Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρό του τη Θράκη: Κρατική ανευθυνότητα πέρα από κάθε όριο

Συνηθίσαμε να λέμε για την Ελλάδα ότι πάντα – και ιδίως την τελευταία διετία – πάει με τον αυτόματο πιλότο αλλά στη Θράκη με τα ευαίσθητα ζητήματα η τακτική αυτή καθίσταται εξόχως επικίνδυνη, και εσχάτως έχει ξεφύγει από κάθε όριο...

Turkish President Recep Tayyip Erdogan. EPA, TUMAY BERKIN

Η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων, όπως καλείται το γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών με έδρα την Ξάνθη, είχε πάντοτε μία αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα και συχνά μια κάκιστη φήμη (σε ζητήματα διαχείρισης απόρρητων κονδυλίων). Το πλαίσιο της λειτουργίας της παρέμενε πάντοτε αδιαφανές κι έτσι...

έμενε στο πρόσωπο του εκάστοτε διευθυντή να παράγει ή όχι τα θετικά αποτελέσματα που προσδοκά ο ελληνικός λαός από αυτήν. Κάπως έτσι φτάσαμε στην σημερινή τραγωδία. Δεν θα παραθέσουμε υποκειμενικές απόψεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως εμπαθείς ή υποβολιμαίες. Όμως πώς να αγνοήσεις ότι διασύρεται το κράτος σε τέτοιου είδους ζητήματα λόγω λανθασμένων χειρισμών; Η ορθή (από πολιτικής απόψεως) απόφαση για αντικατάσταση του τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου εξελίχθηκε σε τραγέλαφο όταν ο απερχόμενος Δαμάτογλου κέρδισε στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης μέχρι να επιληφθεί της αίτησης αναστολής το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κι όχι μόνον αυτό αλλά μετά απορρίφθηκε και η αίτηση ανάκλησης που κατέθεσε η Διοίκηση! 


Ο νέος Τοποτηρητής βρέθηκε στον αέρα, η έδρα της Μουφτείας έμεινε άδεια και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι με μια πολιτεία που δεν γνωρίζει ούτε την νομοθεσία της. Ένα ακόμη μεγαλύτερο φιάσκο αποφεύχθηκε στην Ξάνθη, όπου δημοσιοποιήθηκε η επίσης εύλογη επιθυμία αντικατάστασης του νυν Μουφτή Σινίκογλου, του ασκήθηκαν προφορικές πιέσεις και το αποτέλεσμα ήταν και πάλι μηδενικό. Το αποτέλεσμα ήταν η γελοιοποίηση της Διοίκησης και η αναστολή όλων των σχετικών προσπαθειών της. Αλλά και στην Κομοτηνή τα αποτελέσματα είναι ανάλογα. 

Αποτέλεσμα όλων των προβλημάτων που δημιούργησε η ανυπαρξία της ΥΠΥ – αν όχι και το σαμποτάρισμά της σε κάθε προσπάθεια των επίσημων μουσουλμανικών θεσμών – ήταν η επιστολή των δύο μουφτήδων Τζεμαλή και Σινίκογλου στον πρωθυπουργό και σε μια ομάδα συναρμόδιων υπουργών με φριχτά παράπονα για την μη συνεργασία με τον διευθυντή της ΥΠΥ Θάνο Καφόπουλο. Η επιστολή δεν έχει ακόμη απαντηθεί και τίποτε ακόμη δεν δείχνει ότι ελήφθη υπόψιν. Όμως το πράγμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Και είναι απολύτως προβληματική η παρουσία του επικεφαλής της ΥΠΥ  κ. Καλφόπουλου  στην περιοχή, καθώς απαξιώνονται   με κάθε τρόπο  (αλλά και ρητά με προσβλητικές φράσεις) οι νόμιμοι εκπρόσωποι των μειονοτικών θεσμών, ενώ ο ίδιος παραμένει ,όπως μας μεταφέρουν τοπικοί παράγοντες, απρόσιτος ακόμη και για τα σοβαρότερα ζητήματα που θα έπρεπε να τον ενδιαφέρουν. Μόλις προχθές διοικητής ένστολης υπηρεσίας τον αναζητούσε τηλεφωνικά για να τον ενημερώσει σχετικά με συμβάν μείζονος σημασίας και ο διευθυντής (πάλι!) δεν σήκωνε το τηλέφωνο! Ίδια κατάσταση ζήσαμε και λίγο μετά τον ερχομό του στη Θράκη, όταν πληροφορήθηκε την πυρκαγιά σε τέμενος της Κομοτηνής από τον …Τύπο, με καθυστέρηση κάπου 12 ώρες! Με τέτοια «εγρήγορση» από την πλευρά μας είναι ευνόητο ότι η Τουρκία δεν συναντάει πολύ σοβαρή αντίσταση στις θρακικές επιδιώξεις της. Τυπικό παράδειγμα των οποίων ήταν η αποκάλυψη για το φακέλωμα των Ελλήνων μουσουλμάνων δημοσιογράφων από την ΜΙΤ δια του Προξενείου στην Κομοτηνή. Δεν γνωρίζουμε  αν ισχύουν οι πληροφορίες  ότι εχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση του Διευθυντή στην κρίσιμη αυτή υπηρεσία.

Πληροφορίες που είχαν και παλι κυκλοφορήσει όταν είχαν ανευρεθεί  δύο εγγραφές στα Panama Papers στο όνομά του είτε όταν περιήλθε σε γνώση του κ. Κοτζιά ογκώδης υπηρεσιακός φάκελος με τα πρόσφατα πεπραγμένα της ΥΠΥ. Κάποιος πρέπει  να πληροφορήσει τους αρμόδιους στην Αθήνα ότι τα προβλήματα δεν αυτοϊώνται αλλά χειροτερεύουν και όταν αυτά αφορούν ζητήματα σαν το θρακικό, η εθνική ζημία μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου