Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Να γιατί οι συμμορίες προτιμούν στην κυβέρνηση την πρώτη φορά (τόσο ξεφτιλισμένη) "Αριστερά"

Αποκάλυψη: Ξεχάστε την αύξηση του κατώτατου μισθού διά χειρός... συζύγου Τσακαλώτου...

Αποκάλυψη: Ξεχάστε την αύξηση του κατώτατου μισθού διά χειρός... συζύγου Τσακαλώτου

«Η δραστική αύξηση του (νομοθετημένου) κατώτατου μισθού θα έφερνε σε... χειρότερη θέση τους χαμηλόμισθους και θα προκαλούσε έντονες αναταράξεις στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση...

Στη σημερινή συγκυρία με την απαράδεκτα υψηλή ανεργία, προτεραιότητα της πολιτικής απασχόλησης δεν μπορεί παρά να είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον σημερινό ελάχιστο μισθό, με την ενθάρρυνση των επενδύσεων και των προσλήψεων, και όχι η βελτίωση της θέσης των χαμηλόμισθων».
Στη διαπίστωση αυτή - κόλαφο για όσους υπόσχονταν προεκλογικά και μετεκλογικά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καταλήγει επιστημονική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, που συντάχθηκε από τον ειδικό σύμβουλο της τράπεζας Κ. Κανελλόπουλο με τη συμβολή, εκτός των άλλων, και της συζύγου του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, την κ. Heather Gibson.
Αν οι ελάχιστοι μισθοί είναι πάνω από αυτούς που μπορεί να πληρώσει η αγορά εργασίας οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας. Αυτό αναφέρει η μελέτη της ΤτΕ, η οποία έγινε με τη συμβολή της συζύγου του Ευκ
Αν οι ελάχιστοι μισθοί είναι πάνω από αυτούς που μπορεί να πληρώσει η αγορά εργασίας οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας. Αυτό αναφέρει η μελέτη της ΤτΕ, η οποία έγινε με τη συμβολή της συζύγου του Ευκλ. Τσακαλώτου, της Χ. Γκίμπσον.
Η μελέτη, προχωρώντας ένα βήμα πιο... μπροστά, θεωρεί ως «εκσυγχρονιστική και εξευρωπαϊστική» τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού των ελάχιστων αμοιβών από τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές στην κυβέρνηση (κατόπιν σχετικής εισήγησης από ειδική επιτροπή και μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους) που έχει νομοθετηθεί και η εφαρμογή της, από το 2016 αποτελεί ένα από τα «ανοικτά» ζητήματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
«Η εκλεγμένη κυβέρνηση, κατά τον καθορισμό του ελάχιστου μισθού στο πλαίσιο των πολιτικών επιλογών της, λαμβάνει υπόψη της το επίπεδο και τις προοπτικές της ανεργίας, του πληθωρισμού, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την οικονομική συγκυρία και την κοινωνική συνοχή.
Αντίθετα, τα σωματεία των εργαζομένων και των εργοδοτών, όπως ρητά προβλέπουν τα καταστατικά τους, επιδιώκουν την προστασία και προώθηση των συμφερόντων των μελών τους, τα μεν με αυξήσεις των αμοιβών, τα δε με αποτροπή δυνητικού ανταγωνισμού από νέες επιχειρήσεις, αγνοώντας τους τρίτους (ανέργους, εκτοπισμένους από την αγορά εργασίας, συνταξιούχους, παραοικονομούντες στα όρια της νομιμότητας)», υπογραμμίζεται σχετικά. Ενώ επισημαίνεται ότι το ίδιο εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες (το Βέλγιο παραμένει ακόμη η εξαίρεση και η Γερμανία, μετά από συμφωνία των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, εφαρμόζει από τον Ιανουάριο του 2015 ελάχιστο ωρομίσθιο 8,5 ευρώ και προβλέπεται τα χαμηλότερα υφιστάμενα κλαδικά ελάχιστα ωρομίσθια να προσεγγίσουν τα 8,5 ευρώ μέχρι τις αρχές του 2017).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου