Πριν από 2-3 χρόνια βρισκόμουν στο γραφείο μου στην εφημερίδα όταν χτύπησε το τηλέφωνο του επί του υπουργείου των Οικονομικών ειδησεογραφίας συναδέλφου.
Όπως μου είπε μετά το πέρας της τηλεφωνικής συνομιλίας, στο τηλέφωνο ήταν μια ιδιοκτήτρια εταιρείας εισαγωγής ανταλλακτικών η οποία του διηγήθηκε την ιστορία της και του ζήτησε τη συμβουλή του.
Του ανέφερε λοιπόν η κυρία, πως προ μηνών είχε επιστρέψει ο γιός της καθώς είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, ο οποίος ανέλαβε ενεργή δράση στην επιχείρηση...
Η πρώτη κίνηση του εκ Εσπερίας επιστρέψαντα ήταν να τακτοποιήσει όλες τις φορολογικές εκκρεμότητες της επιχείρησης με εφάπαξ καταβολή και όχι μια ακόμη ρύθμιση η οποία απλά μετέφερε και συσσώρευε στο μέλλον τις υποχρεώσεις.
Κατέβαλε εφάπαξ λοιπόν περί τις 200.000 ευρώ...
Δυο ημέρες μετά την τακτοποίηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων εφάπαξ, εμφανίστηκαν στην επιχείρηση δυο ελεγκτές οι οποίοι ζήτησαν να κάνουν έλεγχο. Εγκαταστάθηκαν στο λογιστήριο και άρχισαν να χρονοτριβούν μορφάζοντας και αναφωνώντας κατά το γνωστό σε όλους τους φορολογούμενους της χώρας τρόπο, όσων κρατικών υπαλλήλων θέλουν να κλιμακώσουν την αγωνία στο θύμα προκειμένου να το φέρουν προ ενός αδιεξόδου, στο οποίο η μόνη διέξοδος θα είναι να τους προτείνει κάποιο συμβιβασμό κάτω από το τραπέζι ο οποίος θα έχει σαν κατεύθυνση τις δικές του τσέπες και όχι το δημόσιο ταμείο.
Για να μην μακρηγορούμε, καθώς ο φορολογικός κώδικας είναι τεράστιος, χαώδης και αντιφατικός, διεμήνυσαν στους ιδιοκτήτες της επιχείρησης πως μπορούν να τους γράψουν όσες παραβάσεις θέλουν. Μπορούν όμως με 30 χιλιάδες να μην τους γράψουν για τίποτα και να τους αφήσουν στην ησυχία τους...
Όταν οι φορολογούμενοι είπαν πως οι 30.000 ευρώ είναι ένα ποσό σημαντικό το οποίο δεν είναι εύκολο να εκταμιεύσουν άμεσα από την επιχείρηση ή τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, οι εκπρόσωποι του «νόμου» τους είπαν απλά: "Δεν είναι παρά το 15% του ποσού που καταβάλατε εφάπαξ στο δημόσιο ταμείο πριν από λίγες μέρες".
Κάποιος που μπορεί και πληρώνει εφάπαξ 200.000 ευρώ είναι εύκολο να βρει άλλες 30.000 για να έχει το κεφάλι του ήσυχο...
Η επιχειρηματίας είχε πάρει τηλέφωνο στην εφημερίδα για να ρωτήσει τι πιθανότητες έχει να βρει το δίκιο της αν καταγγείλει τους επίορκους εκβιαστές...
Ο συνάδελφος που είχε μακρά πείρα στα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της απάντησε πως οι πιθανότητες να βρει το δίκιο της και να τιμωρηθούν οι εκβιαστές είναι μηδαμινές. «Ακόμη και στον υπουργό να μεταφέρω την καταγγελία και να μεθοδεύσουμε τη σύλληψη με προσημειωμένα, είναι απίθανο να τιμωρηθούν και είναι ακόμη πιο απίθανο να σας αφήσουν οι συνάδελφοί τους σε ησυχία... Τι θέλατε και εσείς και πληρώνατε εφάπαξ, δεν ξέρετε με τι κράτος έχετε να κάνετε» της απάντησε...
Θυμήθηκα την παραπάνω ιστορία διαβάζοντας το χθεσινό ρεπορτάζ πως η ΓΓΠΣ ζητάει μεταξύ άλλων... «Οι τράπεζες να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπόλοιπο και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών (αριθμός λογαριασμού, μεταβολές υπολοίπων, ΑΦΜ δικαιούχου, ονόματα δικαιούχων, κτλ.).
Επίσης πρέπει να αποσταλούν στοιχεία που αφορούν στην κίνηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ύπαρξη τραπεζικών θυρίδων, αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και διασταυρώσεων...».
Δεν αμφιβάλλω πως οι προθέσεις της ΓΓΠΣ όταν ζητάει πλειάδα στοιχείων που αφορούν οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες των Ελλήνων πολιτών, είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Αμφιβάλλω όμως αν η συγκεκριμένη υπηρεσία όπως και οι περισσότερες του ελληνικού δημοσίου είναι σε θέση να εγγυηθεί το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και κυρίως να τους προστατέψει από τις συμμορίες διαφθοράς και εκβιασμού που με «όπλο» θέσεις κλειδιά στο δημόσιο τομέα λυμαίνονται επί δεκαετίες των ελληνικό λαό.
Όσο το ελληνικό δημόσιο και ειδικά στην προκειμένη περίπτωση ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός παραμένει αυτός που δημιούργησαν οι πελατειακές σχέσεις των πολιτικών και των συνδικαλιστών, η περαιτέρω γνώση των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών αποτελεί κίνητρα διαφθοράς...
Είναι σαν κάποιος να αναρτά στο λημέρι των διαρρηκτών της γειτονιάς του λίστα με τα μετρητά, τα κοσμήματα και άλλα τιμαλφή που κρατάει στο σπίτι του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου