Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Από την γκρίζα ζώνη των "πραγμάτων" στην ωμή πραγματικότητα της Γεωπολιτικής

Η «Ν.Τ.Π» είναι πολιτικός όρος και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που αναπαράγεται από τις κάθε λογής συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις και σταδιακά πέρασε στο υποσυνείδητο των ανθρώπων, με σκοπό να εκτρέψει την σκέψη και να εκφυλίσει την πολιτική δράση τους…


Η Ν.Τ.Π είναι ένα συγκεκριμένο status ισορροπίας δυνάμεων, μια επικαιροποιημένη ισορροπία ισχύος που προσδιορίζεται κάθε φορά από τα κυρίαρχα πολιτικά και γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται στον πλανήτη, μέσα από συγκρούσεις και εμφανείς ή άτυπους ανταγωνισμούς.

Μέρος της υπάρχουσας ισορροπίας ισχύος είναι και οι ΗΠΑ, και η Ρωσία, και η Κίνα, και οι ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις αλλά και οι άβουλοι γεωπολιτικοί δρώντες που σπεύδουν να ενσωματωθούν ως φτωχοί και άβουλοι συγγενείς ή εκχωρούν την κυριαρχία τους έναντι ψευδαισθήσεων ασφαλείας…

Το status που βιώνουμε σήμερα, είναι αυτό που διαμορφώθηκε την μεταψυχροπολεμική εποχή, και τώρα βρίσκεται σε μια φάση ριζικής αναδιάταξης και θεμελιακής αναμόρφωσής του. Στην συγκεκριμένη ιστορική εποχή που διανύουμε λοιπόν, το που θα καθίσει η μπίλια για κάθε ξεχωριστή χώρα, θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη ή την ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής και από...
το ακριβές περιεχόμενο των στόχων και των επιδιώξεων που θα την συνθέσουν.

Επομένως, η έννοια του «αντι-νεοταξίτικου» αγώνα γενικά και αόριστα, είναι κενή περιεχομένου από πολιτική άποψη. Όσο και αν φαίνεται αστείο, ο μακαρίτης ο Τζίμης Πανούσης το προσδιόρισε σωστά όταν είπε πως «στην Ν.Τ.Π τα πράγματα θα είμαστε εμείς».
  • Για να μην είμαστε λοιπόν «τα πράγματα», δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και δεν διαλέγουμε αφέντη για να πλασαριστούμε δίπλα του, θεωρώντας αφελώς ότι θα τσιμπολογήσουμε ψίχουλα από την ισχύ του.
  • Για να μην είμαστε τα πράγματα, θα πρέπει να επιλέξουμε ρόλο πρωταγωνιστικό και λόγο υπεύθυνο, δηλαδή σαφές στρατηγικό αφήγημα και όραμα για την φυσιογνωμία της χώρας μας την επόμενη μέρα.
Δυστυχώς, η ανυπαρξία στρατηγικής διεξόδου από τον φαύλο κύκλο της ατολμίας και της δουλοπρεπούς εξάρτησης, δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την γκρίζα ζώνη των «πραγμάτων» - δηλαδή των αναλωσίμων – στο περιβάλλον της νέας ισορροπίας ισχύος που διαμορφώνεται στον πλανήτη.

Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσουμε ως κοινωνία. Και θα το λύσουμε πολιτικοποιώντας την δράση μας, και όχι εξαργυρώνοντας την οργή μας σε συνθήματα κενά περιεχομένου που δεν οδηγούν πουθενά.

Άλλωστε - για να αρκεστούμε στην νεότερη Ελληνική ιστορία - οι κυρίαρχες πολιτικές ελίτ αυτό ακριβώς έκαναν και πάνω σε αυτή την πρακτική οικοδόμησαν το τέρας του παρασιτικού προστατευτισμού που οδήγησε στον εκφυλισμό την ιστορική ικμάδα του Ελληνικού Έθνους. Δουλοπρέπεια, αναζήτηση προστάτη, ανοχή σε ξένους επιτηρητές και επικυρίαρχους, φοβικά σύνδρομα, ατολμία, και απόλυτη υποταγή στις απαιτήσεις τρίτων.

Το «πράγμα» που οικοδόμησαν ιστορικά στις διάφορες «πολιτικές τάξεις πραγμάτων» που μεσολάβησαν, είναι η σύγχρονη Ελλάδα της αποεπένδυσης, της χρεοκρατίας και των αλλεπάλληλων ταπεινώσεων από φίλους και εχθρούς.

Επομένως, ΚΑΙ οι παλαιότερες ΚΑΙ η Νέα Τάξη Πραγμάτων, ήταν παρούσες και είναι παρούσα, ανεξάρτητα από το πώς την αντιλαμβανόμαστε εμείς. Το πρόβλημα είναι μέσα σε αυτή την διεθνή πολιτική τάξη, ποιος είναι ο ρόλος που επιφυλάσσεται για την πατρίδα μας και ποια είναι η τύχη που περιμένει τον Ελληνισμό.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δεν δίνεται με «ΑΝΤΙ» αγώνα. Δίνεται με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση και με ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική έναντι πάντων.
Θα επανέλθουμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου