Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Και νέα κλιμάκωση - Επανέρχεται στα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου η Άγκυρα

Με επαναφορά των γνωστών ισχυρισμών για την δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και αποκλεισμού τους από κάθε είδους στρατιωτική άσκηση, αλλά και της απαίτησης για αποχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από δραστηριότητες σε μεγάλες περιοχές στο μέσο του Αιγαίου που έχει παράνομα δεσμεύσει η Άγκυρα για δώδεκα μήνες, συνεχίζει η Τουρκία το σκληρό «πρέσινγκ» στην χώρα μας...

Επανέρχεται στα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου η Άγκυρα

Η αφορμή για τις νέες προκλητικές απαιτήσεις της Άγκυρας ήταν η αναγγελία από τις ελληνικές αρχές διεξαγωγής σειράς ασκήσεων από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία στο Αιγαίο, εντός του FIR Αθηνών,  με την ΝΟΤΑΜ 0190/17 για...
το διάστημα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.
Η  Τουρκία αντέδρασε με την ΝΟΤΑΜ Α0537/17 που εξέδωσε τα ξημερώματα της 31ηςΙανουαρίου, με την οποία δηλώνει ότι η Ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0190/17 παραβιάζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας σχετικά με το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης  των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου  σύμφωνα με την «Απόφαση των Έξι Δυνάμεων του 1914» και της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 (με το συνημμένο παράρτημα σχετικά με το καθεστώς των νησιών), αλλά και της Συνθήκης Ειρήνης  των Παρισίων του 1947.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι με βάση αυτά τα διεθνή κείμενα τα νησιά «Σαμοθράκη, Αη Στράτης, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Τήλος, Χάλκη, Καστελόριζο» το έδαφος τους και οι περιοχές τους (θαλάσσιες και εναέριες ζώνες) δεν μπορούν αν συμπεριλαμβάνονται σε οποιοδήποτε στρατιωτικό σενάριο είτε εκπαίδευσης είτε ασκήσεων.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και πάλι η Τουρκία κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής καταγράφει τα ελληνικά νησιά  όχι μόνο με την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία τους αλλά και την τούρκικη ονομασία : «SEMADIREK ,BOZBABA ,IPSARA, SAKIZ, AHIKERYA, LIMNI MIDILLI SISAM, ILEKI, HERKE, MEIS» 

Η απάντηση ήρθε από την Αθήνα με την ΝΟΤΑΜ Α192/17 η οποία χαρακτηρίζει την Τουρκική ΝΟΤΑΜ άκυρη καθώς όπως επισημαίνεται αναφέρεται  στο FIR Αθηνών  όπου η μόνη αρμόδια Αρχή για την έκδοση ΝΟΤΑΜs  σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Οι ελληνικές Αρχές επισημαίνουν ακόμη ότι  οι τουρκικοί ισχυρισμοί (περί αποστρατιωτικοποίησης) είναι παραπλανητικοί και στερούνται κάθε νομικής βάσης και συνεπώς η Ελλάδα  σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο  θα συνεχίζει να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί ασκήσεις  σε αυτές τις περιοχές  όπως κάνει εδώ και πολύ καιρό.
Η Τουρκία επανήλθε ζητώντας  τροποποίηση του σχεδιασμού της Ελληνικής Άσκησής με το επιχείρημα ότι επικάλυπτε περιοχές  τις  οποίες η ίδια έχει δεσμεύσει για ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου. Οι περιοχές αυτές που παράνομα έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για διάστημα μάλιστα ενός χρόνου , βρίσκονται η πρώτη μεταξύ Λήμνου, Σαμοθράκης ,Θάσου και  Χερσονήσου του Άθω(τουρκική ΝΟΤΑΜ Α5882/16), και η άλλη μεταξύ Ικαρίας, Αστυπάλαιας, Νάξου, Λερού(τουρκική ΝΟΤΑΜ Α5876/17). Αργά χθες το μεσημέρι και καθώς φυσικά η Ελλάδα δεν άλλαξε τον σχεδιασμό της άσκησης, η Τουρκία εξέδωσε νέα  ΝΟΤΑΜ (Α0545/17) με την οποία προκλητικά χαρακτηρίζει ..άκυρη την Ελληνική ΝΟΤΑΜ.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια δεσμεύει μονομερώς και παράνομα για διάστημα 12 μηνών μεγάλες περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου  με σκοπό να γκριζάρει όλο το Αιγαίο επιδιώκοντας να επιβάλλει ντε φάκτο  καθεστώς «συνιδιοκτησίας» και συν διαχείρισης σε όλες τις θαλάσσιες και εναέριες περιοχές πέραν των 6 μιλίων από τις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδας και των ελληνικών νησιών. Απαιτώντας επίσης εκβιαστικά την «αμοιβαία» κατάργηση πεδίων βολής στο Αιγαίο επιδιώκει την ουδετεροποίηση του  και συγχρόνως τον αποκλεισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από την δυνατότητα τους να ασκηθούν στον ζωτικό αμυντικό χώρο της Ελλάδας, στο Αιγαίο.

Τρεις εικονικές αερομαχίες ελληνικών με τουρκικά F-16
Τρεις εικονικές αερομαχίες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών με δύο ελληνικά σημειώθηκαν σήμερα, Τρίτη.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Protothema, ζεύγος οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών, παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο και σε διάστημα έξι λεπτών (14:32, 14:34 και 14:38) προκάλεσε τρεις εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Δηλαδή, αφού τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν εικονικά, αρνήθηκαν να φύγουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο και προκάλεσα τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
Συνολικά τρία τουρκικά αεροσκάφη, δύο οπλισμένα F-16 και ένα κατασκοπευτικό CN-235, έκαναν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου