Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε τη Δευτέρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει την διοίκησή του Αρχιπελάγους Τσάγκος «το συντομότερο δυνατόν»...
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η αποαποικιοποίηση στον Άγιο Μαυρίκιο, δεν διενεργήθηκε νόμιμα και ως εκ τούτου η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν». Αναφέρθηκε επίσης πως η αποικιοκρατία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com, το νησί Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό και πρώην αποικία της Βρετανίας ζήτησε...
γνωμάτευση του Δικαστηρίου κατά πόσον είναι νόμιμο, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Βρετανία να κατέχει έδαφος του το οποίο χρησιμοποιεί ως στρατιωτική βάση.
Κατά τη διάρκεια των δικάσιμων, η Κυβέρνηση του Μαυρίκιου ανέφεραν πως η χώρα αναγκάστηκε να παραδώσει το αρχιπέλαγος «Τσάγκος» στη Βρετανία, με στόχο να κερδίσει την ανεξαρτησία της. Από την πλευρά της η Βρετανία εξήγησε πως ο Άγιος Μαυρίκιος παρέδωσε το αρχιπέλαγος με τη θέλησή του.
Όπως μεταδίδει το philenews.com, η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου αναμένεται πως θα έχει προεκτάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες, όπου η Βρετανία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις.
Ενώπιον του δικαστηρίου, είχαν αγορεύσει εκπρόσωποι 22 χωρών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, της οποίας το 3% του εδάφους της χρησιμοποιείται από την Βρετανία ως στρατιωτική βάση.
Στην αγόρευση του, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, είχε διατυπώσει τη θέση ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι το ίδιο αναφαίρετο όπως και η κυριαρχία ενός κράτους, σημειώνοντας ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης είχε αναφέρει ότι η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης θα είναι ένα πολύ σοβαρό νομικό όπλο, επισημαίνοντας ότι «το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι και θα είναι πάντοτε σεβαστό και αναπαλλοτρίωτο ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την απόδοση ανεξαρτησίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου