Σε κρίση επιχειρεί να οδηγήσει την διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό η τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς μετά την υποβολή ακραίων προτάσεων τόσο στα θέματα Ασφάλειας και την απαίτηση της αναγνώρισης των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν για τους πολίτες της Ε.Ε. και στα 75 εκατομμύρια των τούρκων πολιτών, τώρα απαιτούν από τον Νίκο Αναστασιάδη να αποσύρει απόφαση για μνεία και αναφορά στα σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ιστορικό γεγονός του Δημοψηφίσματος για την «Ένωση», του 1950...
Προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες στην Λευκωσία υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με ομόφωνη δήλωση του «...καταδικάζει την εσκεμμένη διαστρέβλωση, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από...
την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της Ένωσης. Τέτοιο θέμα ούτε τέθηκε ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί, όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση…».
Όμως στα Κατεχόμενα είχαν σπεύσει ήδη να εκμεταλλευθούν την κατάσταση παραποιώντας την απόφαση, υποστηρίζοντας ουσιαστικά σε διακήρυξη των τουρκοκυπριακών κομμάτων ότι έτσι επανέρχεται η «ιστορική έννοια της ΈΝΩΣΗΣ, που παραγνωρίζει την ύπαρξη και την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων στο νησί, είναι καλά γνωστή σε όλους». Η τουρκοκυπριακή ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι η συγκεκριμένη απόφαση «δεν σέβεται την βασική φιλοσοφία των συνομιλιών, εμβάθυνε την έλλειψη εμπιστοσύνης των Τουρκοκυπρίων στους Ελληνοκυπρίους και αύξησε τις υποψίες σχετικά με την πρόθεση και την καλή βούληση της ε/κ πλευράς για επίτευξη λύσης στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».
Τα τουρκοκυπριακά κόμματα μάλιστα καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να πείσουν τους ελληνοκύπριους να διορθώσουν το «λάθος» τους που προειδοποιούν ότι «ενδέχεται να προκαλέσει αμετάκλητες συνέπειες».
Ο τρόπος με τον οποίο και τα τουρκοκυπριακά κόμματα αλλά και ο ίδιος ο Μ. Akinci απαίτησαν την... άρση της απόφασης, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του ίδιου του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
«Ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Όμως ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε την υποκρισία των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι εξεγείρονται για την αναφορά του Δημοψηφίσματος του 1950 ,όταν κάθε χρόνο εορτάζουν την τουρκική εισβολή την οποία προβάλλουν μάλιστα ως «ειρηνευτική επιχείρηση».
«Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων; Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποια γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί παρά στην ουσία επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου;», διερωτάται ο κ. Αναστασιάδης.
Σε αυτό το κλίμα πάντως φαίνεται ότι η προετοιμασία για την επανάληψη της Διεθνούς Διάσκεψης, αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια καθώς οι απαιτήσεις που προβάλλουν διαρκώς οι Τουρκοκύπριοι εμποδίζουν τις συγκλίσεις. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης προειδοποίησε ότι εάν επιχειρηθεί να τεθεί ως προϋπόθεση για την Διάσκεψη η παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών στους τούρκους υπηκόους τότε την «ευθύνη για την συνέχιση του διαλόγου στην Γενεύη θα έχει η τουρκική πλευρά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου