Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Υφεση ιστορικών διαστάσεων» προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Συγχρονισμένη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, «ασυμμετρία» στην ανάκαμψη όποτε αυτή επιτευχθεί, φόρτωμα των βαρών στα λαϊκά στρώματα και προειδοποιήσεις ότι το πλήγμα θα είναι βαρύ για την ελληνική οικονομία από την κρίση που χτυπάει την ΕΕ: Οι παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...


«Παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη απάντηση σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, η οικονομία της ΕΕ θα αντιμετωπίσει φέτος μια ύφεση ιστορικών διαστάσεων», επισημαίνεται σχετικά καθώς για το 2020 ο προβλεπόμενος ρυθμός της κατρακύλας στην Ευρωζώνη φτάνει στο 7,7% και συνολικά στην ΕΕ στο 7,4%. Για το 2021 αλλά με αβεβαιότητες και ρίσκα προβλέπεται η κάλυψη ενός τμήματος των απωλειών με ρυθμό ανάκαμψης 6,3% στην Ευρωζώνη και 6,1% στην ΕΕ.
«Ο κλυδωνισμός στην οικονομία της ΕΕ είναι συμμετρικός ως προς το ότι η...
πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη - μέλη, αλλά τόσο η πτώση το 2020 (από -4,3% στην Πολωνία έως -9,7% στην Ελλάδα) όσο και η ισχύς της ανάκαμψης το 2021 αναμένεται να διαφέρουν αισθητά», υπογραμμίζει η έκθεση, τονίζοντας ότι «τα κράτη - μέλη με υψηλό ποσοστό εργαζομένων με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις και εκείνα στα οποία μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού εξαρτάται από τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Επίσης, οι νέοι που εντάσσονται την περίοδο αυτή στο εργατικό δυναμικό θα δυσκολευτούν να διασφαλίσουν την πρώτη τους θέση εργασίας»...
Στην πρώτη θέση της βύθισης η ελληνική οικονομία
Σε αυτό το φόντο, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατρακύλας με αναμενόμενο ρυθμό βύθισης 9,7% το 2020, πάνω από την Ιταλία (9,5%) και την Ισπανία (9,4%), ενώ για το 2021 αναμένεται ανάκαμψη 7,9%.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η επίπτωση της κρίσης στην ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι μεγάλη λόγω της βαρύτητας του τουρισμού καθώς και του υψηλού μεριδίου των μικρών επιχειρήσεων, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Επιπλέον, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του τουρισμού στους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμη και μία μικρή επιμήκυνση των περιορισμών πέρα από την υπόθεση που έχει γίνει στο βασικό σενάριο, θα μπορούσε να έχει ένα ισχυρό καθοδικό αποτέλεσμα.
Παραπέρα, υπογραμμίζεται ότι «οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα επηρεαστούν περισσότερο, οδηγώντας σε μία μείωση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες».
Την ίδια στιγμή και παρά τα προγράμματα ΕΕ και κυβέρνησης για την «απαλλαγή» της μεγαλοεργοδοσίας από μισθολογικά «κόστη», όσο και τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα, με το πρόσχημα της προστασίας των θέσεων εργασίας, αναμένεται να χαθούν περίπου 160.000 θέσεις εργασίας.
Για τις δημοσιονομικές προοπτικές, η έκθεση αναφέρει ότι υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους, περιλαμβανομένης της εκκρεμούς απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ενώ αναφέρει ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για το τελικό κόστος των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων.
Πρόκειται για εκτιμήσεις που απέχουν από τις «αισιόδοξες» προβλέψεις της κυβέρνησης, ενώ καθιστούν απίθανο το σενάριό της για άμεση ανάκτηση των απωλειών που θα έχει η καπιταλιστική οικονομία στην Ελλάδα από το 2021, με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών να σπεύδουν πάντως χτες να πουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, ενώ, όπως λένε, δεν έχει λάβει υπόψη ρευστότητα ύψους 7 δισ. ευρώ με τα εγγυοδοτικά προγράμματα σε επιχειρήσεις, αποδίδοντας και σε αυτές τις παραμέτρους τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τη φετινή κατρακύλα.
Παράλληλα, αναδεικνύουν και τις βαριές συνέπειες που έχει η περιβόητη «εξωστρέφεια» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, στην οποία πίνουν νερό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που κατά τ' άλλα χτες έστησαν έναν ακόμα κάλπικο καβγά με αφορμή τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.
Σε τεντωμένο σχοινί η συνοχή της Ευρωζώνης
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προοπτικές σε επίπεδο ΕΕ - Ευρωζώνης η έκθεση, με το βλέμμα στις αγιάτρευτες τεράστιες αντιθέσεις στο εσωτερικό τους, στο έδαφος της καπιταλιστικής ανισομετρίας και των ετεροβαρών συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, επισημαίνει ότι «ελλείψει ισχυρής και έγκαιρης κοινής στρατηγικής για την ανάκαμψη σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχει κίνδυνος η κρίση να οδηγήσει σε σοβαρές στρεβλώσεις εντός της ενιαίας αγοράς και σε παγιωμένες οικονομικές, δημοσιονομικές και κοινωνικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, ΠΤζεντιλόνι, δήλωσε: «Η Ευρώπη βιώνει έναν οικονομικό κλυδωνισμό δίχως προηγούμενο από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης. Τόσο το βάθος της ύφεσης όσο και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι άνισα, καθώς θα εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί, από το πόσο σημαντικές είναι υπηρεσίες όπως ο τουρισμός σε κάθε οικονομία και από τους οικονομικούς πόρους κάθε χώρας. Η απόκλιση αυτή συνιστά απειλή για την ενιαία αγορά και τη ζώνη του ευρώ - ωστόσο, μπορεί να μετριαστεί μέσω αποφασιστικής, κοινής ευρωπαϊκής δράσης».
Μεταξύ άλλων οι προβλεπόμενοι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021 διαμορφώνονται ως εξής:
Ευρωζώνη: -7,7%%, +6,3%, Γερμανία: -6,5%, +5,9%, Γαλλία: -8,2%, +7,4%, Ιταλία: -9,5%, +6,5%, Ολλανδία: -6,8%, +5%, Ισπανία: -9,4%, +7%, Πορτογαλία: -6,8%, +5,8%.
Να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω αποτελούν το... καλό σενάριο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προειδοποιεί λέγοντας ότι «μια σοβαρότερη και πιο μακροχρόνια πανδημία από αυτή που προβλέπεται σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με την παραδοχή στο βασικό σενάριο αυτής της πρόβλεψης».
Την ίδια ώρα, ενδεικτική των μεγάλων αντιθέσεων που έρχονται στον «αφρό» στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης είναι και η αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζ. Κόντε, ο οποίος για την προχτεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την αγορά ομολόγων, είπε ότι «δεν εναπόκειται σε κανένα συνταγματικό δικαστήριο να αποφασίσει για λογαριασμό της ΕΚΤ. Η ανεξαρτησία της αποτελεί τον βασικό μοχλό των ευρωπαϊκών συνθηκών, οι οποίες αναγνωρίζονται και από τη Γερμανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου