Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Η φτώχεια είναι εδώ - Εδώ και ο μεγαλοεργολάβος του ψεύδους

Σοκ από τις στρατιές των καταφρονεμένων - 1.800.000 άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες στο Internet και συνωστίζονται στους δήμους και στα ΚΕΠ για το επίδομα της φτώχειας...

Σοκ από τις στρατιές των καταφρονεμένων

Η κρίση χτύπησε κόκκινο. Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, απώλεια 700.000 θέσεων εργασίας και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, τα αλλεπάλληλα κύματα μέτρων έχουν οδηγήσει μεγάλο τμήμα του...

ελληνικού πληθυσμού πέρα από τα όρια της φτώχειας, στα όρια της εξαθλίωσης.

Η εικόνα, μιας στρατιάς καταφρονεμένων, αποτυπώνεται τις ημέρες αυτές στις ουρές που σχηματίζονται στα ΚΕΠ και στους δήμους όλης της χώρας για το μηνιαίο επίδομα των 200 ευρώ τον μήνα αλλά και στο μεγάλο «μποτιλιάρισμα» που έγινε στο Internet στη σελίδα για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» την οποία επισκέφθηκαν σε τέσσερις ημέρες (μέχρι και την Παρασκευή) πάνω από 1.800.000 άνθρωποι για να δουν αν δικαιούνται το επίδομα της φτώχειας.

Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη ο ρυθμός επισκέψεων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Απασχόλησης ήταν 7.000 άτομα ανά δευτερόλεπτο, πρωτοφανές νούμερο που δείχνει την αγωνία της επιβίωσης.
Το μηνιαίο επίδομα μπορεί να ανέλθει μέχρι και 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια τα μέλη της οποίας έχουν μείνει χωρίς δουλειά και εισόδημα χαμηλότερο από 5.000 ευρώ τον χρόνο.


Διορθωτικές κινήσεις για τα «μπλοκάκια»
Η δραματική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και οι εστίες έντασης που έχουν δημιουργηθεί από τις απλήρωτες καθαρίστριες, τους νέους επαγγελματίες που κλείνουν τα μπλοκάκια επειδή δεν αντέχουν να πληρώνουν τις εξοντωτικές εισφορές και τους αγρότες τους οποίους «δαγκώνουν» - για πρώτη φορά - τα μέτρα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους και τις εισφορές υπέρ ΟΓΑ έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση. Δεδομένου μάλιστα ότι άλλα υποσχόταν (ελαφρύνσεις) και άλλα μέτρα που οδηγούν σε αφαίμαξη εισοδημάτων εφαρμόζει.

Για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις ήδη συζητούνται διορθωτικές κινήσεις για τους εργαζομένους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών - «μπλοκάκι» ώστε να ελαφρυνθούν οι εισφορές και να μη χάσουν την εργασία τους.
Αυτό όμως που φοβίζει την κυβέρνηση είναι τι θα συμβεί όταν η στρατιά των πραγματικά φτωχών που υπολογίζονται στο 20% του πληθυσμού εκφραστεί και ξεσπάσει.

Τι και αν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ισχυρίζεται ότι «αυτό που καταφέραμε είναι να μην ψάχνουν οι άνθρωποι για τροφή στα σκουπίδια». Η φτώχεια είναι εδώ. Προφανώς τώρα που θα διαβάσει τα νούμερα θα αντιληφθεί, αν δεν έχει εικόνα από τα συσσίτια, τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.

Την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» ο όγκος επισκέψεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν τεράστιος, πρωτόγνωρος, αποκαλυπτικός για την κατάσταση της οικονομικής ανέχειας και φτώχειας που βιώνουν άνεργοι, νέοι και ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές οικογένειες και χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες που ήρθαν να δουλέψουν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου