Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - Αποτράπηκε προσπάθεια εισβολής ένοπλων μισθοφόρων

Την εξουδετέρωση μιας ένοπλης ομάδας που επιχείρησε να εισβάλει την Κυριακή 3 Μάη τα ξημερώματα στη Βενεζουέλα από τη γειτονική Κολομβία, με σκοπό να προκαλέσει αποσταθεροποίηση και επιθέσεις σε μέλη της κυβέρνησης, ανακοίνωσε χτες η βενεζουελάνικη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέτρεψαν την από θαλάσσης εισβολή με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γεδεών» στη βόρεια περιοχή της Γκουάιρα...


Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας ανέφεραν ότι οκτώ από τους ενόπλους εξουδετερώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός εκ των εγκεφάλων της εισβολής, του Ρόμπερτ Κολίνα Ιμπάρα, γνωστού με το ψευδώνυμο «Πάνθηρας», καθώς και τη σύλληψη δύο άλλων ατόμων. Συνεργός του Ιμπάρα και έτερος ιθύνων νους της εισβολής ήταν και... ένας απόστρατος Αμερικανός στρατιωτικός, ο Τζόρνταν Γκούντρο.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Νέστορ Ρεβερόλ, ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν επίσης δέκα τουφέκια, ένα πιστόλι Glock 9 χιλιοστών, δύο πολυβόλα AFAG, έξι φορτηγάκια, ένα σκάφος με δύο εξωλέμβιους κινητήρες, δύο σημειωματάρια με λεπτομέρειες για την επιχείρηση, δορυφορικά τηλέφωνα, ταυτότητες, στολές, κράνος με την αμερικανική σημαία και γεμιστήρες με βλήματα διαφορετικών διαμετρημάτων. Επίσης, σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, ο Ιμπάρα κάνει σαφές το σχέδιο για ανατροπή του Προέδρου Μαδούρο.
Από τα κατασχεθέντα ευρήματα που ανήκαν στους ένοπλους μισθοφόρους
Από τα κατασχεθέντα ευρήματα που ανήκαν στους ένοπλους μισθοφόρους
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει επανειλημμένως καταγγείλει ότι στην Κολομβία υπάρχουν τρία στρατόπεδα, όπου εκπαιδεύονται μισθοφόροι για να πραγματοποιούν επιθετικές ενέργειες κατά της Βενεζουέλας, ενώ οι ΗΠΑ τους παρέχουν εκπαίδευση και εξοπλισμό. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ από το Σάββατο μιλούσαν για ...κάτι εντυπωσιακό που αναμένεται το Σαββατοκύριακο στη Βενεζουέλα. Θυμίζουμε ότι περίπου τέτοια εποχή πέρσι (30 Απρίλη) είχε επιχειρηθεί προσπάθεια κατάληψης στρατοπέδου, που απέτυχε, όπου συμμετείχε και ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος.
Ταυτόχρονα, το βενεζουελάνικο ΥΠΕΞ εφιστά την προσοχή στον γγ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κλιμάκωση της επιθετικότητας κατά της χώρας, που παραβιάζει τις διεθνείς διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε ανακοίνωση, το ΚΚ Βενεζουέλας καταδικάζει τη νέα επιθετική ενέργεια και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ενέργεια ενταγμένη στον πολύμορφο πόλεμο και τα σχέδια επίθεσης του αμερικανοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού κατά της Βενεζουέλας με τη συνδρομή και της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας του Ιβάν Ντούκε» και προσθέτει: «Είναι η ώρα για τη συσπείρωση όλων των πατριωτικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και σε αυτό το πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας ο ρόλος της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού της πόλης και της επαρχίας στην ηγεσία της πολιτικής διαδικασίας της Βενεζουέλας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Χρειάζεται η μέγιστη εγρήγορση για να διευρύνεται η συλλογική περιφρούρηση, που θα επιτρέπει να αποκαλύπτεται έγκαιρα κάθε προσπάθεια ιμπεριαλιστικής επίθεσης και να εφαρμόζονται η άμυνα και η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας».
Επίσης οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας καλούν στη συνέχιση της έκφρασης της αναγκαίας διεθνούς αλληλεγγύης, καθώς και στην άρση όλων των κυρώσεων και του εμπορικού αποκλεισμού κατά της χώρας και εκφράζουν τη σιγουριά ότι «η Βενεζουέλα μπορεί να αντισταθεί και να νικήσει οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επίθεση».
Ανακοινώσεις καταδίκης της ενέργειας κατά της Βενεζουέλας εξέδωσαν και τα Κομμουνιστικά Κόμματα της περιοχής αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου.
Καταδίκη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και την ΕΕΔΥΕ
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) σε ανακοίνωση καταδίκης της νέας ενέργειας σημειώνει: «Αυτή η νέα πράξη επέμβασης αποτελεί μια ακόμη παραβίαση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Αντικατοπτρίζει τους στόχους και τις ενέργειες του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της ΕΕ και των εταίρων τους στην περιοχή, ειδικά της κολομβιανής ολιγαρχίας και των αντιδραστικών δυνάμεων. Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασαν ο στρατός και οι αρχές της Βενεζουέλας μετά την επιτυχή ήττα της απόπειρας και τη σύλληψη των δραστών δείχνουν τη σαφή πρόθεση πίσω από αυτήν την ενέργεια για μια βίαιη αλλαγή καθεστώτος και τον έλεγχο των πλούσιων ενεργειακών πόρων της χώρας. Γίνεται προφανές ότι οι ιμπεριαλιστές, οι σύμμαχοί τους και η τοπική ολιγαρχία στη Βενεζουέλα όχι μόνο εντείνουν τις κυρώσεις τους και τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αλλά και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικές και ένοπλες προκλήσεις εναντίον του λαού της Βενεζουέλας.
Το ΠΣΕ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό της Βενεζουέλας και τις αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές δυνάμεις, ιδιαίτερα προς την οργάνωση - μέλος μας COSI Venezuela, της οποίας την ανακοίνωση και δράσεις υποστηρίζουμε.
Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να παραμείνουν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση για πιθανές παρόμοιες ενέργειες και να καταγγείλουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις ιμπεριαλιστικές προκλήσεις και επιθέσεις, απαιτώντας την άρση όλων των κυρώσεων και του αποκλεισμού της Βενεζουέλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου