Απέναντι στις δηλώσεις του Μαδούρο ότι κατά την επιστροφή του ο Γκουαϊδό, που δεν έχει τη νομιμότητα να πραγματοποιεί συναντήσεις ως αρχηγός κράτους, θα πρέπει να δικαστεί, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζον Μπόλτον, απάντησε ότι το Καράκας θα αντιμετωπίσει «την ισχυρή και σημαντική αντίδραση από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα» αν εμποδιστεί η ασφαλής επιστροφή του στη Βενεζουέλα...
Ο ίδιος απείλησε το στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κούβας με πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις «εξαιτίας του ρόλου της Κούβας στην...
υπονόμευση της δημοκρατίας και στην υποκίνηση καταστολής στη Βενεζουέλα». Κάλεσε τις «δημοκρατίες της περιοχές να καταδικάσουν το καθεστώς της Κούβας».
Νωρίτερα, ο Μπόλτον δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν ευρύ συνασπισμό για να ανατρέψει τον Μαδούρο. Δεν δίστασε άλλωστε να χαρακτηρίσει όλη τη Λατινική Αμερική «αυλή» των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα Μονρόε, σύμφωνα με το οποίο ολόκληρη η Νότια Αμερική αποτελεί ζώνη αποκλειστικών συμφερόντων των ΗΠΑ.
Σε περίπτωση που εξωτερικές δυνάμεις προσπαθήσουν να παρεμβαίνουν εκεί, αυτό θεωρείται εχθρική πράξη εναντίον των ΗΠΑ! Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να αντιδράσουν στις «προσβλητικές» δηλώσεις Μπόλτον.
Από τη μεριά της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποίησε ότι κάθε μέτρο «που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία, την ασφάλεια ή την προσωπική ακεραιότητα του Γκουαϊδό θα αυξήσει σημαντικά τις εντάσεις». Αντίστοιχα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάαςυπογράμμισε ότι «το παιχνίδι που παίζει ο Μαδούρο με το χρόνο δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί», ενώ άσκησε κριτική στη στάση της Ρωσίας και της Κίνας. Θυμίζουμε ότι οι δύο τελευταίες μπλόκαραν ψήφισμα που πρότεινε η αμερικανική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεσες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου