Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Γιλντιρίμ - Σε τροχιά καθολικής αμφισβήτησης στο Αιγαίο

Στο Αιγαίο υπάρχουν 130 βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν, ισχυρίστηκε την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνομιλία του με Τούρκους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών...

Γιλντιρίμ: Στο Αιγαίο υπάρχουν 130 βραχονησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς

Ειδικότερα, ο τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενεργεί όπως αρμόζει στην καλή γειτονία και συνέχισε λέγοντας: «Και αυτή είναι η προσδοκία μας από την Ελλάδα. Η φωτογραφία του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που...
πήγε στα Ίμια δεν έχει κανένα νόημα για εμάς. Στο Αιγαίο υπάρχουν 130 μεγάλες και μικρές βραχονησίδες. Αυτές ούτε ταυτότητα έχουν ούτε είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά ήταν έτσι. Δεν είναι μια νέα αρχή προβλήματος αναφορικά με το Αιγαίο, έχει ένα παρελθόν "με πολλές ρίζες". Εμείς συνεχώς αναδεικνύοντας τα προβλήματα, οικοδομούμε επ' αυτού μια εποικοδομητική σχέση καλής γειτονίας. Θα πρέπει να συζητήσουμε τα κοινά συμφέροντα, το κοινό μέλλον και όχι τα προβλήματα. Αλλά από όποιον κι αν προέρχεται η εχθρική στάση προς την Τουρκία , πάντοτε υπάρχει η απάντηση που θα δώσει η Τουρκία».

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «στις προκλήσεις απαντάμε με χαμόγελο... Αλλά αυτό δεν πρέπει να το διαβάσουν με λάθος τρόπο» προσθέτοντας δε ότι «πάντα έχουμε μια απάντηση να δώσουμε στις εχθρικές συμπεριφορές».

Αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, ανέφερε πως η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην τους εκδώσει στην Άγκυρα «προκάλεσε απογοήτευση». Όπως είπε, έχει γράψει επιστολή στον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να επανεξεταστεί το θέμα, ωστόσο δεν έχει λάβει απάντηση στην επιστολή του.

Σχολίαζοντας, εξάλλου, τις αναφορές του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για το Αιγαίο, είπε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς».

Σημειώνεται ότι θέμα αμφισβητούμενων βραχονησίδων στο Αιγαίο έχει θέσει και η αντιπολίτευση στη γείτονα, όπως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ως αξιωματική αντιπολίτευση και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου