναταράξεις στις αγορές, με υποθέσεις για ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα. Αρκετά προβλήματα έχουμε», τόνισε γερμανική κυβερνητική πηγή, δείχνοντας ότι οι αντιθέσεις κλιμακώνονται στο φόντο της βαθιάς κρίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου