Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Τρόμος στο Κίεβο - Χειροβομβίδα εκρήγνυται στη διάρκεια διαμαρτυρίας

Τουλάχιστον ένας νεκρός αναφέρθηκε και δεκάδες είναι οι τραυματίες, κυρίως αστυνομικοί, όταν στη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο, διαδηλωτής,  πέταξε χειροβομβίδα κατά  των αστυνομικών...


Οι διαμαρτυρόμενοι αντιδρούσαν σε τροποποιήσεις του συντάγματος που αναφέρονται στην αποκέντρωση της χώρας.

Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με...
τον αριθμό των θυμάτων έξω από τη Βερχόβνα Ράντα (κοινοβούλιο). Η ουκρανική φρουρά ισχυρίστηκε ότι ‘περίπου 50’ άτομα τραυματίστηκαν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου, Αλεξάντερ Τέρεστσουκ ανέφερε ότι περίπου 100 αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί από την έκρηξη, όπως μετέδωσε το ουκρανικό κανάλι ‘112’.

Σύμφωνα με πληροφορίες το άτομο που πέταξε την χειροβομβίδα ήταν από το κόμμα ‘Σλόμποντα’.

«Χειροβομβίδα ρίχθηκε στις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις. Μερικοί ένστολοι  της Εθνικής Φρουράς έχουν τραυματισθεί σοβαρά. Η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο» σημείωσε στη σελίδα του στο Facebook ο Αντόν Γκερασχένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών του Κιέβου.


Η διαμαρτυρία
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το κοινοβούλιο ψήφισε τροποποιήσεις του Συντάγματος σχετικά με την αποκέντρωση. Οι τροπολογίες που προτάθηκαν από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο υποστηρίχθηκαν  από 265 βουλευτές από το σύνολο των 450 του Κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές δεν συζήτησαν για την περιοχή του Ντονμπάς, μια ιστορική περιοχή στην Ανατολική Ουκρανία που περιλαμβάνει τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που από τον Απρίλιο του 2014 βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις δυνάμεις του Κιέβου.

Οι διαδηλωτές εξοργίστηκαν από την απόφαση αυτή που δίνεται προοπτική αυτονομίας στην Ανατολική Ουκρανία, από την κεντρική κυβέρνηση.

Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν «όχι σε ειδικό καθεστώς στην Ντονμπάς», « Όσοι δεν θέλουν στην Ντονμπάς να φύγουν» κλπ.

Οι διαμαρτυρίες έγιναν από χίλια περίπου άτομα που ανήκουν κόμματα της δεξιάς πτέρυγα του ουκρανικού κοινοβουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου