Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Ρωσία, ο επόμενος στόχος του ISIS

Τα πρόσφατα «εγκαίνια» του πρώτου ρωσόφωνου δικτύου προπαγάνδας και στρατολόγησης στον τζιχάντ βάζουν τη Ρωσία στην απώτατη θεωρητική μεθόριο του Ισλαμικού Κράτους...

Ρωσία, ο επόμενος στόχος του ISIS

του ΣΑΚΗ ΜΑΛΑΒΑΚΗ

Περίπου 2.000 ρώσοι υπήκοοι πολεμούν αυτή τη στιγμή στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Την ώρα που τα αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας εξακολουθούν να σφυροκοπούν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία, η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει ακάθεκτη να...
επεκτείνει δραστικά τη σφαίρα επιρροής της φτάνοντας αυτή τη φορά ως την επικράτεια της Ρωσίας. 

«Δηλώνουμε πως όλοι οι μουτζαχεντίν του Καυκάσου στα βιλαέτια της Τσετσενίας, του Νταγκεστάν, της Ινγκουσετίας και του Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια - Καρατσάι είναι ενωμένοι όσον αφορά την απόφασή μας και πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας» ήταν το μήνυμα μέσω του οποίου οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου δήλωσαν στα τέλη Ιουνίου πίστη και υποταγή στον «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακηρύσσοντας έμμεσα την ίδρυση του «Βιλαγιάτ Καφκάζ», ήτοι του βιλαετιού του Καυκάσου, της πιο βόρειας από τις επαρχίες του «χαλιφάτου» ανά τον κόσμο.

Γνωρίζοντας όμως καλύτερα από όλους ότι «τα μίντια είναι το ήμισυ του τζιχάντ» - όπως εξήγησε πρόσφατα στο «Βήμα» ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής Πάτρικ Κόκμπερν -και επιθυμώντας να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην περιοχή του ρωσικού Βορείου Καυκάσου, οι επιτελείς του ISIS προέβησαν, πριν μάλιστα από την επίσημη ανακήρυξη του νέου τους βιλαετιού, στην ίδρυση του Furat Media, του πρώτου ρωσόφωνου παραρτήματος του πανίσχυρου προπαγανδιστικού μηχανισμού του χαλιφάτου, με λογαριασμούς στο Twitter, στο Facebook και τo Tumblr.

Κύριος στόχος του Furat Media είναι η στρατολόγηση νέων μαχητών στις τάξεις του ISIS τόσο από το εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Επιδίωξη των προπαγανδιστών του «χαλιφάτου» είναι επίσης η δημιουργία ιδεολογικών δεσμών ανάμεσα στους ρωσόφωνους τζιχαντιστές που βρίσκονται ήδη στο Ιράκ και στη Συρία και σε εκείνους που παραμένουν στον Βόρειο Καύκασο.

Το κρίσιμο όμως ερώτημα δεν αφορά τόσο τις πιθανές δράσεις του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτεια της Ρωσίας όσο τις αναπόφευκτες αντιδράσεις του Κρεμλίνου. Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του ISIS κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων θα καθορίσουν αν η τρομοκρατική οργάνωση σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτή τη νέα της «κτήση» για να εξαπολύσει επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας ή αν απλά θα εκμεταλλευτεί τη δήλωση πίστης και υποταγής των ρωσόφωνων τζιχαντιστών - πρώην μελών του Ισλαμικού Εμιράτου του Καυκάσου, ενός τρομοκρατικού δικτύου προσκείμενου στην Αλ Κάιντα που ιδρύθηκε το 2007 ως μια ευκαιρία για να επιβεβαιώσει την ισχύ αλλά και τις βλέψεις της για κυριαρχία επί των εξτρεμιστών ισλαμιστών όλου του κόσμου.

Η Ρωσία όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να μείνει άπραγη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις 22 Απριλίου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος είναι ο «μεγαλύτερος εχθρός» της Ρωσίας, πιο επικίνδυνος και από την Κίνα και από το ΝΑΤΟ, συμπεραίνεται πως η ανακήρυξη του βιλαετιού του Καυκάσου θα αναγκάσει το Κρεμλίνο να αυξήσει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στον Βόρειο Καύκασο αλλά και να πατάξει τις αυτονομιστικές τάσεις που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρωσίας. Στην περίπτωση όμως που επαληθευτεί το συγκεκριμένο σενάριο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ενταθεί η δυσαρέσκεια των τοπικών πληθυσμών, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των ρώσων πολιτών που διατίθενται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν στα εδάφη του «χαλιφάτου».

Ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται επίσης το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει η Ρωσία την επέκταση της ακτίνας δράσης του ISIS στον Βόρειο Καύκασο ως πρόφαση για να εμπλακεί περαιτέρω στους πολέμους του Ιράκ και της Συρίας. Μια τέτοια όμως εξέλιξη θα δυσκολέψει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Κρεμλίνου με τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους, καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιδιώκουν να αντισταθμίσουν την εμπλοκή της Ρωσίας κατά του ISIS μέσω της εναντίωσής τους προς τις ενέργειες του Κρεμλίνου στην Ανατολική Ουκρανία.

Οπλα και προπαγάνδα

Ρωσόφωνοι τζιχαντιστές
Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι ρώσοι πολίτες που μάχονται στο πλευρό των τζιχαντιστών του ISIS στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας είναι περισσότεροι από 2.000, ενώ ο Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προσδιόρισε πως δεν υπάρχει δυνατότητα περιορισμού αυτού του κύματος ρωσόφωνων μαχητών προς το Ιράκ και τη Συρία.  

Στρατολόγηση μεταναστών
Οταν ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων του Τατζικιστάν Γκουμούροντ Κχαλίμοφ αυτομόλησε στο ISIS, πριν από μερικές εβδομάδες, απηύθυνε έκκληση προς τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του που εργάζονται ως οικονομικοί μετανάστες στη Ρωσία να «σταματήσουν να υπηρετούν τους άπιστους» και να τον ακολουθήσουν. Σήμερα στη Συρία εκτιμάται πως έχουν μεταβεί έως και 4.000 οικονομικοί μετανάστες από την Κεντρική Ασία, έπειτα από τη στρατολόγησή τους από Τσετσένους στη Μόσχα.

Κατακτώντας το Διαδίκτυο
Παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες από τις Αρχές πολλών χωρών για εξάλειψη των λογαριασμών σε Facebook και Twitter που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ινστιτούτου Brookings, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς οι λογαριασμοί στο Διαδίκτυο που χρησιμοποιούνταν από υποστηρικτές του ISIS για τη μετάδοση των όποιων προπαγανδιστικών μηνυμάτων τους ήταν περισσότεροι από 45.000, με τουλάχιστον 1.000 τακτικούς επισκέπτες.  

Γκούσταβ Γκρέσελ, από το European Council on Foreign Relations
Γιατί οι μυστικές υπηρεσίες της Τσετσενίας στηρίζουν υπόγεια τον τζιχάντ
«Για τους Ρώσους μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η Τσετσενία καθαυτή παρά το ISIS»δηλώνει στο «Βήμα» ο Γκούσταβ Γκρέσελ  από το European Council on Foreign Relations, ειδικός σε ένοπλες συγκρούσεις και ζητήματα της Ρωσίας.  

«Ο ρόλος του Ραμζάν Καντίροφ (του ρωσόφιλου ισχυρού άνδρα της Τσετσενίας) όσον αφορά τη στήριξη του ISIS είναι ένα πολύ σκοτεινό ζήτημα. Πάρα πολλοί Τσετσένοι εντάχθηκαν στις τάξεις του ISIS με την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών του Καντίροφ, ενώ κυκλοφορούν επίσης φήμες ότι το Κρεμλίνο τον ενθάρρυνε να "αυξήσει την πίεση στο Ιράκ" ώστε να προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ και να ανοίξει ένα "δεύτερο μέτωπο" κατά της ΔύσηςΗ παρουσία του ISIS στον Βόρειο Καύκασο αποτελεί ξεκάθαρα απειλή για τη Ρωσία καθώς σήμερα στη Συρία υπάρχουν χιλιάδες ισλαμιστές μαχητές ρωσικής καταγωγής οι οποίοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους εμπειροπόλεμοι και έχοντας ενισχύσει το ιδεολογικό τους υπόβαθρο.  Αλλά για τους Ρώσους μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η Τσετσενία καθαυτή παρά το ISIS. Η περιοχή βρίσκεται πέρα από τον έλεγχο της Μόσχας και αποτελεί κέντρο του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του ισλαμιστικού εξτρεμισμού. Σε αντίθεση με όσα προπαγανδίζει το Κρεμλίνο, ο Καντίροφ δεν είναι ούτε μετριοπαθής ούτε κοσμικός. Η Τσετσενία είναι μια μικρή ισλαμιστική απολυταρχία εντός της Ρωσίας».  

Οσον αφορά τον πρόσφατο ισχυρισμό του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν άνοιξε τον δρόμο για τον σχηματισμό μιας «ευρύτερης» συμμαχίας κατά του ISIS, ο Γκούσταβ Γκρέσελ εμφανίζεται αρνητικός. «Η Ρωσία δεν έχει ούτε την ισχύ ούτε τη βούληση να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη συμμαχία κατά του ISIS. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η διεθνής συμμαχία είναι οι εντάσεις μεταξύ των κρατών του Κόλπου, του Ιράν και της Τουρκίας για την κυριαρχία στην περιοχή. Η Ρωσία δεν έχει ούτε την ισχύ ούτε την επιρροή για να αλλάξει κάτι σε αυτό το χάος. Η στρατηγική της Ρωσίας έγκειται στην εκμετάλλευση της απόσπασης της προσοχής της Δύσης με στόχο την προώθηση της δικής της κληρονομιάς τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στα ευρωπαϊκά ακροατήρια. Η Ρωσία επιθυμεί εδώ και καιρό να αυτοπροβάλλεται ως ένα "χριστιανικό προπύργιο κατά του ισλαμισμού" και τα σχόλια του Λαβρόφ για μια "ευρύτερη συμμαχία" κατά του ISIS εξυπηρετούν αυτή την εικόνα» μας λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου