Το «κόκκινο» κτυπάει η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, καθώς ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Ζ. Ζάεφ δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει την συναίνεση του αλβανικού κόμματος DUI για κυβέρνηση μειοψηφίας, κάτι που αμφισβητεί ο πρόεδρος της χώρας Γ. Ιβάνοφ που πρόσκειται στο εθνικιστικό κόμμα του Γκρουέφσκι, το οποίο προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει τον επαναπροσδιορισμό της «Μακεδονίας»...
Στη γειτονική χώρα δημιουργείται εκρηκτικό σκηνικό καθώς είναι προφανές ότι στην προσπάθεια του αντιπολιτευόμενου SDSM να αποσπάσει την στήριξη των αλβανικών κομμάτων στο σχηματισμό κυβέρνησης ικανοποιώντας απαιτήσεις που...
προωθούν το δικοινοτικό χαρακτήρα της χώρας, ο Ν. Γκρουέφσκι και το εθνικιστικό VMRO-DPMNE απαντά με κατηγορίες για υπονόμευση της ενότητας και ταυτότητας της χώρας.
Μπροστά στον κίνδυνο εκτροχιασμού της κατάστασης, τόσο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ όσο και ο Επίτροπος Χάαν κάλεσαν τον πρόεδρο Ιβάνοφ να δώσει την εντολή στον ηγέτη του SDSM, εφόσον οι προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει έχουν εκπληρωθεί, ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Το κόμμα του κ. Γκρουέφσκι κατηγόρησε το αλβανικό DUI ότι παραβιάζει την άτυπη συμφωνία να σχηματίζεται κυβέρνηση με την συνεργασία του πρώτου σλαβόφωνου και του πρώτου αλβανικού κόμματος. Το DUI και ο εκπρόσωπος του Μπουχάρ Οσμάνι δήλωσε από το Τέτοβο ότι το κόμμα προσφέρει τις 10 υπογραφές βουλευτών που χρειάζεται ο Ζ. Ζάεφ για να ζητήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Γ. Ιβάνοφ, συγχρόνως όμως διευκρίνισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Ζ. Ζάεφ.
Το VMRO-DPMNE έκανε λόγο για παραβίαση της βούλησης των πολιτών και προειδοποίησε ότι η εφαρμογή της Πλατφόρμας των Τιράνων (η λίστα με αιτήματα που έθεσαν τα αλβανικά κόμματα για να συναινέσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης και η οποία συντάχθηκε στα Τίρανα σε συνάντηση υπό τον Ε. Ράμα) και η υιοθέτηση της Αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους συνιστούν «επαναπροσδιορισμό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και είναι σε αντίθεση με τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας υποβαθμίζοντας τις υπόλοιπες μειονότητες.
Ο Ζ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό υπογράφων μετά από διαπραγματεύσεις σχεδόν είκοσι ημερών με το αλβανικό DUI και αφού αποδέχθηκε την υιοθέτηση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους.
Η ηγεσία του DUI που είδε τα ποσοστά της να μειώνονται με διαρροές και προς το SDSM, θέλει να αποφύγει την επανάληψη των εκλογών και μάλιστα μαζί με τις Δημοτικές εκλογές, θεωρώντας ότι τότε θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες και αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τη στήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία μάλιστα θα υποχρεωθεί έτσι να εφαρμόσει ένα σημαντικό μέρος της Αλβανικής ατζέντας.
To VMRO-DPMNE προειδοποιεί ότι η εφαρμογή των προτάσεων για την Αλβανική γλώσσα είναι απολύτως απαράδεκτες και είναι επικίνδυνες και επιζήμιες για τη χώρα και τα εθνικά συμφέροντα, θα προκαλέσουν αποσταθεροποίηση και εντάσεις» και κατηγόρησε το SDSM ότι με επονείδιστο τρόπο παζαρεύει την χώρα και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι έξω από τα γραφεία του κόμματος είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες οπαδοί του που επικρότησαν τις αποφάσεις… Η Αλβανική Πλατφόρμα, εκτός της αναβάθμισης της Αλβανικής γλώσσας σε επίσημη γλώσσα του κράτους ισότιμη της σλαβομακεδονικής, προβλέπει το βέτο των αλβανικών κομμάτων στο θέμα των δημοσίων δαπανών, αλλαγές στα εθνικά σύμβολα και νέα ώθηση στις συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας.
Αν και εκτιμάται ότι μια κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ θα έδινε τη δυνατότητα για ουσιαστική επανεκκίνηση των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας, η κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης με την εκτόξευση κατηγοριών από τους εθνικιστές τουVMRO -DPMNE για «προδοσία» και «υποχώρηση» έναντι τόσο των Αλβανών όσο και προς την Ελλάδα, θα περιορίσει πλήρως τα περιθώρια ελιγμών του κ. Ζάεφ, συντηρώντας το αδιέξοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου